Interviu
LILIANA ARNAUT: “NATURA ESTE SURSĂ INFINITĂ DE INSPIRAŢIE”

Talentată, ambiţioasă, cu un simţ antreprenorial dezvoltat, Liliana Arnaut este artista originară din Moldova, care vrea să umple lumea mare cu lucrările sale pline de culoare şi mesaje motivaţionale.

Născută la Orhei, dar stabilită din din perioada liceului la Bucureşti, Liliana trimite bucăţele de fercire şi în Moldova, ea fiind una din artiştii lucrările carora pot fi găsite în salonul molDeco.

Interviul cu Liliana Arnaut este primul din seria de interviuri cu artiştii care se expun la noi.

Cine este Liliana Arnaut, așa cum vrea ea să o cunoască lumea?

Liliana Arnaut este artist şi ilustrator. Pictez mesaje motivaţionale care mă inspiră şi pe care le simt aproape. Transform ilustraţiile  prin intermediul printului  în obiecte practice, precum magneţi, felicitări, pernuţe decorative, stickere, trăistuţe, broşe etc.

Te consideri o artistă în plinătatea sensului acestui cuvânt?

Pentru a putea răspunde la această întrebare ar trebui mai întâi să clarificăm definiţia artistului. Pentru mine, un artist al secolului XXI este un creator de frumos şi valoare, un intreprinzator şi un PR-ist. În acest sens, pot spune că da, sunt artist.

O întrebare inevitabilă în discuțiile cu artiștii - de unde găsești inspirație? De unde vine abundența de culori și viață din lucrările tale? Le ai mereu în suflet sau este un stil ales, pe care trebuie să-l urmezi, chiar dacă uneori vrei să desenezi cu totul altceva?

Natura este sursă infinită  de inspiraţie, abundentă în culori frumoase şi combinaţii inedite. Nu am ales un stil anume în care să pictez. Acesta s-a modelat şi s-a definit singur după mult exerciţiu şi studiu în domeniu, iar experienţele personale şi-au pus amprenta pe temele şi culorile pe care le-am folosit de-a lungul timpului. Stilul artistic este o parte din mine, pictez ceea ce simt, nu am bariere pe care mi le impun.

Crezi că va veni o zi când vei schimba culorile? Iți imaginezi să treci la gri sau alb/negru?

Am pictat cu gri şi negru la lucrarea de licenţă şi disertaţie. Culorile vii pe care le folosesc acum nu au fost  întotdeauna aşa. În liceu pictam într-un fel, în facultate – altfel. Am expermentat destul de mult şi chiar astăzi continui să fac asta. Evoluez. Metaforic vorbind, stilul în pictură este ca o bucată de lut, iar fiecare experienţă traită îl modelează într-un fel.  Ar fi natural şi firesc să pictez altfel peste zece ani. Nu pot spune exact ce va fi, dar abia aştept să trăiesc asta.

O bună parte din societatea noastră consideră că a fi artist nu este o muncă serioasă. De fapt, după ei, arta nici nu este muncă, ci o distrațtie și pentru a câștiga bani, trebuie să muncești ceva serios. Ai răspunsuri pentru astfel de comentarii?

E adevărat, există anumite concepţii eronate în legătură cu artiştii. Consider că  societatea modernă ne-a pus în faţa unei realităţi în care pentru a fi echilibraţi şi pentru a se dezvolta armonios, oamenii au nevoie să-şi satisfacă atât nevoile de bază, cât, mai ales, cele spirituale şi estetice.

Cât de bine poate trăi un artist din arta sa în anul 2016 în partea aceasta a lumii?

Un artist adevărat, care oferă valoare acestei lumi prin lucrările sale şi care conştientizează că profesia nu se limitează doar la crearea lucrării în sine, ci cuprinde şi tehnici de promovare şi marketing, poate avea un trai decent.

Câte din lucrările tale au ajuns în Moldova?

Lucrările mele “călătoresc” prin lume, au ajuns în peste 20 de ţări din Africa, Asia, Europa, America de Sud şi de Nord. Nu ştiu să apreciez un număr de lucrări care au ajuns în Republica Moldova. În orice caz, sunt destul de multe ca să ţin un calcul exact.

Cât de mărețe sunt planurile tale de viitor? Ți-ai propus să devii foarte cunoscută sau te simți bine acolo unde ești?

Mi-am propus ca lucrările mele să aducă câtă mai multă valoare acestei lumi. Îmi doresc să împart iubire şi pace prin ilustraţiile mele pe toate continetele lumii şi în cât mai multe ţări. Faima, celebritatea şi alte astfel de atribute sunt un efect secundar.

Care ar fi trei lucruri pe care trebuie să le facă un artist începător ca să iasă din anonimat?

Sunt multe de spus în legătură cu fiecare pas pe care ar putea să-l facă un artist începător ca să iasă din anonimat. În general ar fi: să creeze valoare; să îşi identifice publicul ţintă; să-şi expună lucrările publicului ţintă. Promovare. Promovare. Promovare.

 

Text: Diana Guja

Un album cu lucrările Lilianei Arnaut pe care le găsiți în Chișinău puteți vedea aici

Share

Comments