Artă
Magia orașelor în miniatură

Ce faceţi atunci când vreţi să vizitaţi un oraş întreg cap-coadă şi nu aveţi timp de aşa ceva? Răspunsul este cât se poate de simplu, să vedeţi oraşul în miniatură.

 

Orașele în minitură presupun o muncă minuțioasă, de exemplu una dintre cele mai spectaculoase machete este cea a metropolei Moscova creată în 1977 la care au lucrat 300 de muncitori. Opera a fost realizată cu ocazia aniversării a 60 de ani de la Revoluţia din Octombrie.

 

Și la Sankt Petersburg puteți vedea o machetă mare, de data aceasta a întregii Rusii. Macheta realizată la o scară de 1:87 permite turiștilor să admire cum răsare soarele la Vladivostok şi apune la Kaliningrad.

 

Miniatua Wunderland de la Hamburg este macheta în care sunt reproduse Germania, Austria, Elveţia, ţările scandinave şi SUA. Macheta cuprinde 930 de trenuri, 14400 de vagoane, peste 15 400 de metri de linie de cale ferată, peste 335 000 de lumini, peste 215 000 de figurine și peste 225 000 de copaci. În cele 8 secțiuni se pot urmări în acţiune trenuleţe, avioane, maşini de poliţie şi pompieri şi, din când în când chiar un OZN și au necesitat aproximativ 580 000 de ore de muncă. Planul însă nu se oprește aici, pentru că în curând se vor adăuga noi orașe în minuatură: Italia, Marea Britanie, Africa și Franța.

 

Miniaturk este un parc din Istanbul în care vizitatoriipot călătoriîn timp și să descopere Turcia de acum 3.000 de ani, precum şi diverse monumente şi clădiri importante din Imperiul Otoman.

 

Artistul japonez Wataru Ito a realizat un oraș care măsoară acum 2.4 metri lungime cu 1.8 metri lăţime şi 1 metru înălţime şi este făcut doar din hârtie şi lipici. Proiectul său, intitulat „Castelul de pe Ocean”, a început într-o glumă și a durat patru ani. În centrul orașului de hârtie, de aproape 2 metri pătrați se află un castel al cărui design este bazat pe cel al templului Sagrada Familia din Barcelona, fiind înconjurat de o catedrală, o școală, un parc, o fabrică și un aeroport.

 

Artistul Peter Root din America a folosit peste 100.000 de timbre pe care le-a lipit timp de 40 de ore pentru a construi macheta oraşului New York.

 

Gerard Brion creat Le Petit Paris utilizând tot felul de obiecte, de la borcane cu mâncare, până la conserve diverse sau resturi de la blocurile de beton. Macheta este realizată la o scară de 1:130 și cuprinde peste 40 de puncte de atracţie din Paris, precum Turnul Eiffel, Râul Sena și Champs Elysées.


Fotograful american Michael Paul Smith timp de 25 de ani a creeat Elgin Park, ceea ce reprezintă macheta la o scară de 1:24 a Americii în mijlocul anilor '50. Peisajul este atât de realistic încât până și maşinile sunt de epocă, iar c
lădirile sunt inspirate după cele din localitatea sa natală, Winchester (Massachusetts).

 

La Muzeul de Urbanism din Shanghai se află cea mai mare machetă realizată vreodată. Modelul orașului Shanghai acoperă peste 100 de metri pătrați si este de fapt o viziune a ceea ce va fi Shanghaiul în anul 2020.

Поделиться

Comments