Artă
10 femei remarcabile ale artei noastre

În luna dedicată femeilor vă propunem o mică incursiune în istoria artei autohtone. Iată 10 femei care ne-au dus departe vestea despre arta din Moldova și  care și-au pus amprenta asupra domeniului artistic din țara noastră și nu numai. 

Eudochia Zavtur (1953-2015) – regretata artistă ne-a uimit de-a lungul timpului prin lucrările sale, lăsând impresii de neuitat. Personalitate notorie, Eudochia Zavtur s-a remarcat prin picturile sale înfățișând țărăncuțe, de un stil aparte. De asemenea, a ilustrat un șir mare de opere ale clasicilor literaturii române,  în special Eminescu și  Alecsandri, dar și baladele populare, ”Miorița” și ”Meșterul Manole”. Ilustrațiile sale în lucrări de aquaforte rămân a fi o referință în istoria artei noastre. Ultima sa expoziție a fost găzduită de salonul MOLDECO în 2014 și a cuprins 20 de tablouri în ulei și 12 lucrări de grafică.  

Valentina Rusu-Ciobanu (n. 1920) este un nume reprezentativ de pe scena picturii autohtone. Creaţiile artistei se remarcă atât prin mijloacele sale expresive, considerate de critici neconvenţionale, inovatoare, cât şi printr-o profundă notă poetică.

Valentina Rusu-Ciobanu a format un cuplu formidabil cu artistul plastic Glebus Sainciuc „Principalul este că noi suntem foarte diferiți și în felul acesta noi ne-am completat”, povestea  artista la 64 de ani petrecuți împreună.  „Ea a fost o contrabalanță a lui Glebus Sainciuc, care era mereu prezent în societate, activ, dar ea stătea în singurătatea ei, în izolarea ei și acolo comunica cu zeii”, consideră scriitorul Vladimir Beșleagă.

Elena Bontea (n.1933) este încă un nume de referință în domeniul artei basarabene. A fost colaborator științific la Muzeul de Arte Plastice din Chișinău, după care profesoară la Școala de Arte „Alexei Șciusev” din capitală. Prezentă în importante expoziţii atât naţionale, cât şi internaţionale, are un portofoliu serios în domeniul artei. Operele sale descriu unele evenimente istorice inspirate din viața noastră contemporană. Elena Bontea a fost atrasă de obiectele cotidiene: vase, ulcele, vaze, fructe, flori, scoarţe şi ţesături vechi. Artista a făcut tapiserie, meșteșug deprins la mănăstirea de maici Tabăra.

Eleonora Romanescu (n. 1926) face și ea parte din generația de aur a picturii basarabene. Este cea care a devenit ambasadoarea Moldovei prin vocație. Tablourile sale au fost cumpărate de colecționari de pe patru continente. Pe pânzele dnei Romanescu apar dealurile noastre, satele cu pomii lor, seria de arhitecturi rurale, orăşeneşti și bisericile.

Unul dintre lucrările memorabile ale Eleonorei Romanescu a fost restaurarea iconostasului Bisericii din Caransebeș, România, care a fost deteriorat în procesul de instruire militară între 1944 și 1946.

Din generația mai tânără de pictorițe, o remarcăm pe Nicoleta Vacaru. Arhitectă de profesie a devenit cunoscută pentru seria sa de lucrări „Emoții”, pictate în cafea. Lucrările sale cuprind libertatea de gândire, fermitate feminină, sinceritate și originalitate. Artista folosește tehnici ca ulei, acril, batic, cafea, vin, stringart. În prezent creează lucrări inedite, fiind şi conducătoarea Atelierului de Creaţie NICOLART. În 2016 Nicoleta Vacaru a expus lucrările sale la MOLDECO în cadrul expoziție de grup WINE COFFE TIME. 

Aliona Bereghici - este pictorița care ilustrează în general cărți pentru copii. Abecedarul său scris împreună cu Georgeta Voinovan a avut un succes foarte mare printre cărțile pentru preșcolari. Prin lucrările sale Alona Bereghici transmite o atmosferă a unei lumi colorate intens și plină de armonie. Artista ilustrează sărbătorile, tradițiile și bucatele noastre tradiționale, iar printre ele strecoară și tot felul de glume pline de semnificații. Vă invităm la MOLDECO pentru a putea admira creațiile autoarei, cu care ne leagă o prietenie frumoasă din 2017, când am găzduit lansarea cărții ”Sărbătorile trăiesc acasă”. Reproducerile lucrărilor sale le puteți găsi și în magazinul nostru online aici. 

 

Cu siguranță cunoașteți numele pictoriței Cezara Kolesnik. Ea a absolvit Liceul „Gheorghe Asachi” şi Colegiul de Artă „A. Plămădeală” din Chişinău, apoi şi-a continuat studiile în domeniul artei plastice în Franţa. A locuit mai mulţi ani la Paris, iar acum este stabilită la Bruxelles.

Dorul de casă este atât de mare încât pictorița și-a propus să revină cât mai des în Moldova. În 2009, Cezara a lansat o expoziție, subiectul principal fiind nostalgia legată de copilărie și țara în care a crescut. Anul trecut a revenit din nou în țară pentru a organiza un șir de ateliere practice pentru copii şi adulţi, în cadrul proiectului „Şcoala de Vară cu Cezara Kolesnik: „Claude Monet - sursele picturii moderne”. Scopul atelierelor a fost de a oferi cunoştinţe despre pictura modernă, dar și de a motiva tinerii din Moldova. Acum 2 ani am organizat la MOLDECO o expoziție de caritate cu picturile Cezarei în colaborare cu CCF Moldova.

Lucrările Cezarei Kolesnik pot fi găsite și ele în salonul MOLDECO și online aici

Victoria Cozmolici - este încă o tânără artistă care a reușit să se afirme în arta plastică autohtonă. A studiat Universitatea de Stat „Ion Creangă” din capitală unde și-a descoperit pasiunea de a picta. În 2011 a ocupat locul II la Expoziția-concurs „Noi, Tineretul Creator”, organizată la Centrul Expozițional „C. Brâncuși” al UAP. Lucrările sale sunt urmărite cu interes pe mai multe site-uri de către admiratorii de artă modernă de la noi și de peste hotare. Dragostea față de pictură i s-a transmis de la mama, poate de aceea în picturile ei predomină figuri feminine.

Irina Lesik - este o tânără plină de viaţă, zâmbitoare, modestă și sinceră, care îmbină perfect arta (pictura) cu fotografia. Irina este absolventă al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice  din Chișinău. Lucrările sale au fost publicate de diferite edituri şi se află în colecţii private din Germania, Italia, Rusia ș.a.

Iar una din cele mai tinere pictorițe de succes este Valeria Duca. Ea a făcut studiile la Universitatea Saint Andrews din Scoția și a participat la numeroase expoziții și concursuri de profil din țară și de peste hotare. Prima expoziție a avut-o în Chișinău la vârsta de doar 12 ani. Una dintre realizările Valeriei a fost să reprezinte debutul Republicii Moldova la cea mai importantă expoziție de artă – Bienala de la Venezia în anul 2011.

Acum doi ani, Valeria a primit invitația pe platourile de filmare ale filmului „Keepers” 
din partea lui Gerard Butler după ce a realizat un portret al actorului care lui i-a plăcut enorm, spunându-i că portretul este unul foarte special pentru el.

În speranța că v-am inspirat să căutați lucrările acestor femei de artă, vă urăm o primăvară frumoasa la suflet și la chip!

Text: Victoria Mudreac 

Share

Comments