Artă
TOȚI PUTEM FI FRIDA

Camila Fontenele de Miranda este o tânără fotografă din Brazilia, care a pornit un proiect inedit cu un nume sugestiv - “Toţi putem să fim Frida” (Todos Podem Ser Frida), inspirat de fascinaţia pe care o are artista faţă de figura emblematică a Fridei Kahlo, femeia care a fost mai mult decât un pictor. Frida a fost o legendă, o persoană căreia nu i-a fost frică să experimenteze cu viaţa sa şi să îmbrace toate stările prin care trecea, transformându-le în opere de artă.

Scopul acestei idei originale a fost de a populariza personalitatea ieşită din comun a artistei mexicane, care a făcut din Frida Kahlo o icoană a zilelor noastre.

Ideea acestui proiect a apărut în anul 2012, când artista braziliană activa în domeniul publicităţii şi făcea primii paşi în fotografie, atunci doar un hobby. Proiectul a demarat, avându-i ca protagonişti doar pe bărbaţi, care purtau haine şi accesorii inspirate din viaţa Fridei. Dorinţa de a lucra doar cu bărbaţii a venit în urma explorării sexualităţii artistei, care purta deseori haine bărbateşti şi care, se presupune, era bisexuală.

Cu timpul, însă, Camila şi-a extins ideea şi a invitat copii şi femei de toate vârstele să se deghizeze în accesoriile emblematice ale Fridei: coroane de flori, eşarfe perfect drapate, cercei tradiţionali mexicani, culori aprinse şi, nu în ultimul rând, atitudine şi privire electizantă, încununate de celebra mono-sprânceană. 

Fotografiile sunt divizate 5 în serii tematice: “Frida în întregime”, “Dragostea Fridei”, “Culorile Fridei”, “Durerea Fridei” şi “Avortul Fridei”.

Acum oricine poate face parte din acest proiect, gratuit. Transformarea ia un sfert de oră şi se datorează unui make-up artist şi asistenţilor - fotografi, care lucrează în echipă într-un studiou micuţ.

Proiectul Camilei se află la limita dintre aprecierea valorii culturale a Fridei Kahlo şi aproprierea ei, ca ceva ce a devenit o bogaţie şi o identitate internaţională, liberă de orice constrângeri, lăsată să fie înghiţită totalmente de geniul creator al artiştilor din patru colţuri ale lumii.

 

Text: Diana Guja 

Share

Comments