Artă
Arta aranjării florilor

Cu siguranță ați auzit de Ikebana - aranjament floral în stil japonez, care s-a dezvoltat fascinant și în Occident,  devenind o adevărată artă, bazată în primul rând pe asimetrie.  Potrivit unor concepții estetice, aranjamentul nu trebuie să copieze natura, ci să o corecteze, un exemplu sunt japonezii care consideră că un copac îndoit, răsucit, scorburos este mai interesant decât unul perfect drept şi neted.

Fotografului newyorkez Jon Shireman surprinde o alta față a florilor printr-o serie de fotografii numită Broken flowers în care sunt înfățișate flori vii care se sparg în cioburi de parcă ar fi din cristal, iar fragmentele viu colorate, împrăștiate pe jos, sunt asemenea unei grămezi de pietre prețioase. Jon folosește o tehnica inedită, care presupune introducerea florilor în nitrogen lichid timp de 30 de minute unde ele îngheață, iar apoi sunt aruncate pe podea și surprinse prin obiectivul camerei de fotografiat.

Artista Sarash Smith din SUA a găsit o întrebuințare neobișnuit a florilor uscate, și anume înfrumusețează brățări, inele și pandantive. Sarash usucă florile astfel încât culoarea naturală să nu se piardă, iar rezultatul este unul cu adevărat deosebit. Deși este o muncă solicitantă pentru a așeza fiecare floare, produsul final este unul impresionant, iar cei care văd bijuteriile cred că florile par abia culese de pe câmp.

Camila Carlow face decorațiuni din flori și plante în formă de organe umane. Aceste imagini fac parte dintr-un proiect fotografic format din 13 imagini intitulat Eye Heart Spleen. Carlow a declarat că deși organele umane au cele mai complicate structuri biologice, noi rareori le acordăm atenția de care au nevoie. La fel și plantele cresc în cele mai ciudate locuri, în ciuda traficului și a poluării.

Raku Inoue din Montreal face aranjamente din frunze și flori pentru a crea insecte. Ideea lui Raku a fost de a face lumea să se poată bucura de insecte la fel cum se bucură de flori.

Artista Kate Alarcón din Seattle transformă hârtia creponată în flori și plante. Kate folosește mai multe straturi de hârtie colorată  pentru a crea petale ondulate, tulpini, și alte detalii complicate, care fac ei florile să pară atât de realiste.  

Indiferent de aranjamentele florale, vii sau artificiale, florile sunt sursa celor mai sincere bucurii și ne inspiră la pasiune, rafinament și originalitate. Vouă ce flori vă plac cel mai mult?

Text: Victoria Mudreac    

Share

Comments