Idei
Arta de a construi senzații pe sticlă

Sticla este considerată una dintre cele mai fascinante invenții ale omenirii, iar cu puțină imaginație și creativitate bucățile de sticlă pot fi transformate în artă. Așadar, astăzi vom vorbi despre cum dintr-o bucată de sticlă topită și modelată poți crea un adevărat obiect de artă.

Artista Eunsuh Choi din Coreea colecționează sticle și le modelează după metoda flamework. Procesul presupune încălzirea sticlei cu o lampă și după modelată cu atenție. Tema abordată este ambiția, în special depășirea problemelor și a eșecurilor. „Îmi place să sculptez în sticlă inspirându-mă din mediul înconjurător și să transmit emoțiile resimțite în drumul parcurs de la eșec spre succes” a menționat Choi.

[gallery columns="2" size="medium" ids="18178,18175"]

Marea a inspirat-o pe Emily Williams din America care de 30 de ani creează sculpturi în sticlă. Sculpturile sale fragile din sticlă imită algele marine, meduze și corali, iar fiecare piesă începe cu niște tije de sticlă care au forma venelor și a ramurilor.

Kiva Ford creează miniaturi din sticlă în formă de pahare și ulcioare cu o înălțime de aproape un centimetru. Ford spune că atracția sa față de sticlă se datorează intereselor sale în mitologie, istorie și știință. De asemenea Ford face instrumente pentru oamenii de știință care au nevoie de modele mici pentru diverse experimente.  

Aici puteți vedea un video cu procesul de creație.

Nikita Drachuk din Ucraina transformă sticla în figurine mici în formă de păianjeni, caracatițe, scorpioni, folosind o tehnică numită Lampworking, care presupune topirea sticlei cu ajutorul unei lămpi cu gaz. După ce sticla este topită, ea poate fi modelată prin suflare și conturată cu diverse instrumente.

[gallery size="medium" link="none" ids="18242,18230,18227"]

Cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) în colaborare cu Mediated Matter Group au descoperit o modalitate nouă de a folosi sticla. Echipa a dezvoltat o imprimantă 3D care prin procesul denumit G3DP (Glas 3D Printing), sticla este încălzită într-o cameră la temperatura de 1037 de grade Celsius. După încălzire sticla trebuie răcită suficient de încet, încât temperatura să nu afecteze materialul sau să crape, iar rezultatul final este o sticlă cu o formă neobișnuită.

Paul DeSomma și Marsha Blaker sunt un cuplu din Santa Cruz, California, care lucrează separat, dar și împreună la tot felul de proiecte în care folosesc sticla. Cuplul sa întâlnit la sculptura de sticlă Pilchuck din 1989, s-au căsătorit iar la scurt timp au deschis un studiou în Live Oak, California în 2001. Blaker este concentrat pe texturi și culorile găsite în mediile marine, în timp ce DeSomma subliniază forma și calitatea sticlei.

Prelucrarea sticlei a căpătat în ultimele decenii o valoare estetică, ridicându-se la rangul de artă. Ce părere aveți despre decorațiunile din sticlă?

Text: Victoria Mudreac

Поделиться

Comments