Idei
8 FELURI ÎN CARE NU AI MAI VĂZUT O OGLINDĂ

De când Alice a trecut de partea cealaltă a oglinzii și a pornit să exploreze o lume magică, oglinzile s-au transformat, din obiecte utilitare, împovărate cu supra-sarcini, cum ar fi oferirea de grandoare și opulență încăperii în care erau plasate, dar și a afișării unui chip plăcut celui care privește (amintiți-vă de renumitele rânduri: “Oglindă-oglinjoară, cine e cea mai frumoasă din țară?”) în obiecte-fetiș, menirea primară a cărora a rămas pe un loc secundar.

Azi oglinzile au devenit obiecte de artă per se. Ele fac jocul arhitecților și designerilor de obiecte. Oglinzile au devenit un accesoriu important în fotografia de artă, iar atunci când deschideți o revistă glossy și vedeți o compoziție cu o femeie într-o rochie superbă, privindu-se în oglindă, există toate șansele ca aceasta din urmă să fie personajul central al pictorialului.

Și pentru că oglinda este o poartă simbolică spre lumi infinite, am ales o cifră tot atât de magică, 8, pentru a prezenta cele mai creative idei, în care oglinda e regină.

1. Designerul suedez, Liza Hilland, adoră sa utilizeze obiecte comune in proiectele sale. Una dintre piesele ei emblematice este construita în jurul oglinzii - Baby It Will Never EndEnd.

2. Artistul american, Dan Graham, folosește oglinzile pentru a șterge granițele dintre sculptură și arhitectură. Artistul aruncă privitorul într-un joc neașteptat al percepției, transformându-l în actor al performance-ului, în care simțurile îi sunt puse la încercare, iar orientarea în spațiu provocată.

3. Cody William Smith, un fotograf american, a realizat câteva serii de fotografii, intitulate “A Moment of Reflection”, în care oglinda este elementul esențial. Toate peisajele fotografiate pentru aceste serii sunt reflecțiile lor într-o oglinda. Rezultatul este impresionant.

4. Designerii japonezi, Rikako Nagashima și Hideto Hyoudou, au adus la viață conceptul oglinzii lichide, Mizukagami, (“oglinda din apă” din japoneză), reunind într-un spațiu diverse obiecte reflectate în oglinzi ce “curg”, care nu sunt altceva decât niște oglinzi confecționate din acril, având ca model bălțile pe care le formează apa

5. Seokmin Ko, un artist coreean, a creat o serie de fotografii superbe, “The Square”, în care oglinzile sunt elementul magic, după care se ascunde autorul, invitându-ne să explorăm cu alți ochi peisajele și spațiile urbane, pe care oglinda le transformă în lumi paralele, exact ca în “Alice în Țara Oglinzilor”.

6. O idee asemănătoare a fost realizată de tânăra artistă britanică, Laura Williams. Aceasta a creat iluzia oglinzii în procesul de post-producție, folosind Photoshop-ul.

7. Oglinzile sunt surse inepuizabile de inspirație atunci când căutăm idei originale pentru decorarea unui spațiu. Iată o abordare cu totul inedită - oglinzi din secolul XIX, în care s-au introdus țesături franțuzești din secolul XVIII.

8. Efectul realitățiii paralele, pentru care sunt atât de apreciate oglinzile, poate fi dublat, dacă le folosim în calitate de passepartout pentru tablouri sau fotografii înrămate. Numai imaginți-vă: pe lângă imaginea pe care ne-o oferă tabloul sau fotografia, se suprapune și imaginea imediată, pe care o reflectă passepartout-ul din oglinzi. Alice ne-ar invidia.

Oricare ar fi destinația la care vreți să vă ducă o oglindă, fie aceasta o lume paralelă sau în lumea voastră interioară, sau poate vă doriți oglinzi care să creeze iluzia unui spațiu imens, cu unghere care să vă invite spre noi descoperiri, noi, la molDeco, avem câteva secrete ce țin de îmblânzirea acestei piese de decor, cândva accesibile doar celor aleși, azi – tuturor.

 

text: Diana Guja 

Share

Comments