10 FOTOGRAFI CARE NE ARATĂ PĂMÂNTUL DE LA ÎNĂLŢIME
Cum arată planeta noastră de la înălţimea zborului de pasăre? Care sunt culorile ce ne colorează viaţa şi pe care nu le mai observăm? Dar cum arătăm noi de sus? La aceste întrebări ne răspund 10 fotografi care îşi ţin obiectivul aparatului sus, foarte de sus, de acolo de unde viaţa de pe pământ este un tablou ce-ţi taie respiraţia.
Karolis Janulis este un tânăr fotograf din Lituania, care a îmbrăţişat noile tehnologii pentru a imortaliza ţara sa de la înălţime. Janulis foloseşte drona, fotografiind în orice anotimp.
Adam Voiland lucrează pentru Observatoriul NASA şi, analizând imaginile fotografiate din spaţiu, tânărul cercetător a fost surprins să descopere că pe multe peisaje terestre apar literele alfabetului latin. Voiland a a dunat toate imaginile într-o carte “The Alphabet fro Space” (Alfabetul spatiului)
Bernhard Lang, fotograf german, cunoscut pentru fotografiile sale aeriene, are o serie de imagini foarte colorate şi originale despre care e greu de spus ce reprezinta, dacă nu cunoaştem două cuvinte-cheie, cum ar fi “Olanda” şi “lalele”.
David Thomas Smith, un artist irlandez, stabilit la Dublin, vine cu “Anthropocene”, un proiect despre complexitatea structurilor arhitecturale moderne. Imaginile sale sunt fotografiate de sateliti, duplicate, iar mai apoi retuşate.
Toby Harriman este un fotograf şi regizor din San Francisco, pasionat de fotografierea aeriană a oraşelor şi peisajelor urbane.
Stefen Chow, fotograf născut în Malaezia, stabilit în China, renumit în Asia pentru talentul şi munca sa. Chow vine cu o serie nouă de fotografii a terenurilor de joacă pentru copii, fotografiate de sus.
Cris Benton, profesor de arhitectură ieşit la pensie, imortalizează frumuseţea surprinzătoare a naturii, fotografiind bazinele saline din California.
Robert B.Haas, un fotograf care lucreaza pentru National Geographic Channel, este pasionat de animale, pe care le fotografiază de la înălţime în habitatele lor naturale. Rezultatul este incredibil.
David Oliete, fotograf spaniol, face fotografii aeriene fantastice a turnurilor umane, organizate o dată la doi ani în oraşul Tarragone, din Spania.
Yann Arthus-Bertrand, fotograful francez care a făcut istorie cu cartea sa, apărută în 1999, “Earth from Above” (Pamantul de sus) şi fără care această listă nu ar fi completă. Arthus-Bertrand, care şi-a început cariera sa de fotograf, specializându-se pe fotografierea animalelor, s-a reprofilat cu timpul pe fotografierea aeriană, lucrările sale devenind foarte celebre.
Text: Diana Guja