Idei
8 IDEI ARTISTICE DIN … CARTON

Când spunem “carton”, primul lucru cu care ni se asociază acest cuvânt este “utilitate”. Apoi, “funcţionalitate”. Şi aproape niciodată cu “artă”. Dar să ştiţi că o bucată de carton poate fi acea primă picătură dintr-o lucrare artistică. Pentru a vă convinge, am selectat 8 artişti care văd în carton, în primul rând, o potenţială lucrare artistică şi doar după - funcţionalitate, maleabilitate şi accesibilitate.

1. Artistul australian, Daniel Agdag, foloseşte cartonul pentru a-şi transforma visele din copilărie în realitate palpabilă. Daniel crează “maşini zburătoare” din carton. Acestea sunt şi un tribut adus mamei sale, care a emigrat singură din Europa în Australia

2. Nina Lindgren, o artistă din Suedia, crează din carton oraşe-insule care iţi dau impresia că planează în aer. Lucrările artistei sunt executate după principiul unui puzzle.

3. Vally Nomidou, o artistă din Grecia, lucrează doar cu hârtia şi cartonul pentru a crea figuri antropomorfe de dimensiuni reale, care apar în toată vulnerabilitatea şi fragilitatea de care este în stare natura umană. Seria “Let it Bleed” este dedicată figurilor de fete şi femei sau părţilor corpului acestora.

4. Lucrările artistului brazilian, Domingo Totora, gravitează în jurul unui singur material - cartonul. Domingo este inspirat de comunitatea în care trăieşte şi de natură. Iar pentru a-i demonstra respectul său, tot cartonul pe care îl foloseşte artistul este reciclat. În plus, în procesul de creaţie, Domingo se străduie să nu folosească energia electrică.

5. Ian Trask este un om de ştiinţă care a devenit artist. După câţiva ani petrecuţi în diverse laboratoare ştiinţifice, Ian renunţă, îşi ia un job în calitate de agent de curăţenie într-un spital, unde descoperă potenţialul imens pe care îl au obiectele folosite, cartonul acoperind o mare parte din el şi, astfel, se nasc primele sale instalaţii. Astăzi Ian îşi expune lucrările peste tot în SUA.

6.Păduri dese şi intunecate… din carton. Aceste lucrări, privite din unghiul portivit, într-o luminî potrivitî, par foarte realiste. Autoarea, Eva Jospin, o artistă din Franţa, îşi crează instalaţiile, la fel, din carton reciclat. Munca e enormă: sute de straturi de carton, care urmează să fie tăiate şi lipite.

7. Artistul Tom Burckhardt a creat din carton studioul unui pictor, păstrând dimensiunile sale reale. Artistului i-au trebuit 8 luni, mult carton, clei fierbinte şi vopsea neagră pentru a aduce la viaţă acest proiect original.

8. Studioul spaniol de design, Nitunyio, a construit un elefant gigantic, folosind 6000 de tuburi de carton reciclate. Elefantul a fost instalat în Valencia, cu ocazia festivalului anual Fallas, la sfârşitul căruia toate exponatele se ard.

Sperăm că am putut să vă inspirăm şi, dacă veţi aduce la viaţa una dintre ideile care nu vă dau pace, treceţi pe la noi. Orice amintire merită o ramă frumoasă, dar și un ambalaj pe potrivă.

 

text: Diana Guja 

Share

Comments