Evenimente
Expoziția MăiestrIA 2019 va avea loc la Sibiu

Când pasiunea este ceea ce iți dă aripi, înțelegi că nu mai există nimic care să te poată opri. Așa s-a întâmplat și cu MăiestrIA, expoziția care anul acesta va fi inaugurată la Sibiu.   

Acum doi ani am organizat cu mult curaj,  în cadrul salonului MOLDECO, fără să-mi pese de critici și părerile scepticilor, prima expoziție-concurs din Chișinău de ie cusută manual în zilele noastre.  A urmat cea de-a doua ediție,  mai bogată,  în care am expus  alături de cămășile lucrate la noi și câteva venite din România, deschizând ușa pentru colaborări dincolo de hotare.

Pentru că mulți din vizitatorii expozițiilor MăiestrIA, fascinați de ceea ce au văzut, ne-au întrebat cum și unde pot învăța a coase ie, am inițiat în 2018  împreună cu Parascovia Lepădatu, Nadia Mînzu, Diana Ciobanu și Cristina Larii ”Clubul MăiestrIA în acțiune”. A fost un an atât de plin de bucurii, admirație, emoția realizărilor pe care l-am trăit împreună cu participantele în acest grup, femei cu ocupații și vârste absolut diferite, pe care le-a unit pasiunea de a coase. Întâlnirile noastre, mereu așteptate, ne-au făcut să descoperim un potențial enorm în noi și în cele care și-au dorit să înceapă prima lor ie.  ”Clubul MăiestrIA în acțiune” este locul unde s-au născut adevărate capodopere pentru expoziția MăiestrIA 2019.

Am considerat mereu că doar prin colaborare și deschidere poți realiza lucruri remarcabile, astfel prietenia noastră cu cea mai mare comunitate online ”Semne cusute” a dat roade frumoase, pe care le veți putea admira vara aceasta la Muzeul ASTRA din Sibiu. (Da da, exact acolo unde s-a desfășurat recent Summit-ul șefilor de stat sau de guvern din Europa!) Pentru noi este un semn de apreciere și o enormă responsabilitate să expunem în cel mai mare muzeu etnografic ca suprafață din lume! Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului are o istorie de peste o sută de ani și se află într-un loc pitoresc cu o suprafață de 96 de hectare, 300 de case, un lac și mai bine de 10 km de alei impresionante! Dincolo de faptul că e un fascinant prilej de a-l vizita și a descoperi arta tradițională românească, pentru mine este încă un vis  incredibil  care se întâmplă cu adevărat.

Expoziția MăiestrIA 2019 va fi una WOW. Vom expune 27 de cămăși care vin din Chisinău și alte 12 cămăși lucrate cu generozitate, special pentru această ocazie, de membrele din România ale grupului ”Semne cusute în acțiune”. Mulțumesc Ioanei Corduneanu pentru că a avut încredere în noi și ne-a susținut să tindem spre mai mult. Mulțumesc tuturor celor care au lucrat și încă mai fac ultimele împunsături de ac pentru cămășile care  vor ajunge în expoziție. Dar mai ales le mulțumesc celor care urmează să viziteze expoziția MăiestrIA 2019, între 21 iunie și 31 august 2019 în Dumbrava Sibiului.

În toamnă, când urmează să lansez încă un proiect de vis la care lucrez acum,  cartea ”MăiestrIA –povestea cusută a iei”, expoziția va reveni la Chișinău, îmbogățită cu alte câteva piese extraordinare care sunt în proces. Vom continua să uimim și să arătăm partea cea mai frumoasă din noi, cea a creației.   

Acum când avem toate ușile deschise, când am prins la curaj și încredere că ceea ce facem nu este în zadar,  nu ne mai putem opri. Primesc aproape zilnic cereri de a oferi ajutor pentru cele care vor să poarte o ie cusută de mâna lor. Le încurajez să se înscrie în grupul nostru pe Facebook MăiestrIA și să urmărească acolo anunțurile despre cursuri pentru începători.

”Mai bine mor de pasiune decât de plictiseală”, zicea Picasso. Voi ce ziceți?

Cu drag de ie, Stela Moldovanu 

Share

Comments