Idei
RAMELE-RĂDĂCINI

Acum un an si ceva descoperisem pe net o poză cu o ramă care continua dintr-o rădăcină, ceea ce mi se păruse fascinant de frumos, dar mi-am zis atunci că e cu siguranță photoshop. Recent am descoperit că de fapt există un artist pe nume Darryl Cox, care este creatorul acestor rame.

Născut în California în familia unui tîmplar, Darryl Cox și-a petrecut copilăria și adolescența hoinărind în sînul naturii. Maică-sa, fiind o fire artistică, a reușit să-i dezvolte o sensibilitate aparte pentru lucrurile adevărate,  astfel ajuns la vîrsta maturității s-a pomenit cu o pasiune deosebită față de copacii și rădăcinile uscate. S-a gandit atunci cum ar fi dacă le-ar putea oferi o nouă viață.

După ce a obținut o diplomă în Arte, s-a angajat într-o companie pentru care făcea grafică de calculator.  După 18 ani de exerciții virtuale, Darryl Cox a înțeles că ar vrea să facă ceva mult  mai tangibil decît ceea ce poți vedea pe ecran.  Astfel a apărut prima ramă-rădăcină, pe care a numit-o Fusionframe.

”Pentru mine arta fuzionării înseamnă să pot descoperi o altă linie decît cea obișnuită. Este dificil să mergi dincolo de convențiile artistice, dar asta îmi place cel mai mult în meseria mea”, declară Darryl.

Totul pornește de la o ramă veche pe care o vânează prin piețele de antichități, la prieteni în garaj,  pe Ebay sau  Craigslist.  Apoi urmează zile întregi prin pădurile Oregonului în căutarea rădăcinii potrivite. Lemnul pe care îl utilizează cel mai des este manzanita, ienupărul, plopul, pinul, dar și rădăcinile de viță-de-vie. Procesul confecționării continuă cu elemente de sculptură în lemn, pictură, uneori cu detalii din bronz, piele sau sticlă. ”Fuziunea perfectă dintre o  bucată realizată de om și o bucată născută din natură este mereu o încercare, iar dacă creez ceva care să includă și un element cu valoare sentimentală, este cu atît mai captivant”, relatează artistul.

Fiecare lucrare Fusionframe este un obiect de artă aparte, contopind într-un tot întreg istoria unei rame vechi cu cioturile unui copac viguros. Toată vegetația crește datorită rădăcinilor, iar utilizarea lor în creațiile sale, îl face pe autor să aibă senzația că fuzionează cu esența lucrurilor.

Ramele-rădăcini sunt autosuficiente. Nu mai trebuie să pui nimic în ele, sunt capodopere în sine.

”Cel mai dificil aspect al meseriei mele este echilibrul dintre ramă și rădăcină, astfel ca  niciuna din ele sa nu domine. Trebuie să știi exact cît să lași din ramă și cît să tai din rădăcină, cît de mult să le contopești și cîtă libertate să aibă fiecare. Aceasta este uneori și partea distractivă a procesului”, povestește autorul.

Timp de 4 ani de cînd s-a dedicat acestei ocupații, Derryl Cox a realizat zeci de rame-rădăcini, fiecare fiind unică și irepetabilă, avînd chiar și nume proprii, ca o ființă vie: Zinn, Raven, Taur, Luna, Solomon, Titus, Loki și multe altele, pe care le puteți vedea pe site-ul său www.fusionframesnw.com

Partea bună a lucrurilor este că aceste rame se vînd. Prețurile variază între 200 și 3000 $, comanda fiind livrată în orice colț al lumii.

 

Traducere și adaptare -  Stela Moldovanu

Share

Comments