Artă
Arta cafelei

Zilele noastre sunt mai savuroase atunci când le trăim în compania unei cafele bune. Dar vi s-a întâmplat vreodată să comandați o cafea doar pentru a vedea ce operă de artă a făcut barista dintr-un caffe latte?

 

Sunt artiști care au dus arta cafelei la un alt nivel, oferindu-ne experiențe estetice aproape de perfecțiune. Vă invit să admirăm câteva dintre cele mai reușite opere de artă în cafea.

 

Kangbin Lee, un tânăr din Coreea de Sud creează un mic spectacol din fiecare ceașcă de cafea. El a creat conceptul CremArt care presupune folosirea unei lingurițe și niște tampoane sub formă de creioane ca să creeze lucrări de artă incredibil de detaliate.  Indiferent de mărimea ceştii, Lee îşi finisează opera până în cele mai mici detalii. Artistul reproduce opere de artă emblematice, precum Noapte Înstelată și Țipătul de Edvard Munch, precum și imagini din cultura pop, cum ar fi Frumoasa și Bestia.

 

El a explicat că: „Am vrut să descopăr o nouă aromă minunată și delicată a cafelei, așa că am dezvoltat Cremart. Fiecare compoziție are un mod interesant de a folosi ceașca și farfuriuța cafelei sau chiar și porta-filtru espresorului, ca o ramă pentru imagine. În anumite lucrări, folosesc spuma de lapte pe post de pânză albă, iar în altele construiesc pe baza nuanței maronii a cafelei”.

 

Ekene Ngige din Nigeria combină dragostea sa pentru cafea cu abilităţile sale creative, creând adevărate capodopere. Ekene, în vârstă de 36 de ani, a studiat artele plastice şi își creează tablourile folosind cafea instant sau naturală, pentru a obţine tonuri diferite de culoare. Lucrările nigerianului reprezintă asemenea subiecte ca sărăcia şi terorismul, sau istoriile fetelor afectate de gruparea islamistă Boko Haram.

 

Ideea pictării cu cafea i-a venit artistului nigerian absolut întâmplător: „Eram la o întrevedere. Îmi beam latte-ul şi, într-un moment de neatenţie, cana mi-a scăpat din mână, cafeaua curgând peste carnetul meu. Brusc, am înţeles că arăta foarte bine pe hârtie. Textura arăta incredibil şi mi-am zis că ar putea să iasă ceva foarte frumos din asta”. Lucrările lui se vând cu peste 200 de euro de unitate.

 

Kazuki Yamamoto este un japonez care creează adevărate opere de artă în spumă de cafea în 3D. Printre operele sale se numără sculpturi care înfățișează personaje din lumea Disney, animale, dar și vedete, toate acestea fiind create cu ajutorul spumei de lapte și a câtorva picături de espresso, menite să adauge culoare. Întregul proces durează între trei și cinci minute. Kazuki plănuiește să își deschidă propriul său local în Tokio, unde să își încânte clienții cu băuturi cât se poate de originale al căror ingredient principal este cafeaua. 

 

Pentru persoanele talente precum Kohei Matsuno este organizat, anual, un campionat mondial al desenelor în cafea. Însă deocamdată nu există o secțiune dedicată operelor 3D în spumă de cafea.

 

Cu puțină imaginație, o ceașcă de cafea, cappuccino sau caffe latte ne poate duce într-o călătorie în lumea gustului și a aspectului. Însă oare când ai în faţă o asemenea capodoperă te înduri să te atingi de ea, chiar dacă pofta e mare?



Поделиться

Comments