Idei
O ALTĂ FORMĂ A LEMNULUI

Pictori și sculptori din întreaga lume încearcă să sensibilizeze protecția mediului prin artă. Ei au găsit o modalitate de protest mult mai profundă prin care își propun să oprească distrugerea mediului. Iată câțiva autori care ne-au atras atenția.

Artista newyorkeză Alison Moritsugu vine cu un mesaj social, arătându-ne felul în care tratăm mediul înconjurător. Alison crează peisaje pe bușteni și buturugi folosind doar lemn aruncat și uscat, colectat anume din zonele care sunt pictate în peisaje. Picturile sunt inspirate din arta secolelor XVIII- XIX, pentru că anume atunci se pictau peisaje pe secțiunile transversale ale copacilor, pentru a oferi dovezi clare de distrugere a naturii. Prin aceste picturi, artista ne arată impactul nostru asupra naturii și cât de mult avem de pierdut, dacă nu ne schimbăm modul de viață.

Artistul Zheng Chunhui a sculptat replica unuia dintre cele mai faimoase tablouri din China, „De-a lungul râului în timpul festivalului Qingming”, pictat în urmă cu peste 1.000 de ani. Artistul chinez a muncit timp de 4 ani pentru a realiza cea mai mare operă de artă sculptată în lemn din lume, care l-a condus în Cartea Recordurilor. Lucrarea are 12 metri lungime și a fost construită dintr-un singur trunchi de copac. Creația prezintă bărci în 3D, construcţii de poduri şi 550 de figuri umane. Unele transportă lucruri, altele sunt la cumpărături în piaţă, altele vorbesc între ele sau se ocupă de activităţile lor de zi cu zi. Sculptura de lemn a fost prezentată pentru prima dată în Muzeul Palatului de la Beijing, în noiembrie 2013, acelaşi loc în care este instalată pictura care a inspirat-o.

Artistul american Kerry Vesper reușește să facă lemnul să se unduiască ca o panglică. El taie bucățile de lemn, le lipește unele peste altele, după care le prelucrează manual obținând adevărate valuri din lemn. Obiectul finisat este uns cu ulei de tung, fără a fi colorat, pentru a scoate în evidență structura și culorile naturale ale lemnului. Inspirația pentru modelele pe care le creează vine din locurile unde trăiește, din deșertul din Arizona, unde natura își construiește propriile opere de artă cu ajutorul vântului și al apei.

Victoria Wagner lucrează cu bucăți mari de lemn aruncat, care îl taie în forme geometrice și îl transformă în pietre prețioase. Fațetele tăiate ale fiecărei bucăți sunt acoperite cu vopsea pe bază de ulei care redau apusuri, munți și peisaje care îți taie respirația.

Sculptorul Keith Jennings a pornit un proiect în 1982 numit „Tree Spirits”, care a început în curtea din spatele casei sale, însă treptat, proiectul a prins contur, suflet și identitate, iar lucrările sale pot fi admirate atât în spații publice cât și în grădini particulare.

Designerul Meni Chatzipanagiotou din Grecia creează ilustrații din lemn cu ajutorul acrilului, guașă și pixuri. Peisajele sunt inspirate din domeniul științei, ficțiunii și suprarealismului.

Voi cum protejați mediul?

Text: Victoria Mudreac 

Поделиться

Comments