Evenimente
EUDOCHIA ZAVTUR – DINCOLO DE CULORI

Am cunoscut-o prin 2005. Era printre puținii pictori care își încadrau lucrările în rame calitative, realizate într-un atelier specializat. Salonul molDeco era atunci la etajul  7 al hotelului ”Codru”, iar dânsa a avut curaj să ne încredințeze atunci  tablourile  pentru înrămare. Era foarte activă, energică, se pregătea pentru  expoziții cu mare responsabilitate și respect față de potențialii cumpărători.

În anii următori a avut multe expoziții peste hotare, mai ales în Italia și Turcia, unde picturile pe care le realiza erau mult mai apreciate decât acasă. Apoi Eudochia Zavtur parcă a dispărut.

Anul trecut  a redescoperit-o Nata Albot, de fapt, a scos-o din anonimatul în care era această mare artistă. Din păcate, în țara noastră chiar și marii artiști plastici sunt necunoscuți și pentru fiecare din ei ne trebuie câte o Nată…

Motivul revenirii Eudochiei Zavtur în centrul atenției a fost unul foarte dureros. Pictorița suferea de o boală gravă, iar tratamentul costisitor a făcut-o să-și scoată lucrările la vânzare.  Frumoase, colorate, vesele sau triste, cu peisaje sau flori, dar mai ales cu țărăncuțe-povești, picturile dnei  Zavtur au devenit imediat foarte populare.  Cine și le poate permite, simte chiar din prima clipă căldura lor, simplitatea și autenticitatea pe care o emană.

Anul acesta în saloanele molDeco ați putut vedea mai multe lucrări semnate de Eudochia Zavtur. Le-am luat pe cele mai mici, ca să le putem vinde.  Am reușit să găsim la câteva din ele cumpărători. De fiecare dată simțeam că aducem o bucurie de neprețuit autoarei.

De câteva luni comunicăm mai intens cu dna Eudochia Zavtur. Operația pe care a suportat-o se pare că a fost reușită.  A revenit la pictura în ulei, a realizat dintr-o  răsuflare mai multe tărăncuțe, acum însă este din nou internată în spital și  are în continuare nevoie de suport financiar pentru recuperare.

Expoziția pe care am vernisat-o cu suportul Ministerului Culturii la molDeco – Râșcani este o expoziție de comori.  Pe lângă cele 20 de tablouri în ulei, veți vedea și 12 lucrări de grafică. Anume ele sunt cu adevărat o bogăție, o parte incontestabilă a tezaurului nostru național, pe care îl puteți lua acasă și lăsa moștenire nepoților.  Sunt ilustrații la câteva culegeri minunate de versuri ale lui Eminescu și Poezie Populară, apărute prin anii ”80-90. Aș da orice să mai pot găsi acele cărți în vreo librărie.

Vă invităm cu drag să veniți să admirați și poate chiar să cumpărați lucrările Eudochiei Zavtur.

Expoziția cu vânzare este deschisă la salonul molDeco pe bd. Moscova 14/1, până pe 25 octombrie 2014.

Share

Comments