Artă
Iubiri celebre

V-ați întrebat vreodată pe cine au iubit pictorii sau sculptorii celebri? Pe lângă realizările profesionale, genii din domeniul artei se mândreau şi la capitolul cuceriri. Vă invit în cele ce urmează să vedem care artiști au avut cel mai bogat trecut sentimental.

Salvador Dali, a iubit cu adevărat o singură femeie. Dali a întâlnit-o pe Gala într-o vară, o perioadă în care frumoasa rusoaică era în vacanță cu soțul ei, poetul francez Paul Eluard, în Cadaques. Dali a fost fascinat de inteligența și frumusețea acestei femei, pe care și-a dorit-o numai pentru el, fără a mai ține seama de diferențe, de reguli sociale sau de bârfele pe care le-ar fi putut provoca un scandal în lumea artistică. Astfel încât pentru următorii 50 de ani, Gala nu a fost doar soția lui Dali, ci și muza sa și cel mai important sprijin pentru universul profesional al artistului, pe care l-a îndrumat spre o carieră internațională.

 „Îi spun Gala, Galuchka, Măslina – asta din cauza formei feței sale și a culorii pielii… Câteodată o strig Lionette (leușoară), asta pentru că atunci când se înfurie, urlă ca un leu. O strig albinuța, pentru că descoperă și-mi aduce toate esențele care se transformă în mierea gândurilor mele”, scria, absolut seducător, Dali în biografia sa. Poate tocmai de aceea a pictat-o întotdeauna în chip de Madonă.

 

În 1982, Gala a murit, iar o dată cu dispariția ei, Dali și-a pierdut centrul de sprijin și nu avea să-și mai găsească niciodată echilibrul. Până la moartea sa, în 1989, Dali a continuat să-i fie loial și să o picteze pe Gala în tablourile sale.

 

Pablo Picasso a fost obsedat de femei și de sex, iar această pasiune nu putea fi satisfăcută în totalitate în capodoperele sale moderniste. Din tinerețe Picasso a pictat opere erotice, ba chiar la bătrânețe, inspirația părea să-l fi îmboldit încă și mai tare.

„Femeile sunt maşinării de tortură. Pentru mine sunt două tipuri de femei: zeiţele şi preşul de care te ştergi” spunea Picasso amantei sale Francoise Gilot, în 1943.

Dora Maar, Francoise Gilot sau Marie-Therese Walter sunt doar câteva dintre femeile care l-au iubit de Picasso și nu puteau să își imagineze viața fără el. Însă, deşi artistul avea aventuri cu zeci, poate chiar sute de femei, Picasso a avut şapte femei importante în viaţa sa și fiecare dintre ele au jucat un rol crucial în dezvoltarea operelor artistului. 

 

Francoise Gilot  și Picasso

Ultima dragoste a lui Picasso a fost Jacqueline Roque, una dintre modelele lui. El avea 72 de ani, ea 27, iar relația lor a durat ultimii 20 de ani din viața artistului.Dragostea ce i-o purta Picasso poate fi regăsită în 400 de portrete pe care artistul le-a realizat. La 13 ani de la moartea lui, Jacqueline s-a sinucis. 

Jacqueline Roque si Picasso

Atunci când pictorii mexicani Frida Kahlo și Diego Rivera s-au căsătorit, în 1929, părinții miresei au spus: „Parcă s-ar căsători un elefant cu o porumbiță”. Cu trupul său masiv și mersul târșâit, Rivera, în vârstă de 42 de ani, avea, cu siguranță, o înfățișare de elefant. Alături de el, Kahlo, în vârstă de 22 de ani, chiar părea mică și delicată.

Cei doi au fost de două ori căsătoriți (au divorțat în 1939 și s-au recăsătorit un an mai târziu), iar Frida a acceptat faptul că mariajul lor nu va fi unul monogam și că ea va fi nevoită să ducă o viață independentă. Prietenii își amintesc că, atunci când Frida a murit, Rivera era precum „un suflet tăiat în două” și că „a devenit, în câteva ore, un om bătrân, palid și urât”.

În autobiografia lui, Rivera a scris că ziua în care Kahlo a murit a fost „cea mai tragică zi din viața mea. O pierdusem pe preaiubita mea Frida, pentru totdeauna. Este prea târziu acum, dar am înțeles că cel mai frumos aspect al vieții mele a fost dragostea pentru Frida”.

Celebrul sculptor roman Constantin Brâncuşi și interpreta Maria Tănase s-au iubit cu pasiune. A fost una dintre cele mai furtunoase poveşti de dragoste din arta românească.

Când a întâlnit-o pe Maria Tănase în 1938, la Paris, artistul avea 62 de ani şi un lung șir de cuceriri amoroase. Ea avea 25 de ani şi era deja „Edith Piaf a României”. Cei doi s-au cunoscut la o expoziţie de artă populară, doar că artista a uitat cu totul de recitalul pe care trebuia să îl susţină. Maria Tănase a fost atât de extaziată de întâlnirea cu marele artist încât nu a mai părăsit atelierul lui vreme de două zile şi două nopţi. 

Se spune că Maria Tănase l-a idolatrizat pe Brâncuşi, care dorea s-o transforme din artistă populară în cântăreaţă de operă. Brâncuşi era iritat că iubita lui alege cântece de petrecere în locul unor autentic românești. Maria şi-a dat seama că Brâncuşi avea dreptate, însă nu a mai ajuns să-i spună acest lucru, pentru că sculptorul a murit în 1957, la Paris. În cinstea memoriei lui, dar şi a dragostei ce i-a purtat-o, a vrut să construiască o şcoală de muzică folclorică şi să transmită mai departe dragostea ei pentru cântec prin intermediul şcolii. Dar visul ei nu s-a realizat. În primăvara lui 1963, într-un turneu la Hunedoara, a aflat că este bolnavă de cancer la plămâni.

Se spune că unde dragoste nu e, nimic nu e, iar atunci când o găsești, nu mai contează altceva, nici măcar diferența de vârstă sau statut. Se pare că nici marii artiști nu au făcut excepție și au ales să trăiască povești de dragoste care au rămas în istorie. Pe voi care poveste de dragoste v-a impresionat cel mai mult?

Text: Victoria Mudreac

Поделиться

Comments