Evenimente
O NOUĂ EXPOZIȚIE DE PICTURĂ LA MOLDECO!

Atunci când ne aventurăm să facem un eveniment, acesta trebuie să fie curios în primul rând pentru noi. Tocmai de aceea nu acceptăm orice colaborare și propunere de a folosi spațiul molDeco. Am devenit cumva destul de posesivi mai ales cînd e vorba de expoziții personale de pictură.

Suntem într-o perioadă și într-o țară în care în ultimul rând îți vine să te gândești la lucruri mărețe. Iată de ce în următoarele cîteva săptămâni la molDeco se va produce o detronare metaforică a tot ceea ce stă în Moldova pe piedestal. ”Ca să poți trăi normal într-o țară ca a noastră, trebuie să fii puțin nebun”, este ideea expoziției numită sugestiv de autor MĂD IN MOLDOVA.

L-am zărit pe Ștefan Eșanu într-o emisiune TV unde vorbea destul de non-șalant despre lucruri pe care ne-am obișnuit să le considerăm oarecum tabu. M-au bulversat la un moment dat un gen de icoane create de el din niște idoli ai timpurilor noastre: Spider Man sau Darth Vader din Razboiul Stelelor. Prima impresie a fost de ceva superîndrăzneț pentru societatea noastră ortodoxă până în măduva oaselor.

Cine este de fapt Ștefan Eșanu? E un pictor cu acte în regulă, fiind absolvent al Liceului de Arte ”Igor Vieru”și al Academii de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Participant la diverse expoziții internaționale de artă contemporană la Londra, Viena și alte orașe europene, dar rămas totuși destul de necunoscut acasă. Ceea ce îl face să fie aparte este manifestarea libertății de expresie pe care nu prea mulți pictori de la noi au curajul și inspirația s-o afișeze.

Noi suntem încă destul de mult ancorați în pictura visătoare, cuminte, contemplativă, pe când arta contemporană peste tot în lume nu mai este doar o sursă de emoții pozitive și nici măcar tehnica nu contează. Ideea e importantă. Mai mult decât atât, arta este primul și cel mai simplu mijloc de a-ți formula dezacordul cu tot ceea ce te deranjează. Ne creăm idoli din vedetele de cinema sau din oamenii de succes și fără să ne dăm seama ei ajung să valoreze pentru noi mai mult decât lucrurile cu adevărat prețioase. Moldova este într-o permanentă schimbare de valori și căutare de sine, iar artiștii sunt sau cel puțin ar trebui să fie conectați la realitate.

Iată de ce vrem să vedeți o expoziție cu ALTFEL de pictură. Una de artă contemporană veritabilă, uneori naivă, alteori caustică. Cu siguranță însă, bună de consumat.

MĂD IN MOLDOVA  este de fapt o expoziție-ironie prin care se reinterpretează idolii și valorile moldovenilor. O expoziție-oglindă în care veți descoperi propriile temeri și prejudecăți, dar și viziunea artistului Ștefan Eșanu, care și-a permis să iasă din tipare, găsind răspunsuri simple la probleme complicate.

Vă așteptăm între 5-21 noiembrie 2015 la molDeco pe bd. Moscova 14/1 pentru Expoziția MĂD IN MOLDOVA cu idei și pictură de Ștefan Eșanu.

Mai multe lucrări găsiți pe www.stefanesanu.com

Share

Comments