Decor
Magia sărbătorilor de iarnă

Se spune că un împătimit al sărbătorilor de iarnă se cunoaşte în funcţie de modul în care îşi decorează locuinţa, atât pe exterior, cât şi în interior. Crăciunul reprezintă prilejul de-a ne împodobi casele cu cele mai impresionante ornamente, de la beculeţe, figurine de iarnă şi un Moş Crăciun ce intră pe horn. Astăzi vom vorbi despre tradiții și decoraţiuni care ne pregătesc sufletește de sărbători.

Indiferent de țară, toate colțurile lumii au propriile tradiții de Crăciun. De exemplu Festivalul Lampioanelor Gigantice (Ligligan Parul Sampernandu), are loc în fiecare an, în duminica dinaintea Ajunului Crăciunului, în orașul San Fernando care mai este supranumit și „Capitala Crăciunului” din Filipine. Participanții concurează între ei la construcția celui mai impresionant lampion făcut din tot felul de materiale. Lampioanele luminează cu ajutorul becurilor electrice și strălucesc într-o multitudine de modele, asemenea unor caleidoscoape ajungând la o înălțime de aproximativ 6 metri.

În Austria, în prima săptămână a lunii decembrie, băieții se costumează în Krampus (în special în Ajunul zilei de Sfântul Nicolae), speriind copii cu zgomote de lanțuri și clopoței.

Crăciunul nu a fost niciodată un eveniment extraordinar în Japonia. Însă, o nouă tradiție, mai ciudată, a apărut în ultimii anii, și anume sărbătorirea Crăciunului cu pui prăjit de la KFC.

În Islanda, moș Crăciun vizitează copii pe parcursul a 13 nopții. În fiecare seară copiii își pun încălțăminte lângă geam, iar Moș Crăciun le lasă daruri pentru copiii cuminți și cartofi stricați pentru cei obraznici.

Norvegia este țara unde oamenii își ascund măturile de Crăciun. Această tradiție veche, de multe secole, se explică prin credința în vrăjitoarele și spiritele rele care se spune că ies afară în Ajunul Crăciunului și caută mături cu care să zboare. Chiar și în zilele noastre, oamenii continuă să creadă în aceste mituri și își ascund măturile în locul cel mai sigur din casă, pentru a nu putea fi furate.

În Caracas, din Venezuela, în fiecare Ajun de Crăciun locuitorii orașului merg pe role la biserică. Acestă tradiție unică este atît de populară în oraș, încât în această perioadă pe străzi este interzisă circulația mașinilor.

În Toronto se organizează un eveniment anual numit „Cavalcada Luminilor” care este iluminat de peste 300.000 de becuri LED. Evenimentul a avut loc pentru prima dată în 1967 și avea scopul de a comemora recent construita Primărie și Piață Nathan Philips, iar de atunci continuă în fiecare an.

În orașul Medellin din Columbia din anul 1967 se organizează festivalul „Los Alumbrados”. Vizitatorii la acest festival pot admira cele 27 de milioane de becuri pâlpâitoare, 10 de tone de folie de culoare și zeci de figuri animate care transformă orașul într-unul de sărbătoare.

Ucrainienii obișnuiesc să pună un păianjen de pânză pe bradul de Crăciun. Ei cred că păianjenul le va purta noroc în noul an.

Și ce-ar fi Sărbătorile de iarnă pentru noi, românii, fără colindători sau Capra,  în care se deghizează până în zilele noastre tinerii de la țară?

Text: Victoria Mudreac

Share

Comments