Idei
Părul – instrument pentru artă

Mai mereu descoperim artiștii care ne surprind prin ingeniozitate, talent și frumusețe care o transpun în lucruri memorabile. Astăzi vom vorbi despre artiști care folosesc părul printr-un mod inedit, ca muză sau ca instrument pentru a crea opere remarcabile de artă.

Artista Fabienne Verdier originară din Franța s-a diferențiat prin instrumentele de pictat mai puțin obișnuite. Verdier pictează cu perii gigantice, compuse din parul a 35 de cai, capabile să îmbibe 60 de litri de vopsea. Periile sunt suspendate din tavanul studioului, iar vopseaua este turnată pe pânză dintr-o pâlnie. Încărcate cu vopsea periile sunt atât de grele încât artista le sprijină de ghidonul bicicletelor pentru a-și păstra echilibrul atunci când pictează.

Rezultatele lucrărilor ei sunt compoziții bogate de culori, care reflectă atât formarea intensă a artistului, cât și filosofiile personale. „Ceea ce creez este o iluzie, deoarece noi nu suntem decât niște urme de praf în spațiu. Dar când sunt în plin proces de creație, simt că ating aceste forțe, iar adevărul este transmis dincolo de pânză” a menționat Verdier. Aici puteți vedea un video despre procesul de creație al artistei.

Ca mai toate femeile din China, artista Hong Chun Zhang a fost înzestrată cu un păr lung și strălucitor, doar că Zhang a decis să facă din asta un cult. Artista a dedicat o serie întreagă de picturi părului, care este asociat cu obiectele care ne înconjoară, cum ar fi un robinet, o carte, hârtie igienică ș.a. Zhang a ales să îmbine picturile cu părul deoarece așa cum consideră ea, părul este puterea și frumusețea unei femei.

Tânărul fotograf Karmen Ayvazyan a creat o serie întreagă de imagini suprarealiste numite „Hair”. În fotografii Ayvazyan combină într-un mod misterios părul fin al poneilor cu obiecte de zi cu zi.

Artista Meret Oppenheim din Elveția, în anul 1936 la 23 de ani a cumpărat o cană, farfurie și o lingură de la un magazin din Paris care au făcut-o mai târziu faimoasă în cariera sa. Ea a înfășurat obiectele cu părul unei gazele chinezești, ceea ce a devenit un definitoriu al suprarealismului  

Iar în anul 1919 prietenul și mentorul lui Meret Oppenheim, Marcel Duchamp, a realizat ceva similar luând o imagine poștală cu chipul Mona Lisei și a desenat mustață și barbă neagră pe fața ei netedă.    

Toni Spyra este un artist german care dă un nouă menire obiecte de uz zilnic, astfel dând o semnificație complet nouă lucrurilor pe care le folosim zi de zi.

Corpul nostru este cel mai bun instrument de comunicare, astfel, de ce nu am folosi părul pentru a transmite un mesaj? Datorită creativității și a talentului, imaginația unor artiști merge atât de departe încât transformă părul în adevărate minunății care îți taie răsuflarea. Până la urmă, arta și frumusețea merg mână în mână și se referă la a-ți găsi propriul stil. Voi ce părere aveți?  

Text: Victoria Mudreac

Share

Comments