Idei
UN CLOSET DE AUR PENTRU IUBITORII DE ARTĂ

Renumitul artist italian, Maurizio Cattelan, care şi-a făcut carieră din a şoca publicul bun, vine cu o nouă lucrare, provocând de acum încolo multe suflete iubitoare de artă, prin ambivalenţa sa. De data aceasta Cattelan instalează un closet din aur de 18 carate chiar în muzeul Guggenheim din New York. Sculptura artistului italian se va afla în una din toaletele muzeului new yorkez, înlcouind un model standard, din porţelan. Lucrarea din aur solid, are ca scop să fie una participativă şi trebuie să încurajeze vizitatorii muzeului să se folosescă de ea, atunci când simt chemarea naturii.

Cattelan şi-a numit instalaţia “America”, un nume simbolic şi provocator. În comunicatul de presă, distribuit de muzeu, piesa este explicată ca fiind reacţia artistului la excesele pieţii de artă (de care se bucură însuşi Cattelan, fiind unul dintre cei mai scumpi artişti în viaţă) şi subliniază că latrina de aur este un ghimpe în coasta celui 1% din populaţia planetei, care îşi pot permite astfel de lucrări ostentative. Este și o aluzie directă la Donald Trump, candidatul republican la prezidențialele din SUA, care are o predilecție deosebită pentru tot ce strălucește, instalându-și chiar și în avionul său personal robinete de aur. Nu ne rămâne decât să așteptăm care va fi atitudinea publicului faţă de o astfel de instalaţie. Artistul însă, a declarat într-un interviu pentru The New York Times, că nu este treaba lui să explice oamenilor ce reprezintă o lucrare, dar, totodată, crede ca lumea poate să vadă sensul ei, doar utilizând-o la modul direct. “America”, care urma să fie accesibilă vizitatorilor muzeului începând cu 4 mai, încă nu a fost instalată din cauza unor probleme de ordin tehnic, datorate dificultăţilor de producţie a acestui “vis” din aur solid. Preţul lucrării nu se cunoaşte, dar se ştie ca a fost plătită din fonduri private.

De altfel, recent lucrarea lui Cattelan HIM, care-l reprezintă pe Hitler în genunchi s-a vândut la licitația Christie`s cu suma record pentru autor, de 17.2 mln. $, depășind orice așteptare!

Maurizio Cattelan nu este primul care a ales să se exprime printr-o latrină. În 1917, artistul francez, Marcel Duchamp, a creat piesa “Fountain”, care era, de fapt, un urinoar de porţelan. Aceasta însă, în comparaţie cu „America” lui Cattelan, nu a fost admisă pentru expoziţia de la Grand Central Palace de la New York. În 2004 lucrarea lui Duchamp a fost votată ca fiind cea mai influentă lucrare de artă din sec. XX, iar Duchamp numit creatorul artei conceptuale.

Поделиться

Comments