Artă
CELE MAI FAIMOASE SĂRUTURI DIN ISTORIA ARTEI

Sărutul este expresia cea mai plăcută a dragostei, iar aşa cum iubirea şi pasiunea sunt subiectele preferate în artă, în luna dragostei vă prezentăm un top al celor mai pasionate săruturi din ultimii 150 de ani.

1. Unul dintre cel mai celebru sărut este cel pictat de Francesco Hayez în 1859. Pictura a fost realizată pentru contele Alfonso Maria Visconti di Saliceto şi a decorat casa de lux a familiei Visconti pentru mai mult de 25 de ani.

În ciuda faptului că versiunea din Brera este, fără îndoială, cea mai populară, Hayez a făcut alte trei versiuni ale tabloului. A doua versiune este diferită de prima, prin faptul că fata poartă o rochie de culoare albă. Realizat în 1861 pentru familia Mylius, bancheri germani stabiliţi la Milano, tabloul a fost trimis la Expoziţia Universală de la Paris, în 1867, iar în 2008 a fost scos la licitaţie de Casa de licitaţii Sotheby's pentru o valoare de 780.450 de lire sterline.

A treia versiune este singura care a fost transpusă în acuarelă pe hârtie, iar acum este expusă la Pinacoteca Ambrosiana din Milano. Ultima, şi cea de-a patra versiune, diferă de tabloul original prin pânză albă aflată pe trepte şi verdele luminos al hainei bărbatului.

2. Celebra sculptură „Sărutul” realizată de Auguste Rodin în 1889 iniţial a purtat numele de Francesca da Rimini, personajul feminin din Infernul lui Dante care se îndrăgosteşte de fratele soţului ei, Paolo. Cei doi îndrăgostiţi sunt ucişi de soţul gelos al acesteia. Sculptura îi înfăţişează pe cei doi îmbrăţişaţi, însă buzele lor nu se ating, pentru a sugera puritatea relației lor.

3. „Sărutul”  realizat de Henri de Toulouse-Lautrec în 1892 prezintă un cuplu surprins într-un moment intim. Este vorba de două prostituate înlănțuite într-un sărut pasional, un lucru deloc surprinzător, ținând cont de stilul de viață boem al artistului, care frecventa cu regularitate bordelurile, barurile și cabaretele pariziene, redând în lucrările sale personaje din pătura de jos a societății: dansatoare, prostituate, clovni, dresori de animale ş.a.

4. „Sărutul” pictorului norvegian Edvard Munch realizat în 1896 este încă o lucrare celebră. Sărutul apare în multe dintre lucrările lui Munch, fiind legată de „ideea caracterului distructiv al pasiunii”. Artistul considera că pasiunea unei femei poate înrobi un bărbat, poate naște gelozie sau poate absorbi forța unui individ și că femeia este precum focul, încălzește dar și consumă. Pictura realizată în ulei pe pânză se află la Muzeul Munch din Oslo.

5. Probabil cel mai mediatizat sărut, este cel al ilustrului pictor austriac Gustav Klimt realizat în 1907-1908, care exprimă tandrețea și intimitatea în cuplu, dar și erotismul. Artistul delimitează siluetele celor doi prin elemente geometrice, dreptunghiuri şi motive circulare, spirale și linii șerpuite. Klimt s-a inspirat din mozaicul bizantin pe care l-a întâlnit în timpul călătoriei sale la Ravenna. Lucrarea originală este expusă la Galeria Belvedere din Viena. Apropo, o puteți găsi și la salonul molDeco în diferite reproduceri, atât pe pânză, cât și pe hârtie.

6. „Sărutul” lui Constantin Brâncuși este considerată prima sculptură modernă a secolului al XX-lea. Ideea principală a lucrării este simplă: iubirea ca fuziune între două entități separate reface unitatea originală a vieții. Este prima versiune în piatră a temei care va deveni, pentru Brâncuși, o carte de vizită, reveninid la ea de nenumărate ori în cursul celor cinci decenii de carieră. Capodopera se află la Muzeul de Artă din Craiova.

7. „Îndrăgostiții” de Rene Magritte în 1928 nu redă un sărut obișnuit, ci unul în care fețele celor doi îndrăgostiţi sunt înfășurate în bucăți de pânză. Sărutul şi intimitatea celor doi se transformă astfel într-unul de taină frecvent în lucrările artistului. Pictor belgian, René Magritte a fost unul dintre cei mai importanți reprezentați ai suprarealismului. Lucrarea „Îndrăgostiții” a fost pictată în ulei pe pânză și se află la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) de la New York.

8. Încă o pictură celebră este „Sărutul” de Pablo Picasso  realizată în 1969. De altfel, lucrările cu conținut evident sexual sunt foarte frecvente la Picasso și exprimă vitalitatea și erotismul artistului, care, în ciuda vârstei sale de 90 de ani în momentul realizării acestei picturi, simte că mai are multe de spus și de trăit. Sărutul din 1969 prezintă un bătrân cărunt şi un început de chelie, sărutând pasional o tânără femeie. Ochii mari ai bărbatului exprimă conflictul dintre trupul care îmbătrânește și spiritul tânăr, plin de dorințe.

Pe voi care lucrare v-a impresionat cel mai mult? Așteptăm comentariile și nu uitați să vă iubiţi, din dragoste se naște arta :)

text: Victoria Mudreac 

Share

Comments