Artă
Fotografiile vechi – relicvele timpului

Timpul își pune amprenta peste tot ce ne înconjoară, iar pentru ca amintirile să nu se piardă în negura vremii, albumul de fotografii a devenit o relicvă.

Costică Acsinte a fost singurul fotograf profesionist român din timpul Primului Război Mondial care a reușit să imortalizeze imagini alb-negru, iar după o perioadă lungă de căutări mai bine de 5000 de negative au fost descoperite. Această noutate le-a adus bucurie multor oameni pasionați de istorie, precum și de arta fotografică.

De curând aceste imagini au fost preluate de către Jane Long, un cunoscut fotograf din Australia, care le-a dat culoare și un strop de magie, cu ajutorul programelor de editare fotografică, astfel transformându-le în adevărate opere de artă moderne apreciate în lumea întreagă. Fiecare dintre portretele realizate de Costică Acsinte spune o poveste, pe care Jane Long a încercat să o redea folosindu-se de imaginația și viziunea sa artistică.

Recent la Muzeul Județean Ialomița din România au fost achiziționate 363 de fotografii unice care documentează imagini din timpul Primului Război Mondial și din care ulterior au făcut un album considerat o atracție turistică. Ioan Cernău, muzeograful s-a ocupat de studierea și digitalizarea albumului și spune că a meritat fiecare leu. „Este un album unic în România. Multe dintre fotografii sunt fotografii aeriene făcute de către Costică Acsinte în perioada cât a fost sergent fotograf. Nu au fost realizate de el, dar ştim cu siguranţă că el a fost cel care le-a developat. Ulterior, a păstrat aceste fotografii şi le-a reunit în acest album!”.

 

Artista Anja Wulfing din Germania schimbă seriozitatea și sumbritatea fotografiilor de epocă alb-negru în unele umoristice. Wulfing pictează în spatele personajelor, diferite păsări, cum ar fi ciori, bufnițe, rațe sau cocoși. Animalele desenate fie stau în spatele persoanelor fie le înlocuiesc capurile lor pentru a crea creaturi hibride și pline de umor.

Dacă aveți poze vechi, vă invit să le înrămați la molDeco, unde aveți cele mai bune rame pentru păstrarea amintirilor vii. Iată și câteva exemple, care cu siguranță vă vor inspira.

 

Text: Victoria Mudreac   

Share

Comments