Interviu
Marina Sochircă – Vreau ca în poveștile bijuteriilor mele binele să învingă răul

Dacă îți plac bijuteriile handmade, cu siguranță ai dat peste cel puțin o piesă confecționată de Marina Sochircă. Tânăra designer s-a remarcat cu pași mici, dar siguri datorită accesoriilor speciale pe care le confecționează. Cu talent, dar și multă muncă, Marina a reușit să facă din pasiunea sa pentru modelat o adevărată artă. Află din interviul de mai jos ce o motivează și o inspiră, cât de greu i-a fost să se facă cunoscută pe piața bijuteriilor și multe alte detalii legate de cariera sa.

Am admirat pe pagina ta de Facebook o mulțime de bijuterii minunate create de tine și mă bucur mult că am șansa să te descopăr. Ce ar mai trebui să știm despre Marin'elle?

Mulțumesc pentru că ai atribuit bijuteriilor mele calificativul „minunate”. Sper că răspunsurile la întrebările tale mă vor ajuta să mă redescopăr :)

Marin’elle nu a fost planificată. S-a născut întâmplător din dragostea dintre frumos și creație. Succesele și realizările însă nu au fost întâmplătoare, ci s-au obținut prin multă muncă și ore nedormite. Încă mai sunt în căutare de sine și procesul de creație mă ajută în acest sens.

Care sunt principalele bijuteriile pe care le comandă clienții tăi? Ce bijuterii se bucură de cel mai mare succes?

Am comenzi foarte variate și îmi vine greu să le clasific, modelez atât cercei, cât și broșe, pandantive, inele, mai puțin brățări. Lucrând la o comandă, responsabilitatea crește și fiind restrânsă în timp și în cerințe de fiecare dată depun un efort mai mare, decât atunci când lucrez la colecții noi. Prefer să îmi realizez ideile noi și să mă exprim prin bijuterie, iar rezultatul să fie descoperit și apreciat. Nu pot prezice momentul în care o anumită colecție se va bucura de succes. De fiecare dată e altfel. Sunt perfecționistă și foarte autocritică, de aceea multe creații nici nu ajung să fie expuse. Într-un final, dacă bijuteriile au ajuns să fie expuse, ele se bucură de succes, mai devreme sau mai târziu.  

 



Crezi că ți s-a schimbat viața în vreun fel de când faci exact ceea ce îți place?

Eu mi-am schimbat viața în așa fel ca să pot face ceea ce-mi place. Important e să poți înțelege ce îți aduce fericire, să poți descoperi și valorifica resursele tale și să poți spune stop când dorințele nu prea coincid cu posibilitățile.

Ce povești spun accesoriile despre femeile care le poartă?

Toate femeile sunt deosebite și unice în felul său, la fel și bijuteriile mele. Chiar dacă bijuteriile ar putea vorbi, nu știu dacă aș întreba în ce poveste au nimerit. Fiecare cu povestea sa, vreau doar ca în poveștile lor binele să învingă răul. 



Cum ai reacționat când a apărut primul client, când bijuteriile tale au plecat către cumpărător?

Era o senzație stranie, parcă nu mă așteptam ca cineva ar da bani pe lucrările mele. Am avut o bucurie copilărească ca munca mea a fost apreciată și asta mi-a dat curaj să continui. Voi fi mereu recunoscătoare primilor mei clienți.

De ce toate accesoriile tale au o tentă… arhitecturală?

Mi s-a mai spus asta despre unele creatii. Eu le văd diferit și îmi sunt interesante aceste asemănări. Au bijuteriile mele o tentă… arhitecturală? Cred ca da, ele sunt toate niște căsuțe în care trăiesc părticele din sufletul meu.

Care a fost cea mai îndepărtată stradă pe unde s-au plimbat bijuteriile Marin'elle?

Pentru mine contează emoția cu care e purtată bijuteria mea, mai puțin locația. Dacă aveau încorporat un GPS mi-ar fi fost interesant și mie să aflu :) Dar dacă serios, cu siguranță se plimbă chiar acum undeva pe străzile din Spania, Franța, Belgia, Italia, Portugalia, Tunis sau Canada.


Daca ar fi sa alegi 3 dintre bijuteriile create de tine care simți că te reprezintă cel mai bine, care ar fi acelea?

