Noutăți
Lansarea cărții ”MăiestrIA - povestea cusută a iei”

Experiența pe care am avut-o cu expoziția MăiestrIA din ultimii ani, m-a adus cu gândul că ar fi minunat să păstrăm toată această frumusețe realizată cu atâta avânt și pasiune într-o carte. Ideea a apărut fulgerător, iar faptul că am găsit imediat un om care a rezonat cu mine a fost decisiv. Ana Popenco a fost din start gata să mă ajute să înfăptuim acest proiect împreună, iar ceea ce a urmat m-a înflăcărat și mai mult. Am făcut un calcul pentru a realiza o carte de vreo 250 de pagini, cu un format și un tiraj modest și am lansat o campanie de strângere de fonduri. Toată avalanșa de cuvinte frumoase și de susținere  pe care a avut-o această campanie m-a ajutat să am încredere că ceea ce mi-am pus în plan nu este doar propriul meu vis, dar și o carte necesară pe care o așteaptă multă lume. Au iesit în final 448 de pagini în format 24x30 cm, cu coperta groasă și supracopertă cu o greutate de 2,5 kg! Avem peste 400 de fotografii în carte si altele zeci de mii care au ramas in arhivă, zeci de ilustrații create special pentru acest album și o mulțime de informație utilă pentru oricine vrea să știe mai multe despre ie.

Am lucrat cu dedicație mai bine de un an la ea. Au fost momente când se lucra contra cronometru pentru că între timp cămășile care trebuiau fotografiate impecabil se plimbau prin expoziții și aveam timp foarte limitat. Cele 5 cămăși  din proiectul AIEVEA au fost fotografiate în Chișinău, unde au ajuns rapid între București și Tokio. Iile din ultima expoziție MăiestrIA au fost fotografiate cu sufletul la gură imediat ce au fost gata cu doar câteva zile înainte de a ajunge să fie expuse la Muzeul ASTRA din Sibiu.

Ceea ce am vrut să realizez prin aceasta carte este să arăt splendoarea iei dincolo de modul sobru in care o vedem în muzee unde este asociată neapărat cu celelalte elemente ale costumului tradițional. Azi nu ne mai este comod și ușor să purtăm fotă sau catrință așa cum se purta pe timpuri, în schimb îmbrăcăm ia cu bucurie, așa cum ne place, asociată cu alte piese vestimentare cu care ne-am obișnuit în zilele noastre. Am trimis iile dincolo de București și Sibiu, în Venezia, Amsterdam, St. Petersburg, Istanbul și chiar în Seatle, SUA, ca să arătăm cât este ea de universală și cum poate fi încadrată în orice anturaj și cultură. Mulțumesc și pe această cale oamenilor care m-au ajutat să facem acest proiect atât de variat și deosebit și au fost atât de disponibili să poarte ia cu plăcere, chiar dacă poate pentru prima dată în viață au văzut o ie românească.

Nu m-am putut opri doar la fotografii,  deși inițial credeam că această carte va fi în primul rând un album cu mult vizual. Am înțeles pe parcurs că trebuie să îi ofer și consistență, de aceea am dedicat timp și studierii unor aspecte legate de istoric, etnografie, descifrarea simbolurilor. Au fost momente când pur si simplu mă închideam în casă săptămâni întregi, fără să mai fac nimic altceva, și scriam.

Dincolo de colaborarea cu mai mulți fotografi, am avut o splendidă conlucrare cu ilustratoarea Aliona Bereghici, care mi-a oferit imaginea pentru copertă și a desenat 22 de semne, 14 tipuri de cusături, precum și scheme de croi pentru ie și camașa bărbătească.  

Cartea este structurată în 9 capitole, pentru coperta cărora a lucrat o altă ilustratoare talentată, Olesea Cauș. 

1. Rădăcini - începuturi, Cucuteni, artă, viața și activitatea mai multor personalități care au remarcat frumusețea iei și au purtat-o cu demnitate, printre care Reginele Elisabeta și Maria, Principesa Ileana, Maria Tănase ș.a.
2. Creație - capitolul cel mai vast din carte, în care vă prezint cămășile din cele trei ediții ale expoziției MăiestrIA, fotografiate în diferite colțuri ale lumii, cu detalii și imagini pe care nu le poți vedea cu ochiul liber.
3. Oameni - despre cei care m-au inspirat să ajung la rostul și puterea iei.
4. Colecții - piese vechi din colecțiile mele și nu numai, purtate cu drag în ziua de azi. Aici veți găsi și 2 planșe elaborate de noi în exclusivitate pentru carte.
5. Pași - etapele de creare a iei, în care vă răspund la întrebările: Cum începem? Cum croim? Cum coasem? Cum păstrăm? Aici veți găsi croiul cămășii cu altiță și al celei drepte bărbătești.
6. Semne - capitolul în care descifrez cele mai importante 22 de simboluri de pe ie și le scot în valoare semnificația.
7. Cusături - cele mai frecvent utilizate tehnici de cusut, cu ilustrații și explicații detaliate.
8. Cuvinte - un glosar de termeni din domeniul portului popular, cu incursiuni în etimologia cuvintelor.
9. Cărți - sursele pe care le-am studiat ca să creez acest album

Acum când îmi văd acest vis realizat, nu pot decât să mă bucur și să îmi cânte inima de recunoștință. Mulțumirile le veți găsi și la sfârșitul cărții, ca să vedeți cine sunt oamenii care au contribuit și au lucrat împreună cu mine la acest proiect.

Urmează încă o perioadă activă în care voi face tot posibilul să ofer cartea pentru oricine și-o dorește: disponibilitate online și livrare în cel mai rezonabil mod. Vă asigur că sunt gata să vă răspund la orice întrebare legată de acest proiect și nu va rămâne fără răspuns nici o observație pe care doriți să mi-o faceți.

Nu este o carte impecabilă, este una creată cu sufletul, așa cum lucrezi la ceva tare drag: cu plăcere și dedicație, fără pretenția de a face perfect totul, ca o ie cusută cu mâna ta, nu la mașină. Dar tocmai ceea ce faci cu pasiune iese frumos. Și eu sunt foarte mulțumită de ce am realizat.

Vă mulțumesc tuturor pentru susținere și aștept păreri sincere, poze cu paginile preferate, idei care vă vin și tot ce credeți că poate fi util pe viitor.

Am preferat să fac lansarea în primul rând pentru oamenii care au contribuit financiar la această carte, ei fiind cei cărora le datorez aproape jumătate din costul acestui proiect. Din 18 octombrie aștept pe toată lumea la Moldeco să vedeți pe viu expoziția cu 41 de cămași cusute cu pasiune la Chișinău și București,  și să răsfoiți ceea ce se numește ”MăiestrIA - povestea cusută a iei”.

Cartea poate fi cumpărată în saloanele Moldeco sau online aici: https://moldeco.md/ro/carte/1212-cartea-maiestria.html

Cu drag,

Stela Moldovanu

 

 

 

Share

Comments