Idei
De Paști – în jurul lumii

Perioada Paștelui se apropie cu pași repezi și readuce în fiecare an familia împreună. Festivaluri speciale, târguri, obiceiuri tradiționale transmise din generație în generație și prilejul să faci cadouri celor dragi sunt doar o parte dintre activitățile specifice acestei sărbătorii desfășurate pretutindeni în lume.

De exemplu în Finlanda în ajunul sărbătorii sunt aprinse focuri de tabără uriașe. Familiile obișnuiesc să se adune în jurul focului în ideea că acest gest va alunga spiritele rele. Și în Germania se aprinde un foc imens, cu ajutorul brazilor rămași de la Crăciun.

În Polonia, bărbatul din casă nu are voie să se implice în pregătirile pentru sărbătoare. Se spune că dacă încalcă regulile, domnilor nu le va mai crește mustața.

În Egipt copiii primesc ramuri de palmier udate cu apă sfințită, pe care le duc acasă și le păstrează pe întreg parcursul anului.

În Statele Unite ale Americii au loc manifestări, iar oamenii ies pe străzi îmbrăcați în haine noi.

În Elveția, spre exemplu, are loc o tradiție legată de apă unde fântânile din toate satele sunt decorate cu flori, panglici din hârtie colorate și ouă vopsite.

În Italia, cozonacul preparat special pentru Paște are forma unui porumbel și poartă numele Colomba Pasquale.

În Spania, meniul tradițional de Paște conține neapărat friptură de miel și creme catalana, dar şi torrija – o prăjitură preparată cu ulei de măsline.

În Grecia, de Paște mieii se gătesc în piața centrală, acesta este presărat cu semințe de susan și împodobit cu ouă roșii.

În Franţa, copiii se trezesc în prima zi de Paști pentru a căuta ouăle special pregătite pentru ei, dar ascunse în curte sau în casă. Oul care „rezistă” până la capătul traseului este considerat a fi „victorios”.

Tradițiile pot căpăta nuanțe moderne și prin diversitatea decorațiunilor. Deși în comerț se găsesc decorațiuni pentru toate gusturile, cu puțină inspirație le puteți crea acasă. Îți propunem să încerci să faci câteva decorațiuni rapide și de efect pe care să le amenajați în casa dumneavoastră.

Lumânări pictate – sunt un cadou mai mult decât potrivit pentru acest eveniment special și un detaliu nelipsit de la masa de sărbătoare.

Coş decorativ – Un accesoriu potrivit pentru a așeza ouăle de Paști frumos colorate în perioada pascală.

Veselă tradițională – așa cum masa de Paste este marcata de o sumedenie de preparate tradiționale, farfuriile lucrate manual vor scoate și mai mult în evidență aranjamentul mesei.

Ce părere aveți despre vopsirea ouălor și în alte culori decât cea roșie. Ouăle colorate și în alte culori vestesc bucuria primăverii.

Dacă doriți ceva tradițional, vă oferim ouăle încondeiate cu iscusință de Ecaterina Savitsky. Folosind tehnica cea mai autentică de încondeiere, cu ceară, autoarea folosește atât ouă naturale, de struț, care sunt cele mai mari și valoroase, cât și ouă din lemn, care sunt mai practice și se păstrează mulți ani la rând.

Simbolul iepurașului – puteți diversifica masa de sărbătoare prin simple cartoane colorate sau prin felul de a împături șervețelul.

Pentru decorațiuni și idei vă suntem oricând la dispoziție în saloanele Moldeco.

Spor la pregătiri și să aveți parte de un Paște Fericit!

Text: Victoria Mudreac

Share

Comments