Eu încă nu am creat bijuteriile care mă reprezintă, sunt în căutare și acest lucru mă face să creez mereu ceva nou. Iubesc să combin culorile și formele și asta poate contiua la nesfârșit.


Știm că participi la nenumărate expoziții internaționale. Cum sunt primite creațiile tale?

Sunt lăudate de mulți, unii le și comandă. Deja am câțiva clienți fideli în Spania, Portugalia, Belgia, Franța si Italia. Participarea la expozițiile internaționale specializate mi-au dat șansa să ma conving că bijuteriile mele stârnesc emoții indiferent de naționalitate.

Se vinde bine bijuteria contemporană în Moldova? Cum te găsesc clientele sau cum le găsești tu pe ele? 

Bijuteria contemporană, după părerea mea este la extreme, între penibil și artă. Da, și eu mă exprim prin bijuterie. Da, ceea ce fac este un act artistic. Dar asta e prea puțin. Mai am mult de lucrat până mă voi putea numi artist de bijuterie contemporană. E tare complicată chestia. Iar mie nu îmi place să mă complic. Bijuteria mea vrea să fie purtată fără prea multă teorie :) Cine vrea să îmi poarte creațiile mă găsește deseori prin recomandări. O parte de bijuterii le expun la MOLDECO. Am pagina pe instagram și pe facebook ce-i drept nu prea am fost activă în ultimul timp, dar voi reveni cu noi forțe:)

Dacă ai avea resurse nelimitate, ce colecție de bijuterii ți-ar plăcea să faci și unde ai prezenta-o?

Din lipsă de resurse nelimitate apar de fapt cele mai interesante și deosebite idei. Nu cred că voi avea vreodată aceste resurse nelimitate, așa că nu vreau să mă gândesc la ce aș face. Poate nu aș face nimic, ci aș călători non stop :)

Despre unde aș prezenta colecțiile mele, le voi prezenta oriunde mă vor primi și mă vor aprecia, la fel voi avea un atelier și showroom conceptual unde voi face toate prezentările.

Ce bijuterii vom purta în sezonul de toamna-iarna 2018?

Am propriile viziuni. Eu nu urmăresc tendințele și nu prea cred în ele. Poate de aceea „deosebit” este calificativul cel mai des auzit în adresa creațiilor mele. Pot folosi doar culoarea ce este în trend.

Pe ce muzica lucrezi?

Eu am avut noroc că tata m-a învățat să ascult muzică de calitate și tare diferită. Așa că de mica, asta în anii 80-90, ascultam muzică clasică, jazz, Dire Straits, The Police, Prince, Queen, Pink Floyd, Gică Petrescu, Dan Spătaru, DDT, Kino și lista e lungă. Azi la fel ascult muzică bună de orice gen. Dar atunci când lucrez, prefer cărțile audio.  

Ce alte activități ai în timpul liber și cu ce te mai ocupi, atunci când nu realizezi concepte de bijuterii?

Da, foarte corectă specificarea, atunci când nu realizez concepte de bijuterii, căci asta îmi lua tot timpul, câteodată și cel destinat somnului și riscam să încep să urăsc ceea ce fac. De aceea am hotărât să o iau mai ușurel, căci nopțile nedormite și uneori 27 de ore lucrate nonstop și-au lăsat amprenta asupra sănătății. Așa că îmi fac timp pentru a învăța lucruri noi ce îmi aduc plăcere și îmi ajută să-mi mențin corpul în tonus. Joc tenis de masă în așa fel îmi antrenez mușchii și vederea căci îmi obosesc ochii atunci când lucrez cu detaliile mici. Iau lecții de canto cu cea mai drăguță profesoară. Descopăr locuri noi, alături de oameni dragi. Ador să citesc fantastică stiințifică și din lipsă de timp am găsit o alternativă atunci când lucrez ascult audio-cărți.




Suntem siguri că drumul tău va avea o poveste frumoasă. Ce ne pregătești în continuare?

Multumesc :) Sunt foarte imprevizibilă și de multe ori ideea inițială în procesul creației trece prin niște metamarfoze neașteptate. Crisalidele sunt pregătite, ce fluturi se vor ivi din ele nu știu, dar sper să uimească și să nu dezamagească.

Vă așteptăm în saloanele MOLDECO, unde veți găsi bijuteriile Marin'elle în modele unicat pentru a putea face cadoul potrivit atunci când doriți o bijuterie specială.

 

Text: Victoria Mudreac

Share

Comments