Idei
LICITAȚIE DE RAME DE COLECȚIE

Să nu credeți că atunci când se organizează licitații cu opere de artă, ele se referă doar la tablouri. În curând,  la Florența va avea loc o licitaţie de rame antice din colecţia marelui expect în domeniu Roberto Lodi.

Roberto Lodi şi-a început cariera de colecţionar de rame antice în anii 1960, când l-a cunoscut pe Ardengo Soffici, scriitor, pictor şi sculptor italian, care în acea perioadă cumpărase de la Lodi câteva desene şi gravuri franţuzeşti.  În discuţia care a urmat, Soffici l-a îndemnat pe Lodi să-şi înrămeze colecţia de picturi avangardiste în rame antice toscane, numite cassetta, care sunt, de obicei negre cu încrustări aurii. Apropo, și în salonul nostru există o ramă de acest tip, creată în Italia, sculptată și vopsită manual. O puteți admira și chiar lua acasă la un preț mai mult decât accesibil.

Pentru Roberto Lodi, căutarea de rame rare a devenit foarte repede un act obsesiv şi sistematic. El vizita toate târgurile specializate şi pieţele de antichităţi. Aceste exploatări nu au trecut în zadar, în urma lor colecționarul a ales să se specializeze în ramele antice. Pe lângă ramele italiene, au început să facă parte din colecția sa şi de ramele franţuzeşti, flamande, spaniole, germane şi englezeşti.

Publicarea primului catalog al colecţiei sale, cu descrieri tehnice şi comentarii critice a ridicat la un alt nivel activitatea lui Roberto Lodi. Într-o clipa, lumea dealer-ului s-a schimbat definitiv. Dacă până atunci clienţii puţini nu erau dispuşi să plătească sume remarcabie pentru o ramă, din clipa în care apăruse catalogul, preţul devenise o chestiune de importanţă secundară.

Roberto Lodi a publicat în total opt cataloage; însă stock-urile de rame treptat s-au epuizat, iar posibilități de a găsi specimene noi, practic nu mai existau. În primăvara lui 2000, Lodi a început sa scrie cartea Repertorio della cornice Europea, publicată în toamna lui 2003. Succesul ei a fost dincolo de orice așteptare, devenind o lucrare de referință pentru orice muzeu din lume.

După ani de cercetări și studii în domeniul ramelor, în iunie 2015, Roberto Lodi  decide să-și vândă la licitație colecția, deoarece nu are nici un urmaș căruia ar fi putut să i-o lase moștenire. Astfel, cele peste 200 de rame antice realizate de iluștri meșteri din secolele XVI- XIX, care se află într-o stare perfectă, vor intra în licitație pe 21 aprilie 2016, la casa Pandolfini, Florența, una din celebrele case de licitații de mobilă și obiecte de anticariat. Prețul inițial al ramelor de colecție va fi între 5000-7000 Euro.

 

text: Diana Guja

Share

Comments