Interviu
ANA POPENCO, SUBTILITĂȚI

Pe Ana Popenco am descoperit-o din interviuri. Am înțeles că e atât de subtilă încât nu poate fi înțeleasă decât dacă te cufunzi total în textele ei. Avantajul e că o putem gusta și în română și în rusă. Când nu-i mai ajung cuvinte într-o limbă le caută în alta. Și e la fel de delicată. La fel de fină și la fel de profundă.

Ana se lansează în proiecte care nu-s deloc comerciale, în sensul că devin oarecum străine publicului larg. Și asta o face și mai deosebită. Asta o face și mai specială. Prin asta m-a cucerit definitiv când am început a comunica. Nici măcar nu-mi amintesc exact prima noastră întâlnire adevărată, dar am mereu impresia că îmi este o persoană apropiată de tare demult. Din adâncuri.

Ana Popenco are un simț estetic cum n-am mai văzut. Ea vede mereu unghiuri și clipe pe care alții le ignoră fără regrete. Ea poate crea povești din umbre, obiecte, priviri. Ea vede în  oameni doar suflet și emoție. Ea îi poate predispune la cele mai tainice sincerități. Ea poate scoate la suprafață ceea ce crezi ca e demult uitat.

Ana e o norocoasă. Pentru că poate face ceea ce-i place, fără a se gândi la recompense.  Pentru că locuiește dincolo de o singură țară, pentru că nu se teme să treacă peste limitele general-valabile.

Proiectul ”Истории забытых платьев” mi s-a părut ceva cu totul deosebit, de la concept  până la ilustațiile făcute cu multă iscusință și tipărite pe o hârtie specială, adusă dinafară.   Grupul pe care l-au creat Ana Popenco cu fotografele Olga Zîbalo și Natalia Mitereva se numește «Дневник». As vrea să cred că agenda lor va continua cu multe proiecte în comun. Rafinate, inedite, feminine.

Deocamdată vă invit să cautați culegerea ”Истории забытых платьев”  în saloanele molDeco. Costă prea puțin pentru valoarea estetică și emoțională pe care v-o poate oferi. Vă poate da aripi, așa cum mi-a dat și mie. Vă poate crea senzația de imponderabilitate. Vă poate face mai adevărate.

Cu drag pentru oameni frumoși,

 

Stela Moldovanu

Share

Comments