Artă
Arta fotografiei - între pasiune și meserie

La prima vedere nu pare nimic dificil, apeși pe buton și poza e gata, însă fotografii profesioniști nu sunt de aceeași părere. Maeștrii fotografiei se joacă cu luminile, plănuiesc imaginea în detaliu și așteaptă câteva secunde, minute sau chiar ore pentru ca totul să iasă perfect. Fotografiile necesită răbdare și multă atenție, atât din punct de vedere estetic, cât și profesional.

 

Fotograful Jonathan Higbee mai bine de un deceniu s-a plimbat pe străzile din New York cu o cameră în mână pentru a surprinde o lume plină de coincidențe. Jonathan a reușit să imortalizeze pentru o secundă peisajele și le aliniază perfect cu aparatul de fotografiat.

 

Paul Octavious este un fotograf și designer cu un talent de observare deosebit. Artistul abordează subiecte aparent banale ca mai apoi să le transforme în ceva spectaculos.

 

Christoffer Relander este artistul carea realizat proiectul fotografic „Jarred & Displaced”, ce presupune conservarea fotografiilor în borcan ca pe niște provizii pentru suflet. Borcanul cu sticlă transparentă ne dă oportunitatea să ne bucurăm de frumusețea amintirilor și să ne putem întoarce la ele de fiecare dată când ni se face dor. Imaginile sunt fără intervenții în Photoshop sau în alte programe de editare.

 

„De mai bine de un an, colecționez peisaje în borcane folosind dubla expunere pe film – în cadrul acestui proiect am realizat un vis copilăresc. Mă joc cu ideea de a fi un colecționar ambițios, conservând mediul din jur într-o mare colecție personală. Cele mai multe dintre peisaje sunt din locurile în care am crescut, la țară, în sudul Finlandei, acolo unde îmi sunt încă rădăcinile”, confesează Christoffer.

 

Ben Zank, originar din New York, fotografiază de la 18 ani după ce a găsit în podul bunicii lui un aparat de fotografiat Pentax. Majoritatea dintre fotografiile sale sunt autoportrete deși nu i se vede fața, dar nu pentru că are o problemă cu asta, ci pentru că i se pare că ar atrage atenția de la atmosfera pe care-și propune să o creeze. Ideile lui pornesc de la locurile pe care le găsește, apoi, cu ajutorul Photoshop-ului, le transformă în scene suprarealiste cu intenția de-a provoca imaginația privitorului.

 

Joseph Ford și soția sa Nina de câțiva ani au început experimentul numit „Tricotaj de Camuflaj”. El e fotograf, iar ea tricotează haine, împreună cuplul amesteca obiectele vizual unele cu altele și le integrează perfect cu ziduri, picturi, șosele, piste de atletism și alte împrejurări cu care ne întâlnim zilnic.

 

„Cele mai multe locuri în care am fotografiat sunt cele din orașele pe care le-am cutreierat, iar modelele sunt oameni pe care i-am zărit pe stradă și pe care i-am rugat să pozeze. Imaginile îmi iau cam jumătate de zi - e mult de lucru cu ajustarea pozițiilor modelelor și cu hainele care trebuie să se potrivească perfect”, a explicat Joseph.

 

Fotograful brazilian Vitor Schietti folosește artificiile pentru a crea ceea ce el numește „Sculpturi temporare”. Efectul artistic al luminilor care învăluie crengile și tulpinile copacilor este obținut prin suprapunerea a 12 cadre pentru fiecare fotografie. „Seria este rezultatul a mulți ani de documentare a fotografierii cu lungă expunere, iar folosirea filtrelor a fost un lucru vital, creând balansul perfect între strălucirea și disiparea treptată a scânteilor produse de artificii. Zilnic trebuiau făcute un număr mic de cadre deoarece acestea durau între 30 și 50 de minute”, a menționat Schietti.

 

 

Roman Rybaleov este unul dintre cei mai taletați și cunoscuți fotografi din Moldova. Printre sutele de fotografii prin care s-a remarcat se numără și o serie de fotografii în care a importalizat momentul dintre ani și a captat multe lumini și focuri de artificii.

 

Victoria Balaban cunoscută ca fotograf sub numele Viktoria Vi-Prada, explorează propriul alfabet de identitate vizuală. Autoportretul a devenit punctul ei forte, iar unul dintre aceste autoportrete a câștigat un premiu la Concursul Canon din Sankt Petersburg. Victoria descrie căutarea unghiului potrivit al unei fotografii ca fiind o meditație pentru ea, iar interpretarea culorilor îi permite eliberarea senzațiilor acumulate.

 

 Natalia Gârbu este fotograful care s-a remarcat prin mai multe proiecte originale, cum ar fi

„Wonderlands” în care sunt evocate lumile paralele în care trăim. „Wonderlands - este un proiect care prezintă în sine un pod între cele două lumi: cea interioară a fiecăruia dintre noi şi cea exterioară, între realitate şi fantezie, unde eroul este în mijlocul naturii – sursa de putere în care ne putem regăsi, reconecta cu noi înşine şi trăi în armonie” a menționat Natalia.

 

Un alt proiect a fost numit „Suflet, glod și răsărită”, în care imaginile scot în prim plan oamenii şi fricile lor. Artista spune că pentru a face colaj, e nevoie de foarte mult timp și concentrare.

 

Care sunt fotografiile care vă tăie răsuflarea?

Așteptăm să împărtășiți imaginile dumneavoastră cu noi J

 

Поделиться

Comments