Idei
IA CA INSPIRAȚIE PENTRU DECORUL DE INTERIOR

Henri Matisse, (1869-1954) faimosul pictor francez, cunoscut pentru culorile sale aprinse şi intense, era fascinat de costumul tradiţional românesc şi, mai ales, de ia românească. Astfel, începând cu anul 1940, el a creat o serie de picturi cu femei, care purtau ii româneşti.

Matisse ar fi discutat despre aceste lucrări cu prietenul său Teodor Pallady, pictor român. Prietenia lor a început la Ecole des Beaux Art de la Paris. În corespondenţa lui, Matisse strecura şi schiţe şi cerea opinia prietenului său. În acest context, tema iei româneşti ajunge să ocupe un loc semnificativ în creaţia lui Matisse. Pictate în perioada anilor 1940, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, culorile vii şi vibrante erau ca un antidot pentru disperarea în care trăiau atunci oamenii.

De atunci au trecut ani, iar iile lui Matisse au rămas doar în muzee şi colecţii private, în aşteptarea vremurilor mai bune, care, se pare, au venit. Tradiţiile româneşti, spre marea bucurie a designerilor, au reapărut pe scena internaţională, datorită interesului sporit a tinerei generaţii pentru tot ce înseamnă folclor românesc: port popular, ceramică, covoare, decor. Până mai recent, însă, situaţia nu era nici pe departe atât de promiţatoare: românii doreau să uite despre trecutul lor, aruncând pe uşa din spate obiecte vechi, care aparţinuseră cândva părinţilor şi buneilor lor. Acum însă lucrurile se schimbă: designerii tineri utilizează elemente tradiţionale, valorificând la maxim trecutul.

Şi pentru a vă demonstra cum Matisse şi iile lui româneşti, a îndrăgostit un designer belgian de folclorul nostru, vă invităm în casa de la ţară a Martinei Claessens.

Odăile sunt mici, pereţii nu prea înalţi şi este foarte important să nu încărcam spaţiul cu prea multe elemente decorative. Pereţii vor fi păstraţi albi sau foarte deschişi.

O casă de la ţară este o casă în care vii să te relaxezi week-endurile sau în vacanţe. Tot de ce aveţi nevoie, sunt câteva piese de mobilier, confortabile, funcţionale şi minimaliste. Puteţi combina mobilierul modern cu elemente tradiţionale, pentru a da casei un look actual.

Baia poate fi şi ea foarte simplă: pardoseală din scânduri, pereţi cu gresie de culori naturale, cadă rustică, cu linii simple, piese din lemn şi ştergare din in.

Noi vă dorim inspiraţie şi vă îndemnăm să o căutaţi în trecutul nostru.

 

Traducere şi adaptare: Diana Guja

Sursa: martineclaessens.com

Share

Comments