Artă
VINCENT VAN GOGH - PICTORUL NEDESCOPERIT

Renumitul pictor olandez Vincent Van Gogh a intrat recent din nou în atenția presei, datorită celor două tablouri furate în anul 2002 dintr-un muzeu din Amsterdam. Hoţii au urcat o scară pe acoperişul muzeului intrând prin efracţie în clădire și în doar 4 minute s-au făcut nevăzuți. Abia în septembrie anul trecut, în urma unei anchete internaționale, tablourile au fost descoperite în Italia,  în spatele unui perete fals din vila lui  Raffaele Imperiale, acuzat că ar fi un mafiot traficant de droguri. Săptămâna trecută cele două tablori evaluate fiecare la 50 de milioane  Euro au revenit din nou la Amsterdam, fiind dezvelite într-o ceremonie oficială. Copiii s-au întors acasă şi acum sunt în siguranţă”, a declarat directorul muzeului Van Gogh Axel Rueger. Lucrările care reprezintă un peisaj marin și o biserică vor fi expuse de acum înainte în spatele unei rame şi a unei sticle de protecţie. Vor rămâne aici pentru multe generaţii”, ne asigură specialiștii.

Născut în Zundert, Olanda, pe 30 martie 1853, într-o  familie de pictori și negustoride artă,Vincent van Gogh a descoperit talentul său pentru pictură abia la vârsta de 27 de ani. Deşi cariera sa a fost destul de scurtă, faimosul pictor a reușit în doar zece ani să lase o moștenire artistică de aproape 900 de tablouri şi mai mult de 1000 de desene, dintre care 40 de autoportrete.

Van Gogh a lucrat în comerţul cu picturi, la Haga, Londra şi Paris, apoi a vrut să urmeze calea bisericii, însă nu a fost potrivit pentru asta. La început, artistul era interesat să redea „loviturile şi zgârieturile caracteristice ţăranilor", iar asta pentru că era prea sărăc și nu își permitea să plătească pe cineva care să îi pozeze. Punctul culminant al creaţiei sale din această perioadă este  pictura „Mâncătorii de cartofi”, vorbind astfel despre munca fizică şi modul cinstit în care oamenii îşi câştigau existenţa.

Puţin mai tarziu, artistul şi-a dezvoltat propriul stil de a picta, cu mişcări ritmice, de aplicare a pastei dense, în aşa fel încât urmele pensulei să fie evidente şi a adoptat o paletă coloristică mai luminoasă. Van Gogh nu picta cu pensula, ci cu coada ruptă a acesteia, iar uneori, culorile își găseau locul pe pânză direct din tub.

Vincent Van Gogh a vândut un singur tablou în timpul vieții, „Podgoria roșie”, pentru 400 de franci (echivalentul a puțin peste 1000 de dolari). La momentul actual, cel mai mare preț obținut vreodată pe un tablou semnat de Van Gogh este de 82,5 milioane de dolari. Recordul a fost înregistrat în 1990 la o licitație Christie's pentru ”Portretul Doctorului Gachet”.

Norocul nu i-a surâs nici în dragoste. A avut mai multe relații, dar nici una nu a fost reciprocă. Cel mai apropiat prieten fiind fratele său Theo, pe parcursul anilor cei doi şi-au transmis peste 1750 de scrisori. Theo l-a susținut financiar și moral în toate etapele vieții sale, el fiind și cel care s-a ocupat de toate cheltuielile legate de locuință, mâncare, iar mai târziu și de tratamentul pe care l-a urmat Van Gogh. După moartea artistului, fratele său a avut grijă să adune toate operele sale, să le sistematizeze și chiar să vândă ceva din ele. Relația dintre cei doi frați a fost atât de specială, încât Theo s-a stins din viață la doar șase luni de la moartea celebrului pictor.

Nu se ştie cu precizie de ce pictorul şi-a tăiat urechea, însa conform unor versiuni artistul olandez şi-ar fi taiat singur urechea cu un brici în urma unei depresii psihice, după care a învelit-o într-un prosop şi a daruit-o unei prostituate dintr-un bordel.

În ultimii ani de viaţă, artistul a fost internat într-o clinică de psihiatrie din cauza unei boli mintale, unde a creat cele mai cunoscute tablouri ale sale. După externare, boala i-a revenit şi pictorul şi-a luat zilele, împuşcându-se. Mai bine de 150 de psihiatri au încercat să afle de ce anume suferea artistul, iar diagnosticele variază de la schizofrenie, porfirie, sifilis, tulburare bipolară și epilepsie. Poate pentru a-l înțelege pe Vincent ar trebui spus și că fratele său Theo a murit de sifilis paralizant (în 1891), sora sa, Willemina van Gogh, a murit de demență (1941), fiind internată aproape patruzeci de ani într-un azil psihiatric, iar fratele Cor s-a sinucis în 1900. Unul dintre strănepoții lui Vincent, Theodorus (regizor de film), a murit asasinat de un terorist marocan (în 2004), fiind un critic al islamului. Fiul acestuia, Lieuwe, născut în 1992, este ultimul descendent al familiei van Gogh. Deci, cauza dereglărilor psihice se trage din familie.

Un filmuleţ de animaţie a fost realizat din picturile celebrului Van Gogh, intitulată „Iubindu-l pe Vincent”. Filmuleţul conţine 120 de lucrări şi în doar câteva zile de la postare, acest video a adunat peste jumătate de milion de vizualizări.

Text: Victoria Mudreac 

Share

Comments