Interviu
Ecaterina Savițchi - Vreau să transform oul încondeiat într-un suvenir de calitate

Din cele mai vechi timpuri încondeierea ouălor a fost considerat un simbol al primăverii, iar în ajun de sărbătorile Pascale mai mult ca niciodată ne duc cu gândul la renașterea naturii. Această tradiție este adânc înrădăcinată cu pricepere şi imaginaţie în sufletul fiecărei gospodine.

Artista Ecaterina Savițchi, care este unul din cei mai cunoșcuți meșteri populari de la noi în domeniul încondeierii ouălor cu ceară, ne-a povestit mai multe despre obiceiul de a însufleţi ouăle, de unde a învățat, dar și de unde provine această tradiție.

”Prima mea încercare de a încondeia un ou a fost în anul 2004, de atunci nu mă despart de acest meșteșug. Am fost în România, județul Suceava cu scopul de a fura” și aduce pe teritoriul Republicii Moldova acest meșteșug dat uitării la noi în țară. Ouăle încondeiate după părerea mea sunt o artă de a transforma un lucru obişnuit într-un lucru deosebit de frumos”. 

De unde provine această istorie și cât de veche este tradiția?

Tradiția încondeierii ouălor în tehnica huțulă cu ceară în volum pe care o practic, este o tehnică comparativ nouă (aprox. 200 ani) însă în ea mai pot fi ghicite fragmente de datină și de tradiție primordială. Misterul care învăluie oul a preocupat mintea omului încă din timpuri preistorice. La baza credinței tuturor popoarelor din lume stă Oul cosmic. Însă determinarea epocii concrete de la care datează obiceiul de a vopsi ouă nu este posibilă. Arheologii găseau ouă vopsite în morminte din vremuri prea vechi, chiar chinezii le întrebuințau cu 2 mii de ani înainte de Hristos și desigur că, la ei, obiceiul acesta era o moștenire din timpuri și mai vechi.

Cât durează să încondeiați unul și care sunt prețurile?

Durata executării unui ou personalizat depinde de complicitatea ornamentică al acestuia și materialul ales. Un ou de struț este gata aprox. într-o săptămână, cele din lemn sau naturale de gâscă în 3-4 zile. Prețul unui ou de struț începe de la 1200 lei, ouă din lemn sunt de la 50 (ca de prepeliță), de la 150 (ca de găină), de la 300 (ca de gâscă), de la 600 (ca ou de la struț rhea) și cele naturale de gâscă sunt de la 200 de lei.

Este handmade-ul o meserie de succes?

Răspunsul la aceasta întrebare depinde de ce consideră că e succesul acel meșter de handmade? Ce scopuri ar vrea el să atingă? Pentru proiectul meu artistic obiectivul de succes este ca să fie sălvată tradiția încondeierii și ca să și-o asume și generațiile care vor urma, mi-am propus scopul de a sparge tiparele acestui meșteșug de sezon, plasându-l în dimensiunea atemporală a artei propriu-zise. Țin să transform oul încondeiat dintr-un obiect religios, într-un obiect de design pentru interior sau într-un suvenir de calitate, ce a păstrat valorile și realizările multor generații și care redă atitudinea și viziunea asupra lumii a poporului nostru abordate în mod contemporan.

Cum privește noua generație această activitate? Sunt interesați să învețe și să transmită mai departe această tradiție?

În ultimii ani, interesul pentru acestă artă devine tot mai răspândită printre tineret, o pot spune referindu-mă la experiența proprie organizând masterclassuri. Cât de durabil va fi acest interes ne va arăta doar timpul.

În lupta dintre arta autentică și kitsch, cine credeți că este câștigător?

Cu siguranță, în timp vor birui lucrurile făcute cu suflet, lucrări autentice cu identitatea culturală!

Care credeți că este greșeala cea mai mare pe care o fac gospodinele când vopsesc ouăle de Paște?

Prima greșeală este că folosesc vopsele din comerț cu conținut dubios sau niște bandaje din plastic toxic.

Cum putem decora ouă acasă, cu instrumentele obișnuite din bucătărie?

Există o varietate largă de soluții pentru a vopsi ouă de Paște cu alimente bine cunoscute cum ar fi coaja de ceapă, turmeric, cafea, sfeclă roșie, șpanac, varză roșie, romaniță.

 

Ce alte pasiuni aveți?

Iubesc să călătoresc și să comunic cu localnici!

Unde putem găsi ouăle create de dumneavoastră? Se pot comanda online?

Lucrările mele pot fi găsite pe parcursul anului întreg pe pagina mea de pe Facebook Savitskyeggart  și pe  Instagram Totodată particip la diverse târguri artizanale în țară și în afara ei. Livrez lucrările pe tot globul pământesc în 2-3 săptămâni.

Vă mulțumim!

Interviu de Victoria Mudreac

 

Share

Comments