Idei
ORAȘE ÎN IMAGINI: PICTURI STRADALE IMPRESIONANTE

Arta e atractivă în orice fel s-ar manifesta, iar minunile pe care artiștii din întreaga lume le „lasă” pe pereți, ziduri, poduri și case, cuceresc orice trecător. Iată câteva dintre orașele transformate în adevărate muzee în aer liber de către artiștii stradali.

Așa cum populația din America Latină, obișnuiește să-și consume o mare parte din activități în stradă, artiștii au decorat pereții cu unele dintre cele mai frumoase graffiti-uri pe care le poți vedea vreodată. Multe dintre ele sunt inspirate din cultura indigenă și transmit mesaje legate de soarta, deloc ușoara a populației.

În Chile poți găsi graffiti-uri aproape la orice colț de stradă. Majoritatea desenelor sunt comandate chiar de către proprietarii clădirilor.

Bruxelles ocupă un loc aparte în arta stradală, fiind dedicat în special cunoscătorilor de benzi desenate. Este vorba de proiectul „Comic Strip Walk”, care s-a născut prin 1991 și a luat amploare  transformând străzile orașului într-un album de benzi desenate.

Los Angeles este orașul în care simți intens cum creativitatea și imaginația pulsează. În cartierul NoHo (North Hollywood) există o stradă întreagă colorată de artiștii locali, iar pereții din Hollywood sunt înfrumusețați cu portretele celebrităților.

Graffiti-urile din Berlin înfrumusețează orașul, mai ales în cartierele distruse de război. Graffiti-urile împânzesc tot orașul, începând cu Zidul Berlinului și ajungând la pereții blocurilor, acoperiți cu picturi pe teme variate, de la politică, situația economică, dar și aspecte sociale.

Picturile murale din Paris se întind pe zeci de metri pătrați. Parisul a dat lumii nu numai pictori clasici nemuritori, dar și artiști stradali care au lăsat pe pereții capitalei desene memorabile. În Paris poți găsi pictori anonimi sub care se ascund talente de neimaginat.

Orașul Melbourne din Australia este un fel de Mecca al artiștilor unde se organizează chiar excursii specializate pentru a admira arta stradală. Este un loc în care imaginația și mesajele sunt afișate în dimensiuni ce nu pot fi ignorate.

Printre artiștii cei mai cotați în street art din lume se numără Miss Van de origine franceză, care desenează în stil baroc, femei seducătoare purtând pe chip măști de animale accesorizate cu perle și blănuri.

Shamsia Hassani este una dintre primele artiste graficiene din Afganistan. „Cred că oamenii care se uită la lucrările mele, înțeleg tragediile care au loc în Afganistan. Vreau să le reamintesc oamenilor despre problemele cu care se confruntă întreaga societate”, a explicat artista într-un interviu pentru „Street Art Bio”.

Artistul britanic Joe Hill, cunoscut sub numele de „3D Joe and Max”, a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare pictură stradală 3D din lume. Pictura, realizată în șapte zile, are o lungime de 106.3 metri și peste 1.100 de metri pătrați și a fost pictată în West India Quay, Londra.

Clare Rojas este o graficiană din San Francisco, în ale cărei povești se regăsește discriminarea  legată de egalitatea de gen. Energia sa creativă se focusează pe forme geometrice de amploare.

Maya Hayuk este o artistă din Brooklyn, recunoscută prin viziunile sale psihodelice, realizate în figuri geometrice.

Artistul italian cu pseudonimul Blu, a modificat aspectul a 48 de ferestre pictând pe fațada unui imobil din Roma.

Ne putem și noi mândri cu artiști stradali, de exemplu cea mai mare pictură murală din istoria Poloniei a fost realizată de o echipă de 10 profesioniști în frunte cu Rafał Roskowinski și moldoveanul Radu Dumbrava. Pictura din orașul Legionowo are o lungime de 750 de metri și a fost efectuată timp de 40 de zile.

Picturile lui Radu învie clădirile sumbre și din Chișinău. Fluturii de pe peretele unui bloc de locuit, banca gigantică din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet, scările din parcul Valea Trandafirilor, sunt doar o parte din lucrările artistului. Radu nu pictează doar picturi de formate mari cum ar fi aceste murale, dar şi în interior care sunt accesibile pentru toată lumea

Chișinăul a prins culoare și datorită lui Traian Chivrigă, coordonatorul proiectului #UnArtOraș prin care își propune promovarea artei în spațiul urban și valorificarea patrimoniul artistic al Republicii Moldova. Alături de alți artiști, Traian a realizat o pictură murală cu o lungime de 120 de metri pe unul dintre pereții stadionului Dinamo. Lucrările au fost efectuate timp de o săptămână și ilustrează un Gulliver uriaș, capturat de eroii din desenele animate moderne. Pictura murală are o suprafaţă de peste 300 de metri pătraţi şi este una dintre cele mai mari din Capitală.

Iar cea mai memorabilă cladire pictată din Chișinău este probabil zidul din curtea hotelului Zentrum Pentru salonul molDeco a fost o plăcere să colaboreze pentru decorarea interiorului, unde s-au înrămat reproduceri după marile capodopere ale pictorilor iluștri. Fără îndoială aveți un selfie prin preajma acestui local :)

Arta poți să o exprimi într-o multitudine de forme, important e să ne provoace imaginația și să transmită un mesaj.

Text: Victoria Mudreac

Share

Comments