Artă
Erotismul în artă

Arta a constituit dintotdeauna cea mai profundă formă de expresie a senzualității și a erotismului, de aceea marii artiști ne-au lăsat moștenire un tezaur întreg de opere, unele controversate, altele mai puțin, însă toate demne de admirație. Am selectat un top al celor mai picante lucrări din artă a tuturor timpurilor.

Faimoasa pictură Facerea lui Adam de Buonarroti Michelangelo a fost realizată în 1511 și este considerată una dintre cele mai importante lucrări din istoria artei. Opera îl ilustrează pe Adam ca unul „a cărui frumusețe, postură și contururi sunt atât de perfecte încât pare că a fost creat de Supremul Creator însuși și nu de pensula unui muritor de rând”.

O altă operă realizată de Michelangelo este cea în care apare eroul biblic David chiar înainte de lupta cu Goliat. Sculptura are o înălțime de mai bine de 5 metri și este probabil una dintre cele mai cunoscute simboluri renascentiste.

Leda și lebăda este încă o lucrările celebră pictată de Michelangelo. Pictura descrie scena erotică în care Jupiter, înfățișat într-o lebădă, face dragoste cu fiica regelui Etoliei din mitologia greacă, Leda.

Tiziano Vecelli a pictat-o pe Venus din Urbino în anul 1534 într-un decor tipic renascentist. Maestrul o dezbracă pe zeiță nu doar de haine ci și de toate atributele sale divine și o lasă în fața privitorului într-o ipostază senzuală și cu o privire provocatoare.

 

Olympia de Edouard Manet este unul dintre cele mai celebre nuduri inspirat deopotrivă din pictura lui Tiziano Vecelli. Tabloul a fost expus pentru prima data în 1865 la Salonul din Paris. Lucrarea a provocat revoltă, deoarece zeița avea chip de curtezană.

În tabloul Maja dezbrăcata, pictat de Francisco Goya, se spune că este ilustrată amanta primului ministru spaniol Manuel de Godoy. Francisco a pictat și o variantă a tabloului în care femeia este îmbrăcată.

Nasterea lui Venus de Sandro Botticelli reprezenta atât natura spirituală a iubirii, cât și pe cea fizică. Iubirea născută din contemplarea divinului era simbolizată de reprezentarea nud a lui Venus, iar Iubirea Terestră, de Venus împodobită cu bijuterii.

The French Bed  este lucrarea în care Rembrandt descrie scene de dragoste dintr-un bordel. Se presupune că scena îl surprinde pe pictor cu Hendrickje Stoffels în patul lor conjugal.

Egon Schiele, unul din pictorii celebri pentru erotismul debordant din operele sale, a creat capodopera Two Women Embracing care surprinde dragostea dintre două femei.

Și Henri de Toulouse-Lautrec în nenumărate sale opere surprinde viața femeilor lesbiene, de exemplu în pictura In Bed, the Kiss artistul a redat sărutul a două femei.

Celebrul Sărut de Pablo Picasso este tema nesățioasă a pictorului simbolizând nu atât atingerea buzelor, cât întâlnirea lor carnală.

The Great Masturbator este una dintre lucrările controversate ale lui Salvador Dalí în care descrie înclinația sa spre onanism. „Când am ajuns pentru prima oară la Paris (1929), primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă urc într-un taxi și să-l întreb pe șofer: Știți pe undeva bordeluri? Le știu pe toate, mi-a răspuns el. Și le-am vizitat pe rând. Cu toate prostituatele am procedat la fel: le-am pus să stea în picioare într-o parte a camerei, în timp ce eu mă mulțumeam doar să le privesc”.

Pictura Ten scenes of lovemaking de artistul japonez Katsukawa Shun’ei este o lucrare despre sexualitatea abordată în Occident, până în secolul XX. Este un sinonim al luxului erotic și a timpului care stă în loc.

Satyr and Satyress de Andrea Riccio este inspirată din mitologia greacă și romană și reprezintă urmașii cu picioare de capră ai lui Bacchus. În desen este ilustrat un cuplu, care pe jumătate sunt oameni, iar pe jumătate capre.

Un mix de conduită victoriană amestecate cu senzualitate oferă artei eleganță, rafinament și lipsa oricărei ostentații. Voi ce părere aveți?

Text: Victoria Mudreac  

Share

Comments