Artă
Curiozități despre oamenii de artă

Ne-am obișnuit să credem că am văzut atât de multe lucruri în viață, încât nimic nu ne mai poate surprinde. De exemplu știați că majoritatea pictorilor erau stângaci? Însă ce se ascunde în spatele acestor realități? Haideți să vedem împreună câteva dintre cele mai curioase descoperiri făcute de către specialiști.

Vincent Van Gogh, de exemplu, a vândut doar un singur tablou în timpul vieții și acela fratelui său. Operele de artă ale pictorului au devenit valoroase abia după moartea sa.

Se spune că muzica lui Mozart are abilitatea de a îmbunătăți IQ-ul unei persoane. Mitul a luat naştere în anul 1993, odată cu speculaţiile unor certetatori din SUA. Aceştia au rugat un grup de zece studenţi să asculte sonata pentru două piane a lui Mozart, după care i-au rugat pe aceştia să rezolve o serie de sarcini ce solicitau gândirea spaţio-temporală. Spre surprinderea lor, studenţii au avut rezultate mai bune la teste, chiar şi la 10 minute după audiţie. Chiar dacă cercetarea a avut mulți critici, muzica clasică a avut doar de câștigat, pentru că a generat vânzări masive de CD-uri destinate  dezvoltării IQ-ului la copii.

Pentru a-și împrospăta ideile, Beethoven își turna apă rece pe cap. Compozitorul era de părere că acest lucru îi stimula creierul.

 

Știați că cea mai lungă compoziție muzicală pentru pian are 180 de note și îi aparține lui Erik Satie. Melodia trebuie interpretată încontinuu de 840 de ori, astfel încât ansamblul să dureze 18 ore și 40 de minute. În 1963, cu prilejul primei audiții publice, această compoziție a fost interpretată, pe rând, de 10 pianiști. La sfârșitul concertului în sală mai erau doar 6 spectatori.

Ani la rând compozitorul Frederic Chopin și-a lăsat barba să crească pe o singură parte a feței. Artistul motiva lipsa bărbiei fiindcă, oricum, în timpul unui concert de pian, publicul nu-l putea vedea decât din profil.

Se zice că Leonardo da Vinci a pictat buzele Mona Lisei timp de 12 ani. Celebrul zâmbet al Giocondei a fost analizat şi de diverși cercetători. Revista The New Scientist a elaborat un studiu bazat pe analizele unui program de recunoaştere a emotiilor pe chipul uman. Analizele cercetătorilor au scos la iveală faptul că, după expresia feţei, Mona Lisa ar fi fost în proporţie de 83% fericită, 9% dezgustată, 6% temătoare şi 2% furioasă. 

Tabloul Mona Lisa a fost furat din muzeul Louvre în 1911, iar în următorii doi ani nu mai puțin de 6 replici ale picturii au fost vândute drept original. De altfel, Mona Lisa nu o pânză. Faimoasa capodoperă este pictată pe o scândură de plop.  Altă curiozitate este că în ochiul drept al chipului de femeie, cercetătorii au descoperit iniţialele pictorului: L V. Trei atacuri au avut loc până acum asupra celebrului tablou. În 1956, un bărbat a aruncat acid pe pictură. În 1974, un alt atacator a aruncat vopsea pe pictură, iar în 2009, asupra tabloului a fost aruncată o ceaşcă de cafea.


Numele întreg al lui Pablo Picasso conține 23 de cuvinte. El este compus din numele membrilor familiei lui, precum și nume ale unor sfinți. Numele întreg este Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. Se știe de asemenea că Pablo Picasso a învățat mai întâi să picteze și abia după a făcut primii pași, iar primul sau cuvânt nu a fost „mama”, ci „pensula”.

 

Despre Rembrandt se zice că a pictat aproximativ 100 autoportrete, chiar dacă astăzi se cunosc doar 60.

Salvador Dali era un excentric incurabil, care savura sa se autopromoveze prin crearea de senzații si controverse în mase.  Prietenul său André Breton iî va găsi anagrama Avida Dollars care, tradus mot-a-mot, însemna „avid de bani”.

De-a lungul vieții sale, Salvador Dali a creat aproximativ 1500 de tablouri, litografii și ilustrații pentru cărți, decoruri și costume de teatru, desene, zeci de sculpturi și multe alte proiecte, inclusiv un film scurt de animație pentru Disney.

Știați că cel mai mare muzeu de artă islamică din Asia de Sud-Est se află în Malaezia? Muzeul a fost deschis pentru public în anul 1998 în orașul Kuala Lumpur și se întinde pe o suprafață de 30.000 m², având are o înălțime de 4 etaje. Colecția acestui muzeu are în componență 6.000 de piese de artă, dintre care 200 de manuscrise islamice, precum și cea mai mare machetă din lume a Masjid al-Haram.

Altă curiozitate ar fi că în secolele al XVI-XVII -lea toate rolurile feminine din piesele de teatru ale lui Shakespeare erau interpretate de către bărbați, deoarece femeilor le era interzis să urce pe scenă. 

Statuia Libertății este cea mai mare statuie din cupru din lume, sculptată cu ciocanul.

Iar cea mai mare statuie ecvestră din lume, cu înălțimea de 40 de metri, este monumentul închinat lui Ginghis Han, ridicat în 2009, la 54 de kilometri de capitala mongoliei Ulan Bator. Statuia are 40 de metri înălțime și este confectionată din oțel inoxidabil strălucitor. Baza rotunda are 10 metri înalțime și un diametru de 30 de metri, iar în interiorul acesteia se găsesc mai multe muzee și restaurante. Locul statuii nu este întâmplător ales. Conform legendelor, în acest loc Ginghis Han a găsit pe când avea doar 15 ani un bici de aur ce l-ar fi inspirat să cucerească lumea.

Cea mai mare galerie de artă din lume, Muzeul Ermitaj, este găzduit de Palatul de Iarnă din orașul Sankt Petersburg, din Rusia. Vizitatorii pot parcurge aici 322 de galerii, în care sunt expuse aproximativ 3 milioane de opere de artă.

James Maxwell este cel care a realizat prima fotografie color în 1861. 

Prima carte ilustrată pentru copii a fost publicată în Germania în anul 1658.

Voi ce curiozități din lumea artei cunoașteți?

text: Victoria Mudreac

 

Share

Comments