Artă
LI HONGBO – FASCINAȚIA HÂRTIEI

La prima vedere par a fi sculpturi dintr-un material dur, iar în momentul în care sunt atinse îşi schimbă forma extinzându-se în mii de bucăţi, iar apoi revin la starea iniţială. Este vorba despre figurile flexibile ale maestrului de origine chineză Li Hongbo care creează sculpturi de neimaginat din hârtie.

Sculpturile sunt făcute în întregime din hârtie şi se pot extinde până la câţiva metri, astfel încât creează impresia că sunt vii şi oferă publicului iluzii neimaginabile. Pentru crearea unei figuri mai mari artistul folosește peste 20.000 de bucăți de hârtie, iar realizarea acesteia este foarte minuţioasă; hârtia trebuie să fie centrată astfel încât odată ce este atinsă să nu se desprindă sau chiar să cadă, lucrul asupra unui model poate dura și luni de zile.

Iar pentru a crea un singur bust de mărime medie, Li are nevoie de peste 5.000 de coli de hârtie. Acestea sunt presate și lipite cu ajutorul unui clei special, care de obicei este folosit pentru jucăriile tradiționale chinezești din hârtie (aceste jucării l-au și inspirat pe artist să creeze sculpturi flexibile), iar apoi modelate prin tăiere. Cu o astfel de sculptură te poţi juca la infinit, doar că.. hârtia se poate şifona. În colecţia sa se numără în mare parte busturi, figuri umane, cranii, precum şi fiinţe imaginare care sfidează orice clasificare.

Li Hongbo în vârstă de 43 de ani este unul dintre puținii artiști care se ocupă de acest gen de artă, iar la moment este cel mai apreciat sculptor în hârtie, lucrările sale fiind expuse în muzeele din întreaga lume.

Sculptura cea mai scumpă vândută până în prezent de Li Hongbo este bustul lui David, în valoare de 22.500 de dolari şi a fost cumpărată de un colecţionar.

Iar pentru a vedea procesul incredibil de lucru la sculpturile maleabile, puteți urmări acest filmuleț. Nu uitați, arta nu are margini!

Text: Victoria Mudreac

Share

Comments