Evenimente
FROM GERMANY WITH LOVE

Ieri ne-am despărțit de un prieten care a plecat acasă, după trei săptămâni de ședere în Moldova. Povestea inițial trebuia să fie una prozaică de tot: am invitat un expert din Germania prin intermediul programului SES. Probabil, ați auzit de posibilitatea pe care o oferă Guvernul Germaniei pensionarilor din țara lor, de a împărtăși cunoștințele și experiența pe care o au, cu antreprenorii din alte tări. Dacă nu ați auzit, puteți afla toată informația aici , sau o puteți apela direct pe Valentina, care este reprezentanta acestui proiect în Moldova . Sloganul lor este grăitor: Help others to help themselves, adică să-i ajute pe alții să se ajute singuri.

Nu am nici cea mai mică intenție să fac cuiva publicitate. Cert este că Germania, Olanda și alte țări, de zeci de ani oferă suport absolut gratuit celor care apelează la acest gen de proiecte, pentru a pune în valoare oamenii care au ajuns la vârsta pensionării, după ce au acumulat o experiență inestimabilă în diferite domenii. Procedura este una foarte simplă. Trimiți o cerere în care descrii în linii generale afacerea ta și motivele pentru care vrei să vină să te ajute un expert. SES îți caută persoana potrivită și îți trimite potențialii candidați. În final, tu decizi cine anume să vină. Ceea ce trebuie să asiguri este doar cazarea, mâncarea, transpotul local și 5 Euro pe zi pentru cheltuieli personale, care este bineînțeles o sumă simbolică.

Auzisem despre acest proiect de mai mulți ani, însă priveam destul de sceptic că ar putea să vină cineva din altă țară să-ți spună cum ar trebui să-ți dirijezi afacerea mai bine. Abia când am mai comunicat cu alți beneficiari ai SES, am devenit curioși cu adevărat.

Trec peste toate momentele în care scepticismul a mai revenit de câteva ori, în care ne storceam creierii unde am putea găsi un club de tenis de masă, sportul preferat al oaspetelui nostru, sau, în general, ce s-ar mai putea de vizitat în Moldova … Acum, după ce timp de trei săptămâni am lucrat cot la cot cu o persoană care ne-a arătat din alt unghi ceea ce facem, sunt ferm convinsă că trebuie să afle cât mai multă lume despre această oportunitate incredibilă.

Dincolo de sfaturile, sugestiile, ajutorul fizic uneori, am primit o doză impresionantă de cunoștințe generale și de poftă de viață, oferite pe tavă de o persoană , în fond, străină pentru noi. Oferite GRATIS, pentru că toți experții lucrează în acest proiect fără a fi remunerați. Guvernul Germaniei și alte organizații de stat sau particulare, au grijă ca Fundația SES să se ocupe de logistică, să caute și să trimită experții în alte țări. Și asta DOAR PENTRU CĂ LE PASĂ de viitorul întregii comunități de oameni și vor să meargă lucrurile bine nu doar în ograda lor.

Realizez cu regret că mi se pare irealizabil să plece un moldovean în altă țară, părăsindu-și familia și zona sa de confort pentru cel puțin 3 săptămâni, doar pentru a oferi cuiva gratis experiența pe care o are. Mai mult decât atât, să motiveze pe altcineva să-și crească afacerea și să o facă profitabilă pentru sine însuși și pentru țara sa. Rămân totuși cu speranța că poate peste 20-30 de ani, și moldovenii vor avea astfel de proiecte pentru pensionari, iar alte țări vor dori să primească un expert din RM care să le arate calea spre prosperitate.

Autor: Stela Moldovanu

 

Поделиться

Comments