Idei
Arta nu are vârstă

Se spune că arta nu are sex, vârstă sau naționalitate, iar atâta timp cât este făcută cu pasiune, este binevenită în orice perioadă a vieții. Ceea ce uimește este de fapt impactul pe care îl poate avea creația asupra celor din jur, mai ales dacă autorii sunt persoane de vârsta a treia. Un astfel de grup de artiști urbani în etate înfrumusețează cartierele neglijate din Lisabona. Grupul poartă denumirea de LATA 65,ceea ce din portugheză înseamnă tub și are menirea de a învață persoanele vârstnice aspectele elementare ale artei stradale, de a sparge stereotipurile legate de vârstă și de a micșora distanța dintre generații. În prezent, grupul se poate lăuda cu peste 100 de persoane de vârsta a treia care au făcut cunoștință cu domeniul culturii tinere, iar povestea lor a făcut înconjurul lumii.

O altă bătrânică care sparge stereotipurile este Elizabeth Sweetheart în vârstă de 75 de ani din Brooklyn care în ultimii 20 de ani este numită și „Doamna în verde”. Elizabeth a iubit dintotdeauna  culorile și nu s-a sfiit să le poarte, iar în ultimii ani a făcut din asta o adevărată obsesie. Tot ce o înconjoară este de culoare verde, de la  garderobă, părul vernil, până și casa în care locuiește este decorată în verde. Bătrânica este foarte vestită în cartierul în care trăiește, iar vecinii ei spun că doar prin prezența ei, ziua devine mai senină, iar atunci când merge în excursii oamenii o recunosc, îi fac cu mâna și îi cer să facă poze, toate acestea contribuind la minunata ei lume verde.

Aici puteți vedea un video cu „Doamna în verde”

Kitten Kay Sera, în vârstă de 46 de ani este femeia care își trăiește viața în roz, la propriu. La vârsta de 30 de ani, Kitten a decis să își schimbe radical stilul de viață, astfel încât pentru un milion de lire sterline visul ei a devenit realitate. De la telefoane mobile roz, haine, accesorii, computer, totul este roz, chiar și atunci când merge la înmormântări, femeia se îmbracă în culoarea preferată. Kitten a declarat într-un interviu că rozul o face să se simtă „minunat, luxos și fericita”, până și cățelul său a fost vopsit în roz. Pentru a-și achiziționa haine roz, Kitten străbate lumea în lung și lat, iar dacă la intrare într-un magazin de haine nu vede nimic roz, nici nu pierde timpul să mai intre. Kitten  spune că prietenii o mai numesc și „Doamna Roz” sau „Barbie”, iar la întâlniri nu poate ieși decât cu bărbați care îi împărtășesc pasiunea pentru această culoare.

Pentru a vedea cum arată apartamentul „Doamnei Roz”, urmăriți acest video

Yayoi Kusama este una din artistele care a spart toate stereotipurile. În vârstă de 88 de ani, autoarea din Japonia a experimentat mereu cu suprarealismul și cu arta abstractului. La 28 de ani s-a mutat în Statele Unite ale Americii, unde a creat o serie de sculpturi intitulate „Accumulation”. Artista a atașat de obiectele de mobilă mai multe elemente în forma de falus pentru a o ajuta să scape de frica de sex. După ce și-a dat seama cât efort implică realizarea unei multitudini de obiecte, aceasta a început să folosească oglinzile pentru a crea un efect de repetiție, iar de atunci arta nu a mai fost la fel.

Prima cameră a oglinzilor creată de Kusama a fost expusă în anul 1965. Camera era plină de obiecte în formă de falus pictate în alb cu puncte roșii, care se reflectau la infinit datorită oglinzilor ce încounjurau camera. O altă cameră a oglinzilor, numită „Infinity Mirrored Room—All the Eternal Love I Have for the Pumpkins”, este și ea expusă în Washington. În această cameră se găsesc o multitudine de obiecte în formă de dovleac, de culoare galbenă acoperite de puncte negre de diferite mărimi.

Chiar dacă de-a lungul vieții sale, Yayoi Kusama a trecut prin grave crize psihice, fiind internată la un moment dat într-o clinică de specialitate, arta sa a tot revenit în vizorul criticilor. În 1993 picturile sale au fost descoperite de europeni datorită Bienalei de la Venezia, unde a participat.  Actualmente, Galeria Națională din Singapore expune picturi realizate pe parcursul a 70 de ani semnate de excentrica pictoriță, cu genericul ”Viața e inima curcubeului”. Expoziția poate fi vizitată până pe data de 3 septembrie 2017 și cuprinde peste 120 de lucrări fascinate.  

Voi cum planificați să vă petreceți a doua tinerețe?  

Text: Victoria Mudreac

Поделиться

Comments