Stiluri de decor de interior
Stilul este un mod de manifestare exterioară a ceea ce suntem în interior, deoarece se rezumă la capacitatea de a crea o atmosferă de bun gust, armonioasă, confortabilă, practică. Nici nu vă închipuiţi câte „tipuri” de stiluri există, în funcţie de ţară, epocă, arhitectura specifică unei anumite regiuni, de tehnologia vremii respective sau chiar un mix între toate acestea. Se spune că stilul locuinței este o extensie a personalităţii noastre. În continuare vă voi prezenta câteva dintre cele mai populare stiluri.
Stilul American – care mai este descris și ca noutate și confort. Acesta provine din stilul tradiţional al marinarilor, care aduceau cu ei cufere din ţări îndepărtate, dar şi tot felul de lăzi făurite într-o manieră deosebită. Materialele exotice precum bambusul, lemnul de mahon, de cireş şi cel de nuc se combină cu ţesături în culori portocalii, galbene, muştar sau roşii şi porţelanuri. Accesoriile din metal, bronz sau argint sunt caracteristice stilului colonial. Se remarcă prin: mobilier fin, lemn de esenţă tare, ţesături şi lenjerii din bumbac şi lână, covoare împletite, corpuri de iluminat din fier şi aramă.
Stilul oriental - este unul dintre cele mai exotice stiluri pe care le puteţi adopta. Paleta cromatică este una bazată pe nuanţe vibrante de roşu, verde sau albastru, cu accente de galben, auriu, arginitiu şi chiar turcoaz. Accentul trebuie să cadă pe accesorii: perne decorative, covoraşe etnice pe mijloc, perne pentru podea, perdele lungi tradiţionale, candelabre şi abajururi pentru veioze. Mobilierul specific este realizat, în mare parte, din lemn masiv şi fier forjat.
Stilul Art Deco - este un stil cu tenta anilor 1920 – 1930, caracterizat prin faţade rotunjite şi simetrie, mobilier de lemn, blaturi de sticlă. Este un stil îndrăzneţ, dar elegant. Caracteristici: forme geometrice, modele unghiulare, mobilier din lac, lemn lustruit şi metal, vopsea lucioasă, oglinzi, modele grafice şi texturi elegante, un amestec de vinil, mătase şi satin, covoare şi tapiţerii cu motive geometrice, ritmice.
Stilul Asiatic – se deosebește prin panourile despărţitoare, denumite „shoji”, lampioanele sau felinarele de hârtie, vasele orientale şi uşile glisante. Interioarele chinezeşti se disting prin mobilier desenat manual, accesorii viu colorate şi statuete sau ornamente ce reprezintă animale sau creaturi mitice. Roşul este foarte des întâlnit pentru că simbolizează norocul, dar şi negrul lăcuit şi auriul.
Stilul Baroc - îşi are originea în Italia anilor 1600 şi se caracterizează prin coloane deformate, linii curbate, mari şi neregulate, forme cu răsuciri, ornamente şi finisaje supradimensionate, materiale scumpe. Auriul este culoarea predominată, fiind accentuată de nuanţe puternice precum purpuriul, verdele închis şi rosul intens.
Stilul Clasic – cu siguranță este unul dintre acele stiluri de design interior care nu se demodează niciodată. Principalele caracteristici ale acestui stil sunt proporțiile și simetria.Paleta de culori din interiorul clasic este inspirată din natură, fiind dominată de nuanțe de galben, albastru, verde, maro sau gri. Ornamentele de pe pereți sunt indispensabile acestui stil de design, iar detaliile din aur și argint emană un sentiment de lux și abundență.
Stilul Modern - a apărut la începutul secolului XX, caracteristica de bază este simplitatea. Culorile care domină interiorul sunt în mare parte tonuri neutre – alb, gri, negru sau bej. Pe lângă geometria simplă și paleta limitată de culori, acest stil este caracterizat de texturi simple și eleganță.
Stilul Contemporan - este caracterizat de linii simple, fără multe detalii și decorații. Deși a fost creat pe baza stilului modern, acest stil oferă mai multe libertate spațiului, o gamă mai largă a culorilor și materialelor, dar și posibilitatea de a combina diferite elemente.Culorile sunt simple, de obicei tonuri neutre, precum alb, bej, gri. Mobilierul la fel, cu linii clare și curate, fără ornamente speciale.Motto-ul de bază al acestui stil când vine vorba de decorațiuni este: „calitatea contează, nu cantitatea”.
Stilul Industrial - instalațiile de design interior sunt vizibile, în timp ce elementele de construcție sunt nefinisate. Suprafețele rustice sunt combinate cu cele metalice. Materialele cel mai des folosite sunt metalul, betonul, lemnul și cărămizile vechi. Oțelul și fierul sunt o alegere populară pentru decorarea interioarelor în acest stil. Pereții din cărămidă, fără decorațiuni, sunt și ei omniprezenți.
Stilul Vintage - constă în realizarea unui decor cu o puternică încărcătură nostalgică, utilizând piese de mobilier vechi asupra cărora timpul și-a lăsat frumos amprenta. Culorile predominante sunt cele pastel, în special nuanțele naturale. La stilul vintage sunt foarte importante și texturile, dau un plus de profunzime și eleganță spațiului.
În concluzie, stilul locuinței ne reprezintă personalitatea, așa că vă sugerăm să adăugați mereu în locuința voastră un element surpriză. Dacă sunteți o fire optimistă, spontană și amuzantă, amenajarea trebuie să fie în același ton. Îndrăzniți să setați propriile tendințe în propria casă.
Text: Victoria Mudreac