Idei
TEORIA CHIBRITULUI VS. TEORIA RAMELOR

Acum câteva zile, intră în salon o doamnă șarmantă,  bine dispusă.  Imediat după ce ne salutăm, nu ezită sa ne facă un compliment pentru Expoziția de broderii care tocmai a luat sfârșit. Ne-a zis că a vizitat-o de câteva ori, ba chiar a spus și prietenelor să vină s-o vadă. Am observat că avea în mână o broderie făcută sul. Așa aduc broderiile  la înrămat cele mai iscusite meșterițe, după ce le-au spălat și călcat, ca să arate impecabil când le încadrăm.

Fetele ca de obicei au consultat-o, i-au propus mai multe feluri de rame, au ales passepartout-ul, ca în final să ajungă la preț. Când a auzit cât costă rama, doamna a explodat: ”Cum se poate? Ce vă permiteți? Cum să dai atâția bani pe o rama??? Au stat broderiile mele în dulap 10 ani, vor mai sta încă 10! Eu, în general nu văd sensul ramelor! ” A continuat minute în șir, tunând și fulgerând, ca să remarce că de fapt nu e vorba de bani, căci la banii pe care îi are ea, ne poate cumpăra tot salonul, dar cum așa???

Acestui soi de clienți nu poți să le explici multe lucruri. De fapt, nimic nu poți să le explici. Ei nu ascultă, ei doar împroașcă.

Cei care lucrează în domeniul de prestări servicii știu foarte bine că nu poți oferi un serviciu cuiva care nu are încredere în ceea ce faci. Trebuie să treci prin contactul direct cu cel care comandă. Trebuie să-l faci să creadă că va primi  peste câtva timp (peste o zi, în cazul nostru) exact produsul de care are nevoie, nu ceva abstract și universal.

De ce lucrăm la comandă, dacă e mult mai simplu să vinzi rame gata?  Pentru că ne place să  punem în valoare ceea ce înrămăm. Pentru că ne place să lucrăm special pentru o anumită persoană și o anumită lucrare, care poate fi o poză, o broderie, un tablou sau pur și simplu un colț dintr-o scrisoare de dragoste.  Ne place să vedem altfel  lucrurile. Ne place să facem rame.

Iar de această pasiune pe care încercăm s-o împrăștiem în orașul nostru, s-au ”îmbolnăvit”  tot mai mulți oameni. Ei ne ajută să fim mai inventivi, mai plini de entuziasm. Ei ne surpind, ne bulversează, ne scot din zona noastră de confort pentru a ne face să ne depășim propriile realizări. Ei ne fac să putem înrăma ceea ce în mod normal nu se pune în ramă: sandale și hăinuțe de copii, colecții de percuții, viori, ceasuri, săbii, pahare, ghemuri de ață, sârma ghimpată de la Prut …  Aceștia sunt clienții de aur. Ei ne hrănesc cu sevă. Ei ne împing mai departe. Iată și exemple:

Acum imaginați-vă că lipsesc ramele la tot ce ați văzut în pozele de  mai sus. Sau sunt niște rame standart, luate de undeva de pe o poliță din magazin. V-ați imaginat? V-a plăcut? Dar să răspundeți sincer…

Evident că nu toți cei care vin la noi sunt din același aluat. De cele mai multe ori, oamenii aduc lucruri obișnuite, aleg rame neutre, plătesc cât se cere și pleacă liniștit acasă după ce au luat comanda.

Dar există și  o altă categorie de cumpărători. Ei vin pentru că au auzit ceva despre noi, sau poate printr-o recomandare . Știu bine că vor primi un produs calitativ, realizat în scurt timp fiind deserviți la fel ca și clienții fideli, chiar dacă vin  pentru prima dată. Și atunci unica lor nemulțumire apare când se ajunge la preț. De ce e atât de scump?

Ca să lămurim lucrurile, iată de ce:

  • Pentru că se lucrează cu materiale de import, din Italia și Spania în cea mai mare parte. Totul este produs în afara țării noastre, începând de la profilele din care se confecționează ramele, până la scoabe, urechiușe, capse și ața cu care sunt agățate de perete. Moldova nu produce nimic din toate acestea.  Sau cel puțin nimic de calitatea pe care ne-o dorim.
  • Pentru că noi alegem ramele care să producă plăcere și confort. Lemnul este prelucrat în așa fel încât să nu-și schimbe forma sau culoarea în timp, iar plasticul nu miroase urât cum se întâmplă la ramele ieftine.
  • Pentru că ramele calitative nu se taie cu beschia și nu se asamblează oricum,  ci la un utilaj special, care este și el realizat în Italia, țara cu cea mai mare tradiție în domeniu.
  • Pentru că experiența meșterilor noștri trebuie plătită pe măsură.  Ei nu lucrează ca și chinezii, automat, ei lucrează conștient, pentru fiecare ramă în parte. Nici  o lucrare nu se repetă cu sutele, toate sunt diferite.
  • Pentru că persoanele care vă deservesc în saloanele molDeco au studii superioare în domeniul designului. Ele nu sunt vânzătoare de rame, ci consultante care vă oferă soluții și răspunsuri la toate întrebările. Nu a ieșit încă nimeni de la molDeco fără un sfat sau o părere expusă.
  • Pentru că noi nu vindem en-gros. Noi ne specializăm în detalii, scoatem în evidență subtilități,  punem mâna pe fiecare centimetru din ceea ce vreți să înrămați.
  • Pentru că avem grijă să vă păstrăm lucrarea în siguranță.  Dacă v-am deteriora sau pierde ceva, cine ar mai avea încredere să vină la noi?
  • Pentru că nu ne putem permite să vă oferim un produs cu rebut. Orice ramă care are un minim defect, depistat în atelierul nostru, se desface și se meșterește din nou. Noi nu vindem defecte la preț redus.
  • Pentru că ținem cont de noile tendințe și mergem anual la Expoziții și Forumuri de înrămători. Ceea ce oferim clenților noștri sunt modele și producători selectați minuțios. Iar ca să avem cele mai bune rame în Chișinău, trebuie să le căutăm peste hotare.
  • Pentru că nu ne este interesant să vă oferim rame pe care le puteți găsi și în altă parte: la piață, la magazinele de decorațiuni , printre produse foto sau la colț de stradă.  Noi vindem altceva și pentru asta vă așteptăm la molDeco.

Vă oferim și posibilitatea să vedeți sau poate să revedeți câte ceva din procesul nostru de lucru în filmulețele ce urmează:

Cum se înrămează un tablou în atelierul molDeco

Cum se înrămează o poză

Cum se înrămează o oglindă

Cum se înrămează o broderie

Cum se face comanda în salon

P.S. Doamna de la începutul poveștii noastre a comandat rama pînă la urmă. Probabil, pentru o fracțiune de secundă s-a gîndit la lucrările din Expoziția care a impresionat-o atât de mult  și s-a întrebat ce avea să vadă, dacă  meșterițele își lăsau și ele broderiile în dulap…

Share

Comments