Decor
Arta acului - broderia contemporana



Broderia este o arta care există de mii de ani, în toate colțurile lumii,  fiind realizată manual, pentru a decora textilele. Bunicile noastre au învățat această tradiție veche încă de mici. Tehnica a progresat între timp, modernizând broderia și făcând-o să rămână până în prezent cea mai apreciată metodă de personalizare și înfrumusețare. 

Vă prezint în continuare o listă de artiști contemporani care au făcut din broderia manuală mai mult decât un hobby.

Ana Teresa Barboza
este artista peruană care creează peisaje brodate ce evadează din pictura de pe perete. Imaginile au structura de tip 2D și apa din imagine se prăvălește până la podea, formând o cascadă.

 




Artistul Japonez Ipnot cu ajutorul broderiei creează produse alimentare și băuturi, cum ar fi orez într-un castron sau cafea fierbinte turnată din ibric.



Cayce Zavaglia
originară din Australia brodează după o tehnică foarte complexă asemănătoare cu cea a pictatului în ulei, iar portretele sale nu se deosebesc cu nimic de un tablou.


Izziyana Suhaimi este o artistă din Singapore care pictează în acuarela, iar mai apoi le decorează cu broderie. Motivele principale regăsite în creațiile Izziyanei sunt florile, natura și femeia.




L
isa Smirnova folosește fire de bumbac și lână, iar broderiile ei seamănă foarte tare cu desene făcute cu creionul. Majoritatea înfățișează persoane care au lăsat ceva în urma lor, precum Frida Kahlo și Charles Bukowski, iar o singură broderie poate necesita și trei luni pentru a fi terminată.


Inge Jacobsen
brodează pe coperțile revistelor de modă. Ea mai întâi creează o copie a luciului de pe coperta ca după să le decoreze cu broderie.



Zaira Pulido,
 artista din Columbia, brodează cu păr uman. Tematica regăsită în imaginile sale sunt oamenii, dar și tot felul de fraze cu o anumită semnificație.

 


Peter Crail
 este meșterul care brodează direct pe hârtie. Peter recunoaște că s-a inspirat din arhitectura New Yorkului, iar motivele sale sunt clădiri și natura.



Meredith Woolnough
 se inspiră din natură, iar mesajul pe care îl transmite prin broderie este armonia și conectivitatea vieții pe Terra. Meredith creează lucrările cu ajutorul mașinii de cusut, iar o broderie de mărime mare necesită câteva luni de lucru.


Soundweaving
este un proiect realizat de studentul de la design Zsanett Szirmay care îmbină era analog cu cea digitală. Zsanett adaugă o altă dimensiune broderiei tradiționala folosind un aparat de tăiere cu laser pentru a crea găuri de-a lungul materialului și astfel formând modele care imită  motivele din broderii vechi din regiuni ale Europei de Est. Benzile de material sunt presate de 20 de dinți de pieptene, fiecare dinte este prins și eliberat de către o gaură corespunzătoare pentru a crea o notă muzicală diferită.



„În timp ce lucram în atelierul de țesut, am devenit intens fascinat de cartelele perforate și utilizarea lor în mașinile de țesut”, a declarat Szirmay Dezeen. Ascultați aici o partitură

 

Cele mai multe dintre pasiuni din copilărie se pot transforma în artă irepetabilă. Voi ce pasiuni aveți?

Dacă printre ele se numără broderia, vă așteptăm oricâmnd la Moldeco să vă încadrăm lucrările în cel mai deosebit mod. Un album cu broderiile noastre puteți vedea aici: 

Text: Victori Mudreac 

Поделиться

Comments