Evenimente
CONCURSUL MĂIESTRIA – O NOUĂ PROVOCARE LA MOLDECO

Câțiva ani la rând în luna martie am găzduit  la MOLDECO Expoziția de broderie, un concurs dedicat clienților salonului, pasionați de tot ce înseamnă lucru manual. Sunt sigură că vă amintiți acele lucrări deosebite, realizate impecabil, o adevărată varietate de stiluri și tehnici. Am avut cu ce ne mândri, am impresionat neașteptat de mulți vizitatori, dar parcă totuși lipsea ceva. Anul trecut, când am încheiat expoziția, mi-am dat seama ce anume.

Povestea iei ”de la capătul lumii” m-a emoționat atât de mult, încât m-am gândit că pasiunea noastră pentru broderie poate fi orientată într-o altă direcție.  Și dacă tot ne place să stăm serile sau diminețile devreme cu acul în mână, de ce să n-o facem cu folos?  Am putea crea cu mânile noastre ceva ce poate peste 100 de ani va deveni piesă de muzeu, în loc să lucrăm imagini pur decorative, multiplicate în serie, fără personalitate și semnificație.

În ultimii ani a apărut un trend să purtăm haine cu elemente tradiționale și imediat ne-am pomenit cu o avalanșă de kitsch-uri și bluze cu floricele pe care le considerăm ii. Bineînțeles fiecare  decide singur ce anume să poarte sau să coase, important este să putem face diferența între o ie adevărată, autentică și o bluză de artizanat. Cu atât mai mult  dacă pricepem câte ceva în materie de broderie.

Eu mi-am cusut prima ie pe când eram prin clasa a opta. Atunci nu prea înțelegeam cât de important este să-ți alegi un anumit model, un set de simboluri, dar peste mai bine de 20 de ani, în 2013, când Nata Albot a lansat ideea de IA MANIA (apropo, eu chiar cred că anume acesta e cel mai tare festival de la noi), mi-am scos ia din dulap și am îmbrăcat-o cu mândrie. A fost prima mea revelație legată de puterea unei haine cusute cu mâna ta.

IA conștientă am lucrat-o anul trecut  timp de patru luni. Am avut grijă ca pe 24 iunie, de Ziua Universală a Iei, să fie gata. Să mă îmbrac în ea, să o arăt și să mă bucur.

Apoi a urmat un sentiment că aș putea face mai mult și mai bine. Am început să urmăresc pagina La Blouse Roumaine pentru inspirație și grupurile de meșterițe pe Facebook. M-am îndrăgostit irecuperabil de semnificațiile și arhitectura iei.  Am început să răscolesc modele, să particip la șezători, să studiez și să cer sfaturi de la cunoscătoare.

Astă-vară, la Gustar, am început o cămasă pentru soțul meu. Am ales un model vechi din Basarabia, cu motivul rombului care înseamnă de fapt viață, creație, fertilitate, stabilitate, apărarea din toate patru părți ale lumii  și Pomul vieții, unul din cele mai puternice simboluri românești, stabilind relația dintre Cer și Pământ. Am descoperit plăcerea de a lucra la ea oriunde mă aflu, acasă sau în vacanță.

Tot anul trecut, bunică-mea m-a rugat să o ajut să-și comande un costum tradițional de moarte. Am mers la Dna Maria Cristea pentru ajutor. Mi s-a părut o dorință extraordinar de frumoasă.

Iar cea mai mare fascinație pe care am avut-o recent a fost să văd la Muzeul Țăranului Român din București expoziția IA AIDOMA, în care Ioana Corduneanu, inițiatoarea unei adevărate mișcări de redescoperire și perpetuare a cămășii autentice românești,  a motivat  zeci de meșterițe să coase replici la peste 40 de ii  păstrate în marile muzee ale lumii din New York, Geneva, Lyon, St. Petersburg. Le-a adus acasă renăscute, le-a scos din anonimat, le-a dat o nouă viață pentru generațiile viitoare.

Din toate acestea mi-a venit ideea pe care vreau să o realizăm împreună și la Chișinău, așa cum se întâmplă deja în mai multe orașe din România: o expoziție - concurs de ii lucrate azi, dar care sunt cusute conștient, cu simbolurile și croiala știute bine.  Să ne facem hainele noastre de lux, nu cu brand din afară, dar cu cer, cu stele, cu râuri și tot ce ne poate proteja de rău. Să purtăm cu drag ceea ce femeile au gândit sute de ani în urmă și  va rămâne valoros încă sute de ani înainte.

Astăzi avem posibilități o mie să începem a coase conștient. Sursa cea mai prețioasă este probabil blogul Semne cusute, unde Ioana a elaborat și publicat nenumărate modele de ii, împărțite pe regiuni, inclusiv din  Basarabia. Grupul Semne Cusute în acțiune de pe FB este cea mai mare comunitate de meșterițe on-line, unde în câteva minute poți primi sfaturi sau răspuns la orice întrebare legată de coaserea unei ii. Mai există grupurile Oltenia coase iieTehnici de cusut românești și multe alte pagini pline de informație utilă în acest sens. Avem moștenirea Elisei Bratianu, care încă la începutul secolului trecut a studiat și organizat tipurile de ii după regiuni, lăsând în urma sa un adevărat tezaur cu modele pe care le putem ușor găsi și utiliza.   În Chișinău  ne bucurăm să o avem în preajmă pe dna Varvara Buzilă,  un specialist de mare valoare de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Anume datorită cercetărilor sale covorul nostru tradițional (scoarța basarabeană) a intrat în Patrimoniul UNESCO. O recomand cu drag pe Olesea Enachi care conduce grupul public de cusut ie, Șezătoare Basarabia, unde oricine poate veni și învăța.  Avem un producător de pânză țesută, Artizanul Moldova și destul de multe meșterițe  care ne pot ajuta cu experiența lor. Trebuie doar să începem. Și să facem din start diferența ce vrem să coasem: o ie - comoară sau o bluză cu floricele.

foto: Regina Maria - marea promotoare a iei tradiționale românești

Planul meu, în colaborare cu  Nata Albot și asociația KLUMEA,  este să deschidem expoziția-concurs MăiestrIA,  anul acesta înainte de Paști la salonul MOLDECO, iar în iulie să mergem cu ea la IA MANIA. Cu siguranță găsim pentru prima ediție  piese deja terminate, iar în cele câteva luni cât a mai rămas până atunci, puteți aduce la bun sfârșit ceea ce poate ați început. Iar celor care sunt doar la etapa de inițiere le doresc să păstreze curajul pentru anul viitor.

Dacă v-a atins cumva ideea, lasați-ne în comentarii părerile voastre. Detalii despre condițiile participării și premiile oferite vor fi publicate în curând. Vă asigur că vor fi tentante.

Să aveți spor!

Cu drag de ie,

Stela Moldovanu

Share

Comments