Idei
GIF-ul – o nouă abordare a imaginii

GIF-urile sunt o modalitate de exprimare și adesea în spatele lor se află un mesaj ascuns sau pur și simplu spiritul ludic prezent în alegerea elementelor și a culorilor.

Bill Domonkos este un artist din Toledo, Ohio (SUA) care îmbină animația 2D și 3D cu efecte suprarealiste din desene animate și filme. Bill folosește tehnica stereoscopia cunoscută încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și care permite reconstituirea tridimensională a imaginii. Lucrările sale ar putea fi considerate o versiune modernă a celebrelor colaje suprarealiste create de Max Ernst. „Consider că opera mea reprezintă o coliziune și o recombinație de idei. Procesul meu creativ se dezvăluie gradual și totodată spontan – utilizând materiale preluate din arhive de montaje, fotografii, și de pe internet. Experimentez combinând tehnologia digitală și efecte speciale pentru a crea un nou tip de experiență” a menționat Bill.

În gif-urile artistului DarkAngelØne obiectele se mișcă și deși gif-urile nu sunt făcute din metal sau lemn, imaginile păstrează anumite sentimente, chiar răceală sau căldură. „Unii oameni mă cred un artist, dar mă consider o persoană căreia îi place să se joace cu imaginile”. Oricum ar fi, el reușește să scoată imagini supranaturale din ceva static, iar pentru cineva care susține că doar se joacă, e o realizare enormă.

Artistul francez Frédéric Vayssouze-Faure  experimentează concepte matematice prin gif-uri, iar funcțiile și oscilațiile sunt concepte de bază din spatele animațiilor sale. Frederic a declarat că aceste imagini care fac parte din proiectul wavegrower sunt o încercare de a combina operele de artă dinamice cu minimalismul.

Deși un laptop și plantele nu ar avea nimic în comun, animatoarea Sasha Katz  le combină în gif-uri deosebite. Specimene de plante care cresc din ecrane sau din tastaturi, telefoane mobile scufundate în bazin sau o pereche de pantaloni umpluți cu trandafiri, sunt elementele de bază în gif-urile artistei, „Pentru mine, gif-ul simbolizează imagini ideale, concise și infinite, în același timp”.

Ilustratorul Anna Taberko creează adevărate bijuterii, inspirate din natură. Gif-urile sale descriu evoluția florilor și a animalelor, zborul albinelor.

Rrrrrrrroll este un proiect care a luat naștere în 2012 dezvoltat de un grup de tineri artiști din Japonia care fac gif-uri implicând oameni și obiecte care se rotesc pe o singură axă. Tinerii artiști au călătorit mult și colecționează fotografii minimaliste făcute dintr-o perspectivă unică.

Dacă o imagine face cât o mie de cuvinte, atunci un GIF poate spune şi mai multe?

&nspb Text: Victoria Mudreac <>

Share

Comments