Evenimente
IA MANIA – FESTIVALUL ARTELOR NĂSCUTE DIN TRADIȚII

        Am ajuns acasă aproape de miezul nopții. Stau în ie și încerc să să mă relaxez după o zi plină de impresii. Nu cred că pot găsi cuvintele potrivite, dar esența lor este BUCURIE.

      Recunosc  că am avut la început  momente de neîncredere , poate chiar neliniște,  cum se va petrece IA MANIA în acest an, însă mi-am luat angajamentul ca molDeco să fie responsabil de artele vizuale la festival, de aceea cale întoarsă nu mai era...

      Cu siguranță a fost cel mai KLUMEA eveniment de o asemenea amploare, organizat pînă acum în Moldova.  Nu vreau să desconsider pe nimeni și nici să exagerez. Nu sunt jurnalist ca să depind de ”politica publicației”. Despre lucrurile care nu mă emoționează prefer să nu scriu nimic. Azi însă am o căldură în suflet pe care vreau s-o împărtășesc și cu alții.

      Totul, dar absolut TOTUL, a fost gândit până în cele mai mici detalii. Traseul marcat cu panglici colorate și indicatoare, implicarea perfectă a poliției în organizarea traficului, trecerea bine pusă la punct au făcut ca prima impresie să fie una foarte bună. Iar odată cu intrarea pe stadionul din Holercani începea o adevărată IA MANIE. Decorul atât de original și colorat, indicatoarele atât de gustoase peste tot, predispuneau din start la o sărbătoare pe cinste.  Împărțirea pe zone (a copiilor, cea gastronomică, artizanat, artele vizuale)  îți făcea traseul foarte ușor și îți oferea din start posibilitatea să alegi cu ce vrei să începi.

      Atâtea ii și haine de sărbătoare, atâtea fețe mulțumite și pline de satisfacții de tot felul,  n-am mai văzut niciodată. IA MANIA a atras oamenii cei mai sensibil la frumos din țara noastră. Eu vreau să trăiesc într-o țară cu oamenii pe care i-am văzut astăzi.  Vreau să lucrez pentru acești oameni, vreau să le ofer bucurii, vreau să-i ajut să-și decoreze casele, să-și păstreze amintirile...

      Din experiențele noastre de la diverse evenimente am înțeles că participarea nu te lasă să savuezi tot farmecul. De data aceasta a fost cu totul altfel: am putut mânca cele mai gustoase sarmale gătite de mama Anei Mardare, am savurat înghețată, porumb fiert, mâncărică facută la ceaun, cafea naturală, toate atât de adevărate! Am ascultat cea mai frumoasă muzică populară și cele mai tari nume de pe scena noastră, Concertino, Tarmis, Alex Calancea Band, Dara.. Am putut admira cei mai buni artizani  de la noi și din România, am cumpărat tricouri pictate de Ivan Becket și Mihu, mi-am făcut plinul de contacte pentru noi colaborări și proiecte molDeco.

      Podul de flori a fost o idee nespus de specială. Am ascultat oameni care se hrănesc din tradiții și le duc mai departe în arta lor. A fost cu adevărat o onoare să fiu printre vorbitori și printre artiști pe care îi admir și îi respect cu toată inima.

       Iar concursul tinerilor designeri  MÂNDRIA a fost o provocare și un test pe care l-au trecut cu brio creatoarele de ținute inspirate din bogăția poporului nostru. Bucuria cea mare este că au fost desemnate drept câștigătaore fetele de la Soulmates, una dintre ele fiind creatoarea Bia Bijou din salonul nostru, Valentina Furtună.  Colecția  ”Zbor” a fost de o autenticitate doborâtoare, fără culori stridente și artificii strălucitoare. Atât de adevărat, de simplu și frumos, încât mi-au dat lacrimile.

      Mi-am petrecut ziua într-o POVESTE. Și nu doar pentru că am fost printre lucrările Eudochiei Zavtur și ale lui Vasile Botnaru, nu doar pentru că alături de noi au fost tricourile haioase ale lui Veaceslav Sambriș, picturile cu suflet ale socrilor Anei Popenco, gențile cu magnet ale lui Savatie Baștovoi, ci pentru că nu am avut nici o clipă dezagreabilă și nici un gând de ”dar uite-aici se putea mai bine ”.

     Poate nu am reușit să fac suficiente poze ca să vă pot reda vizual IA MANIA din acest an, dar sunt sigură că le veți vedea la alții. Tot ce vreau să mai adaug este că acest eveniment își merită pe deplin denumirea de Eveniment KLUMEA. Nata Albot, jos pălăria!

       Autor: Stela Moldovanu

Share

Comments