5 TINERI MOLDOVENI CARE TRĂIESC DIN ARTĂ
Când auzim numele lor ne gândim imediat la pasiunea, vibrația și autenticitatea pe care le emană. Sunt tineri artiști basarabeni care au ales să facă artă cu multă dedicație și au reușit să fie remarcați grație talentului lor, devenind solicitați în întreaga lume. Iată 5 nume de la noi pe care trebuie să le cunoașteți dacă vă pasionează pictura.
Nicoleta Vacaru (n. 1987) este inconfundabila pictoriță de portrete feminine, care a ieșit din anonimat mai ales grație proiectului în care a pictat etichetele pentru un vin moldovenesc vândut în Franța. Lucrările sale sunt pline de pasiune și abundă de emoții. Nicoleta creează în ulei, acril, cafea, batic, iar de câțiva ani e pasionată de string art, o tehnică în care se folosesc doar ținte și ață.
Nicoleta Vacaru este omul care mereu experimentează ceva nou.
Dacă nu eram pictor, eram arhitect.
Fericirea se găsește în lucrurile făcute din plăcere.
Un pictor e propulsat de critica constructivă și de oamenii ce au încredere în el.
Ingredientele unei expoziții de succes ar fi tehnica deosebită, o locație potrivită și dedicație din partea tuturor celor implicați.
Toți artiștii sunt influențați de zona de unde provin, unii pozitiv, alții negativ. Depinde cum e abordată proveniența.
Când lucrez la un tablou nu sunt superstițioasă, nu cred în general în superstiții.
Cel mai mare succes al meu este posibilitatea de a face zi de zi doar ceea ce îmi place.
Eugeniu Gorean (n. 1991) este un extraordinar acuarelist care în pofida vârstei tinere pe care o are, a reușit să-și împărtășească talentul mult peste hotarele țării noastre. Eugen a realizat zeci de lecții de pictură și expoziții personale în Franța, Italia, Rusia, Marea Britanie, fiind inclus în cele mai importante cataloage internaționale de acuareliști. Atuurile sale sunt peisajele și arhitectura orașelor. Prin ochii lui Eugeniu Gorean Chișinăul este un miracol pentru turiști. Lucrările sale le găsiți și la molDeco.
Eugeniu Gorean este omul care încearcă
Dacă nu eram pictor eram colecționar de artă.
Fericirea se găsește în creier.
Ce crezi că îl propulsează pe un pictor? Talentul, norocul sau critica de specialitate? Critica talentată într-un moment norocos.
Ingredientele unei expoziții de succes ar fi lumina, mirosul și un bun carnet de adrese.
În artă locul de unde provii te poate influența doar dacă nu vrei să vezi și altceva.
Ai tabieturi sau superstiții când lucrezi la un tablou? Nu
Cel mai mare succes al meu este că am fost invitat personal de prim-ministrul insulei Guernsey să organizez acolo o expoziție personală.
Mihai Ungureanu (n.1991), cunoscut sub numele MiHU, este un visător care nu încetează să creadă în rădăcinile sale. Artistul s-a regăsit în pictura în ulei, mai ales prin personaje feminine care poartă ie, pe care le numește ”mândre”. În 2015 a vernisat în salonul molDeco o expoziție cu titlul ”Mândră, maci și spicul de grâu”, care a avut un succes fulminant, fiind vândute aproape toate lucrările. Acum un an, alături de Nicoleta Vacaru și Vasile Botnaru, MiHU a participat tot la molDeco în expoziția de grup cu lucrări în vin și cafea.
Mihai Ungureanu este omul care pictează și pictează tot.
Dacă nu eram pictor eram actor.
Fericirea se găsește în lucrurile simple care își au originea de la Creator.
Ce crezi că îl propulsează pe un pictor? Talentul, norocul sau critica de specialitate? Foarte multă muncă și entuziasm.
Ingredientele unei expoziții de succes ar fi pictura în spații interesante și apropiate de tema expoziției.
În artă locul de unde provii te poate influența doar dacă ții mult la ceea ce ești și ai în tine și nevoia să spui lumii care îți sunt rădăcinile.
Ai tabieturi sau superstiții când lucrezi la un tablou? Nici una.
Cel mai mare succes al meu este este fiecare lucrare gata.
Valeria Duca (n. 1995), cea mai tânără pictoriță din lista noastră, actualmente își face studiile la Universitatea Saint Andrews din Scoția. Valeria la doar 12 ani a avut prima expoziție personală la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei, iar de atunci a participat în peste 40 de expoziții din toată lumea. Lucrările sale se află în colecții particulare și muzee din Marea Britanie, Canada, Germania, Lituania, Italia, România, SUA, Arabia Saudită etc. Una dintre realizările Valeriei Duca a fost să reprezinte debutul Republicii Moldova la cea mai importantă expoziție de artă – Bienala de la Veneția în anul 2011.
Valeria Duca este omul care merge înainte.
Daca nu eram pictor aveam o viață mai puțin interesantă.
Fericirea se găsește în liniște, în armonie, în interior.
Ce crezi ca îl propulsează pe un Pictor? Talentul, norocul sau critica de specialitate? Dorința de a-și realiza potențialul. „Talent”, „noroc” și „critica” sunt termeni subiectivi și relativi.
Ingredientele unei expoziții de succes ar fi individualitate, sinceritate și competență
În artă locul de unde provii te influențează necondiționat.
Lucrez în singurătate, cu muzica bună pe fundal. Nopțile sunt mai clare și ploile mai pline de inspirație.
Cel mai mare succes al meu este creșterea numărului de lucrări în muzee, galerii și colecții personale.
Gheorghe Lisiţa (n. 1982) este un tânăr cu un spirit foarte matur. Sunt remarcabile lucrările sale în ulei, printre care biserici, natură statică, dar mai ales portrete din viața monahală și a romilor. Prima sa lucrare a fost expusă la Galeria „Constantin Brâncuși” când avea 19 ani și ilustra peisajele Orheiului Vechi. În 2009 Gheorghe Lisița a fost primul pictor cu care am inițiat seria de expoziții personale la salonul molDeco. De atunci expozițiile personale ale artistului basarabean au fost prezentate publicului din România, Polonia, Suedia și a diferitor ambasade din țara noastră.
Gheorghe Lisița este omul care iubește viața și tot ce oferă ea.
Daca nu eram pictor (nu a răspuns)
Fericirea se găsește în toate lucrurile luate împreună.
Ce crezi ca îl propulsează pe un Pictor? Conceptul, locul, publicul și timpul potrivit.
În artă locul de unde provii te poate influența doar dacă pur și simplu „lucrezi”.
Text: Victoria Mudreac