Interviu
OXANA MUNTEANU – GAZDA ATELIERULUI DE SUFLET

Fiecare trăim gânduri că ceea ce ne dorim cu adevărat trebuie să se realizeze într-o bună zi, dar uneori nu ne mai vedem curajul de la atâtea așteptări. Apoi prin inimă mai trece câte o săgeată când înțelegem că altora le reușește și… începem să adunăm ipoteze în drum spre casă.

Inima femeii despre care doresc să vă povestesc mai multe veri căuta cum să-și realizeze adâncurile nebănuite. Și a reușit. În această vară.

De câteva luni, visul ei de catifea și-a conturat definitiv conceptul și astăzi minunata Oxana Munteanu devine gazda unui atelier de suflet din zona centru. În acest atelier de creație se adună lume și se admiră frumosul pe care ea îl crează. Rochii de suflet, pălării de suflet, bijuterii de suflet…

Frumosul vis de catifea s-a realizat anume la Chișinău. Rădăcinile noastre ne aduc pe toți acasă.

Întâia oară când am ajuns acolo, viața atelierului  Kasandruța era încă atat de proapătă, miroasea a vopsea, fiindcă stăpâna lui cu nerăbdare transforma lumea din el în trecutul pe care îl găsim doar în filme. Își dorea cât mai repede să noteze cu roșu în calendar ziua lui de debut.

Oxana povestea că-i lipsesc încă unele rafturi în atelier, dar spiritul meu nu a remarcat acest detaliu. Eram atât de…fără cuvinte, încât am luat camera foto și am început să absorb admirație pentru lumea pe care această femeie a reușit să o aducă acasă. Acasă…

Am servit ceai din căni de porțelan vechi. Am întâlnit și o lalea violetă pe masă, o lumânare la fel cu ochii violeți, și o femeie împlinită cu emoții atât de vii, care-și proba pălăriile aducându-și aminte cum le cumpăra pe vremea când locuia la Strasbourg.

În acea zi atelierul de suflet “Kasandruța” purta rochii din catifea și din in limpede…

Imaginați-vă doar pentru o clipă o colecție de rochii din in, prin croiala cărora trec dandele vechi franțuzești, păstrate cu grijă, cusute pe bucățele, fiindcă dantela era și cu rugină pe alocuri…Atomii acelor vremi există în ținutele create de minunata Oxana.

O colecție din optsprezece rochii din in la care Oxana a muncit cu mare drag deja s-a răspândit armonios printre femeile de la noi.

Doar patru rochii din această colecție încă mai împrospătează atelierul, așteaptându-te anume pe tine.

Rochiile ei atât de rumene și fericite se duc una câte una în dulapurile femeilor noastre.

Sufletul acestui salon îl zărești pronunțat și în pălăriile Oxanei, ele aduc rafinametul anilor de până la război. Sau după.

Depinde cât de documentat respiri printre viața anticariat.

Știți ce este Toca? O pălărie de damă, mică, de forma unei coroane plate cu părți drepte, verticale, și fără boruri. Jacqueline Kennedy este cea care a facut din palariile toca un must have al anilor 1960. Sau care sunt pălăriile de cocktail?

Un urs galben, mărunțel și haios zâmbește oamenilor care ajung să cunoască căldura acest loc minunat plin de poze vechi, lângă care Oxana limpezește în sfârșit istoria acestui început de pe Șciusev.

Totuși Oxana a făcut stomatologie, a locuit la Strasbourg unde a echivalat diplomele în România, a făcut studii postuniversitare la Strasbourg, pentru a continua meseria învățată unsprezece ani acasă, dar toate astea se făceau mai greu fiind în altă țară. Grija copiilor- inevitabila fericire, dar și sufletul ei involuntar se trăgea tot mai des spre frumosul din magazinele anticariat de acolo pe care astăzi l-a adunat în acest acest atelier de suflet din zona centru.

Oxana a învățat să-și asculte inima renunțând definitiv la stomatologie. Aproape definitiv, un secret deschis special pentru noi: Ea își dorește să producă broșe din materiale stomatologice cu pietre naturale în interior. Restul secretelor le aflați foarte curând. Senzațiile cele mai mari abia urmează…

În acest atelier răsună muzică bună dintr-un aparat radio german “Imperator 53”, se aduc cu brâul flori de câmp, se petrec șezători și se întoarce înapoi...rafinamentul femeii de atunci.

 

Text și imagini: Ana Popenco

Поделиться

Comments