Artă
 Topul celor mai vizitate muzee din lume

Dacă doriți să aflați istoria, cultura sau tradiția unei țări, muzeele ar trebui să fie destinația voastră principală. În aceste clădiri încărcate de istorie puteți face o adevărată călătorie în timp.

Recent, Discovery Travel şi-a propus să creeze un top al celor mai populare muzee din lume, ținându-se cont de popularitate, arhitectură, numărul de vizitatori și a operelor deținute. Iată mai jos muzeele care s-au plasat în fruntea clasamentului:

Luvru (Paris) - este cel mai cunoscut și cel mai vizitat muzeu din lume. Moderna piramidă de sticlă din curtea Muzeului Luvru face din acest muzeu un amestec interesant de clasic și contemporan. Muzeul găzduieşte 35.000 de opere de artă din epoci diferite ale civilizației, expuse într-un spaţiu de 60.000 mp. Printre cele mai celebre opere este considerată Mona Lisa (Gioconda) de Leonardo da Vinci.

Biletul de intrare costă 10 euro.

 

British Museum (Londra) - a fost fondat în 1753 și cuprinde 13 milioane de obiecte expuse. Întreaga cultură a lumii este adunată sub un singur acoperiş, de la Egipt, Roma şi Grecia Antică până la costumele populare ale indienilor americani. Atracția principală o reprezintă Piatra Rosetta, care este considerată una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile.

Intrarea este liberă.

 

Metropolitan Museum of Art (New York) – este unul dintre cele mai mari și mai impresionante muzee de artă din lume. Colecțiile sale cuprind peste 2 milioane de opere de artă, acoperind 5 mii de ani de cultură mondială din preistorie până în prezent. Muzeul deține colecții enciclopedice de instrumente muzicale, costume, accesorii și armuri din fiecare colț al planetei. Atracția principală este pictura Adam și Eva de Albrecht Durer. Printre exponate se află şi câteva sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi.

Ermitaj (Sankt Petersburg) - fondat în 1764 de Ecaterina cea Mare, este considerat

cel mai mare muzeu de artă din lume format din 6 clădiri istorice. Dacă te opreşti un singur minut în faţa fiecărui exponat din muzeu ai nevoie de trei săptămâni ca să parcurgi toate încăperile.

Peste 60.000 de piese sunt expuse în aprox. 1.000 de sali, în timp ce 3 milioane de obiecte sunt păstrate în rezervă.

 

Muzeul Acropole (Atena) - inaugurat în 2009, muzeul este considerat unul dintre cele mai moderne din lume, în care au fost investiți 130 milioane de euro.Atracția principală o reprezintă designul deosebit și cele peste 4.000 obiecte expuse.

Numărul de vizitatori anual este de peste 2 milioane.

 

Galeria Uffizi, (Florența) – aici sunt prezentate unele dintre cele mai mari nume ale renașterii italiene: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Giotto, și mulți alții.

Atracția principală este opera Nasterea lui Venus de Botticelli.

Anual muzeul este vizitat de peste 1,5 milioane.

 

Muzeul National din Coreea de Sud (Seul) – este al şaselea cel mai mare muzeu din lume în ceea ce priveşte suprafaţa, acoperind în prezent circa 137.000 mp. Acest muzeu de istorie şi artă coreeană conţine peste 220.000 de obiecte și 3,07 milioane de vizitatori anual.

Museo del Prado (Madrid) - 2,73 milioane de vizitatori, cuprinde colecţii de artă europeană din secolele XII - XIX. Biletul costă 10 euro.

 

Capela Sixtină (Vatican) - despre Vatican se spune că este el însuşi o operă de artă, iar Capela Sixtină este diamantul acestei opere de artă.

Voi câte dintre aceste muzee ați vizitat?

text: Victoria Mudreac 

Share

Comments