Idei
CĂRȚI, ARTĂ ȘI DESIGN

La ce mai poate fi folosită o carte veche în afară de lectură și colecționare? Cu siguranță aveți acasă cărțile copilăriei sau alte cărți vechi pe care nu le mai citiți. Vă oferim idei de refolosire într-un mod creativ a acelor cărți vechi și uzate ce stau pe ultimele rafturi ale bibliotecii.

1. Măsuță de cafea cu suport de cărți

2. Aranjament pentru pereți

3. Aranjament de cărți cu rol de măsuță 4. Ghiveci pentru plante 5. Tăblie creativa pentru pat

6. Cuib pentru păsări

Un nume nou pe lista artiştilor care folosesc cărţile ca material de lucru pentru creaţii  este Ekaterina Panikanova, care în 2006 a fondat un grup al artiştilor plastici ruşi, numit Polyrealism. Artista creează lucrări care sunt compuse din paginile unor cărți vechi, aliniate conform unei simetrii, creând o imagine distorsionată, dar de efect. Pe lucrări artista desenează cu tuș negru sau alb diferite siluete sau momente care marchează momente mai mult sau mai puţin fericite cu un aer vintage.

În seria numită „Errata Corrige”, prezentată în cadrul expoziţiei personale „Uno, due, tre, fuoco”, Ekaterina a folosit mai multe cărţi şi caiete vechi, cu pagini îngălbenite de vreme. Aceste lucrări     au fost aranjate în formă de instalaţie tridimensională: cărţile nu au paginile lipite şi formează un colaj plin de înţelesuri şi mesaje. Desene, note şi semene făcute cu vopsea neagră se suprapun peste cuvintele scrise iniţial şi spun o altă poveste, creând imagini asemănătoare unui puzzle.

Cecilia Levy a găsit o noua utilizare pentru cărțile vechi. În mâinile artistei suedeze cărțile se transformă în obiecte de artă care spun o altfel de poveste. Cecilia rupe paginile, le taie în fâșii pe care apoi le lipeşte cu un adeziv, transformându-le în adevărate colecții de vase, de la boluri, decorațiuni sub formă de plante până la seturi de ceai. În mare parte predomină nuanțele de alb, crem, gălbui, însă există şi o adevărată explozie de culoare, în colecţia „Comic paper”, realizată din paginile unor benzi desenate. Unele dintre piesele de atracție ale artei create de Cecilia sunt şi cele două perechi de cizme, înfoiate şi haioase, toate numai cuvinte. Piesele sunt unice și irepetabile, astfel încât prețul unei cește costă 165 de dolari.

Keri Muller își dorește să ofere cărților vechi posibilitatea de a mai spune o ultimă poveste  transformându-le în obiecte de design interior. Citindu-le de mică, la un moment a observat că s-au adunat un număr mare de cărți vechi, care puteau fi aruncate în orice timp. Însă Keri a decis să le ofere cărților a doua viață și posibilitatea de a spune încă o poveste. Astfel a transformat filele în obiecte de design interior. Din simplitatea unor cărți au ieșit decorațiuni spectaculoase.

Voi ce faceți cu cărțile vechi? 

Text: Victoria Mudreac 

Share

Comments