Interviu
7 Klase – „Acasă noi ne considerăm în Chișinăul urban, interbelic… ”

Atunci când dai play, ritmul muzicii lor parcă îți intră în vene și nu te mai poți opri. Este vorba despre noul proiect muzical 7 Klase, care a reușit să șteargă praful de pe muzica inspirată din Chișinăul anilor ’30 și să-l readucă la viață. Deși sunt elevi și studenți, tinerii reușesc să facă și muzică, iar majoritatea repertoriului sunt piese proprii. Vă invit să îi cunoaștem împreună.   

Știu că trupa a debutat aproximativ cinci luni în urmă, mai exact pe 07.07.2017 – șapte fiind o cifră semnificativă pentru voi. Vă rog să faceți o prezentare a trupei. Ce înseamnă, de fapt, pentru voi 7 klase?

În primul rând este libertatea de a crea prin intermediul celor 7 note muzicale, este viziunea de a aduce emoții oamenilor prin intermediul celor 7 culori ale curcubeului, este pasiunea de a ne inspira din cele 7 minuri ale lumii și perseverența cu care vrem să facem muzică avânt, probabil, cei 7 ani de-acasă.  

Când ați compus primul cântec și ce v-a inspirat?

Conceptele primelor piese au fost create de producătorul muzical, Iurie Badicu, noi le-am dat formatul și stilistica trupei noastre instrumental-vocale.

În prezent, ce teme se regăsesc în substratul pieselor voastre?

Dragostea de la A la Z și după limitele acestor litere, îmbinată în tendințe muzicale moderne, dar inspirată din atmosfera optimistă și entuziasmată a oamenilor creativi din Chișinăul interbelic. Noi iubim acest oraș. Considerăm, că suntem o trupă orășenească, locală, specifică cumva. Noi suntem din Chișinău.  

Cât timp v-a luat? De ce greutăți v-ați lovit?

Suntem studenți, elevi, trebuie și să muncim și să învățăm și să ne afirmăm, și să creștem etc, nu e ușor. E greu, dar este posibil.  

Muzica pe care o faceți voi este nouă, vie, cucerește și tineri și pe cei trecuți de 35-40 de ani. Care este ingredientul vostru secret?

Facem Muzică Urbană. Adică, nu un pop sau un pop roack definit, nu un folclor rural, ci un mix între diferite genuri muzicale, tendințe, stiluri, care ar capta, care ar vrea și le-ar plăcea să-l cânte tinerii de astări, de 17 ani. Totodată aceste melodii și mesaje textuale trebuie să fie cumva preluate din trendurile muzicale ale părinților și buneilor noștri. Adică, ingredientul ar fi continuitatea muzicală, genetică.

Majoritatea cântăreților abordează un stil modern, de ce ați ales să mergeți pe altă cale și să cântați muzica inspirată din Chișinăul anilor ’30?

Este momentul care s-a pliat și s-a potrivit armonios, în momentul cânt trupa a fost plină, adică când toți erau acasă s-a născut conceptual, iar acasă noi ne considerăm în Chișinăul urban, interbelic, cu cea mai faimoasă perioadă de dezvoltare culturală, arhitecturală și economică, inclusiv muzicală.  

Câte instrumente aveți în trupă?

Componența e una muzicală un contrabas, două acordeoane, un cahon, o chitară, o voce și un producător muzical.  

Pe scenă emanați o energie debordanta și luați spectatorii într-un vârtej amețitor de note. De unde aveți atâta energie, atâta pasiune?

Sunt un compliment și un avans aceste expresii, mai avem de lucru.  

La ce mare festival vă vedeți urcând pe scenă?

La festivaluri am fost deja invitați și am participat la DORfest, GUSTAR ș.a, dar mai în glumă mai în serios de ce nu și Românii au Talent și Eurovision. Sperăm să le câștigăm pe ambele!

 

Ce albume / artiști asculți pe repeat în acest moment? Fiecare din noi ascultă genuri diferite. Nouă ne plac orchestrațiile frumoase și vocile inedite.  

Care e cea mai importanta lecție despre show business pe care un tânăr muzician ar trebui să o învețe?

E greu să dai lecții și sfaturi la 17-20 de ani. Lă lăsăm această întrebare pentru data viitoare. Ne-o puneți peste 10 ani ? ))

[gallery ids="18328,18322,18331"]

Dacă v-au intrigat  băieții, vă invităm să-i ascultați aici, dar mai ales sa-i savurați pe viu, la Targul nostru de Crăciun FEERIA DARURILOR, unde i-am invitat pentru un recital live, sâmbătă, 23 decembrie 2017, la salonul MOLDECO pe bd. Moscova 14/1. Dar despre asta cu siguranță veți mai auzi în următoarele zile.

 

Text: Victoria Mudreac

   

Поделиться

Comments