Artă
Curiozități despre oamenii de artă

Ne-am obișnuit să credem că am văzut atât de multe lucruri în viață, încât nimic nu ne mai poate surprinde. De exemplu știați că majoritatea pictorilor erau stângaci? Însă ce se ascunde în spatele acestor realități? Haideți să vedem împreună câteva dintre cele mai curioase descoperiri făcute de către specialiști.

Vincent Van Gogh, de exemplu, a vândut doar un singur tablou în timpul vieții și acela fratelui său. Operele de artă ale pictorului au devenit valoroase abia după moartea sa.

Se spune că muzica lui Mozart are abilitatea de a îmbunătății IQ-ul unei persoane.

 

Leonardo da Vinci a pictat buzele Mona Lisei timp de 12 ani.

Tabloul Mona Lisei a fost furat din muzeul Louvre în 1911, iar în următorii doi ani nu mai puțin de 6 replici ale picturii au fost vândute drept original.

 

Numele întreg al lui Pablo Picasso conține 23 de cuvinte. El este compus din numele membrilor familiei lui, precum și nume ale unor sfinți. Numele întreg este Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso.

 

Pablo Picasso a învățat mai întâi să picteze și abia după a făcut primii pași, iar primul sau cuvânt nu a fost „mama”, ci „pensula”.

 

Cel mai mare muzeu de artă islamică din Asia de Sud-Est se află în Malaezia, care a fost deschis pentru public în anul 1998. Muzeul se întinde pe o suprafață de 30.000 m² și are o înălțime de 4 etaje. Colecția acestui muzeu are în componență 6.000 de piese de artă, dintre care 200 de manuscrise islamice, precum și cea mai mare machetă din lume a Masjid al-Haram.

 

Pentru a-și împrospăta ideile, Beethoven își turna apă rece pe cap. Compozitorul era de părere că acest lucru îi stimula creierul.

 

Cea mai lungă compoziție muzicală pentru pian are 180 de note și îi aparține lui Erik Satie. Melodia trebuie interpretată încontinuu de 840 de ori, astfel încât ansamblul să dureze 18 ore și 40 de minute. În 1963, cu prilejul primei audiții publice, această compoziție a fost interpretată, pe rând, de 10 pianiști. La sfârșitul concertului în sală mai erau doar 6 spectatori.

 

În anii 1500 arta nu era considerată o ocupație potrivită pentru un gentleman deoarece implică munca cu mâinile.

 

Ani la rând compozitorul Frederic Chopin și-a lăsat barba să crească pe o singură parte a feței. Artistul motiva lipsa bărbiei fiindcă, oricum, în timpul unui concert de pian, publicul nu-l putea vedea decât din profil.

 

Rembrandt a pictat aproximativ 100 autoportrete, chiar dacă astăzi se cunosc doar 60.

 

Salvador Dali era un excentric incurabil, care savura sa se autopromoveze prin crearea de senzații si controverse în mase.  Prietenul său André Breton iî va găsi anagrama Avida Dollars care, tradus mot-a-mot, însemna „avid de bani”.
De-a lungul vieții sale, Salvador Dali a creat aproximativ 1500 de tablouri, litografii și
ilustrații pentru cărți, decoruri și costume de teatru, desene, zeci de sculpturi și multe alte proiecte, inclusiv un film scurt de animație pentru Disney.

 

În secolul XVI-XVII -lea toate rolurile feminine din piesele de teatru ale lui Shakespeare erau interpretate de către bărbați, deoarece femeilor le era interzis să urce pe scenă.

 

Statuia Libertății este cea mai mare statuie din cupru, sculptată cu ciocanul, din lume.

 

Cea mai înaltă statuie din lume reprezentă un cal cu o înălțime de 9 m și se găsește în Praga.

 

Cea mai mare galerie de artă din lume este găzduită de Palatul de Iarnă al orașului Sankt Petersburg, din Rusia. Vizitatorii pot parcurge aici 322 de galerii, în care sunt expuse aproximativ 3 milioane de opere de artă.

 

Cea mai mică pictură din lume a fost realizată pe un bob de porumb și reprezenta un morar cu moara sa.

 

James Maxwell a realizat prima fotografie color (1861).

 

Prima carte ilustrată pentru copii a fost publicată în Germania în anul 1658.

 

Voi ce curiozități din lumea artei cunoașteți?

 

Поделиться

Comments