Artă
Valoarea incomensurabilă a celor mai scumpe tablouri din lume
Portrete, peisaje, lucrări abstracte sau sculpturi stabilesc anual noi recorduri mondiale în ceea ce privește prețul pentru cele mai cunoscute picturi din lume. Prețul unora a ajuns și la câteva zeci de miliarde de dolari.

Cea mai valoroasă pictură realizată vreodată este Mona Lisa de Leonardo da Vinci, estimată de specialiști la aproape 800 de milioane de dolari, însă această operă de artă nu a fost scoasă niciodată la vânzare.


Un alt tabloului realizat de Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, a fost plasat în fruntea clasamentului dedicat celor mai scumpe 10 tablouri din lume. Lucrarea a fost vândută cu suma de 450,3 milioane de dolari.


Opera Les Femmes d'Alger realizată de Pablo Picasso a fost vândută în 2015 la New York cu 179,4 milioane de dolari. Lucrarea a fost cumpărată de către șeicul Hamad bin Yasem bin Yaber Al Zani, iar sursele declară că cel mai probabil tabloul nu va ajunge vreodată să fie expus într-un spațiu deschis publicului din Qatar, pentru că înfățișează o femeie nud, chiar dacă este o operă cubistă.


Nu couché
,
una dintre operele majore ale pictorului de Amedeo Modigliani a fost vândută cu 170,4 milioane de dolari la o licitație în 2015, de către un colecționar chinez. Tabloul a fost pictat în perioada 1917-1918 și este considerat unul din cele mai cunoscute opere ale lui Modigliani. Recordul anterior de vânzare pentru o pânză semnată Modigliani a fost de 71 de milioane de dolari.

 
Three Studies of Lucian Freud un triptic al pictorului britanic de origine irlandeza Francis Bacon, a fost achiziționat în noiembrie 2013 cu 142,4 milioane de dolari la o licitație. În opera lui, realizată pe suprafețe mari, este redată suferința corpului omenesc, deformat de violența vieții de fiecare zi, într-o existență lipsită de sens și de posibilitate eliberatoare. În 2008 portretul a mai fost vândut la prețul de 86.3 milioane de dolari, cumpărătorul  de această dată a fost Roman Abramovich.


Anul trecut lucrarea Untitled de Jean-Michel Basquiat s-a vândut la licitația Sotheby's  din New York,  cu 110.487.500 de dolari, devenind cel mai scump tablou din istorie al unui pictor american. 



Nu au plateau de sculpteur
(tablou cunoscut și sub titlul Nu, feuilles vertes et buste) de Pablo Picasso, a fost vândut cu 106,4 milioane de dolari în mai 2010 de către un cumpărător anonim. Tabloul a fost pictat într-o singura zi de marele artist, în martie 1932, și reprezintă, în stil cubist, portretul amantei sale Marie-Therese Walter.
 

Silver Car Crash 
o pânză cu dimensiuni monumentale semnată de Andy Warhol, a fost vândută în 2013 cu prețul de 105,4 milioane de dolari la o licitație din New York.Opera face parte dintr-o serie intitulată „Death and Disaster” creată de Andy Warhol în 1963. Ea a fost expusă în public o singură dată pe parcursul ultimilor 26 de ani. Celelalte trei pânze din serie sunt expuse în muzee din New York, în Elveţia şi la Viena.



Garcon a la pipe
o altă capodoperă semnată de Pablo Picasso a fost estimată la 104,2 milioane de dolari, cumpărătorul a fost Guido Barilla.



Nurse
un tablou legendar semnat de Roy Lichtenstein, un maestru al curentului pop-art american, a fost achiziționat în noiembrie 2015 cu 95,37 milioane de dolari. Artistul este unul din reprezentații „pop art”, devenind foarte cunoscut cu pictura care o ilustrează pe Marilyn Monroe.



Celebra lucrare
Portrait du Dr. Gachet realizată de Vincent van Gogh a fost vândut în 1990 la prețul de 82.5 milioane de dolari. Exista doua versiuni autentice ale acestui portret, amândouă realizate în iunie 1890 în decursul ultimilor luni ale vieții lui Van Gogh.


 
Sunt și opere mai puțin înțelese, de exemplu lucrarea fără titlu semnată de Cy Twombly, care a fost vândută la prețul de 69,6 milioane de dolari. 
 
O pânză albastră, cu o dungă pe mijloc, așa arată lucrarea denumită Onement a artistului Barnett Newman. Pictura s-a vândut pentru 43,8 milioane de dolari.


Peinture (Le Chien),
semnat Joan Miro a fost vândută pentru 2,2 milioane de dolari.

 
Sculptura din bronz Omul care merge I creată în 1961 de artistul elvețian Alberto Giacometti a devenit una dintre cele mai scumpe opere de artă vândute vreodată la licitație, fiind vândută pentru suma de 104,3 milioane de dolari.
Și lucrarea în bronz La muse endormie a celebrului sculptor român Constantin Brâncuşi se regăseşte în top, licitată la 57.367.500 de dolari. 




Pe parcursul anilor multe alte lucrări ale sale au fost vândute la licitație la sume impresionante, printre care Portretul Doamnei L.R. Sculptura din lemn a fost vândută în anul 2009 în cadrul licitației organizate de către Yves Saint Laurent contra sumei de 37,6 milioane de dolari.


Pasărea în văzduh
este încă o capodoperă semnată de Brâncuși care se află în topul celor mai scumpe sculpturi din lume. Una din cele 15 versiuni ale lucrării  a fost vândută cu suma de 27,5 milioane de dolari. În 1926,  în timp ce lucrarea era transportată din Paris la o expoziție ce urma să aibă loc în  New York, s-a declanşat un proces cu vameşii americani. Lucrarea în cupru Pasăre în văzduh, era atât de abstractă, încât Brâncuşi a fost acuzat că introduce clandestin în SUA nu o sculptură, ci o piesă industrială. În urma mai multor discuții ce înseamnă cu adevărat o operă de artă  și cât de realistică trebuie să fie o ”pasăre în văzduh”, autorul a câștigat litigiul.
 

Chiar dacă istoria artei de pretutindeni este scurtă, avem totuși nume care au împlinit destine artistice de succes. Încotro ne îndreptăm acum? Care este valoarea artei?

Text: Victoria Mudreac 

Share

Comments