Idei
7 idei pentru a deveni mai creativ

Sunt momente când am vrea să creem ceva nou și original, dar ne dăm seama că nu avem inspirație. Relaţia omului cu propria creativitatea este una foarte personală şi cere răbdare şi timp pentru a o construi treptat. Nu există o rețetă  universală pentru a ne antrena creativitatea, cert este că ea există în fiecare din noi, și nu trebuie decât să o ademenim să iasă la suprafață. Totuși există câteva metode prin care putem să devenim mai creativi:

1. Colecționează idei cretive

Fă-ți o colecție cu cele mai interesante idei. Nu trebuie să faci o reproducere a unei idei pe care ai găsit-o, încearcă să o adaptezi la altceva. Implică-te, fii interesat/ă de ceea ce se întâmplă în jurul tău. Până la urmă ideile vin prin crearea de conexiuni, iar noi suntem doar suma experiențelor pe care le avem și pe care alegem să le trăim.

2. Ține mereu la îndemână un caiet de schițe

Cu siguranță ți s-a întâmplat de nenumărate ori să ai o idee bună în timpul unei plimbări sau unei discuții cu prietenii, iar până ajungi acasă să uiți ideea. Nimeni nu garantează că ideea va fi bună din prima, cu siguranță va mai trebui să o ajustezi. Încearcă să schițezi și vei vedea cum ideea începe să se contureze din ce în ce mai bine. Pe de altă parte, există și momente în care, creativitatea odată trezită, ne bombardează cu atât de multe idei, încât nu mai știi pe care să o alegi.

Steve Jobs spunea despre creativitate că este doar un mod de a conecta lucrurile.

3. Studiază ideile altora

Să tot privești ce au realizat alții este o plăcere, dar pentru că vizualizarea să fie cu folos, nu te rezuma doar la a le privi și admira. Analizează și după ce ai descoperit secretul, aplică-l. Notează ce-ți place și ce nu-ți place, astfel vei găsi pe cel care ce ți se potrivește cel mai bine.

4. Implică-te cu sufletul

Uită de tot ceea ce este în jur, eliberează artistul din tine și intră în povestea care urmează să o creezi.

5. Joacă-te în fiecare dimineață „cum ar fi dacă aș fi?”

În fiecare dimineaţă imaginează-ţi cum ar fi dacă ai fi altceva, actor, fizician, pictor, medic, profesor, muzician, dansator şi lista poate continua la nesfârşit. Este un exerciţiu care te va scoate din zona de confort, dar în acest mod vei descoperi o sursă de idei care îţi vor readuce creativitatea și te vor provoca să te vezi din mai multe unghiuri diferite. Doar tu alegi cu ce îți umpli creativitatea și imaginația.

6. Așteaptă și cele mai bune idei nu vor întârzia să apară

Dacă la moment nu ai o idee grozavă mai bine fă altceva. În acest mod, necesitatea de a găsi o idee bună va rămâne întipărită în cap şi când te vei aştepta mai puțin, ideea va apărea ca o revelație. Nu uita că munca de creaţie necesită timp.

7. Perfecționismul

Adesea anume perfecţionismul este acel care nu ne lasă să creem ceva nou, pe motiv că nu suntem încă pregătiţi și ne pare că mereu mai avem ceva de făcut ca să fie bine. Ia o pauză și privește cât de bine pot merge lucrurile când sunt imperfecte.

Creativitatea apare atunci când noi suntem mulțumiți şi nu considerăm că ni se cuvine să ne iasă ceva datorită inteligenței sau muncii noastre. A fi creativ nu este greu, trebuie doar să îți dorești cu adevărat și să pui multă pasiune în tot ce faci.

text: Victoria Mudreac 

" " "
" " " "

Share

Comments